H ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στρατιώτες για την φύλαξη των κέντρων, στα οποία μεταφέρονται οι μετανάστες, αμέσως μετά την άφιξή τους. Θα πλαισιώσουν τους καραμπινιέρους και την τοπική αστυνομία, η παρουσία των οποίων δεν είναι αρκετή.

Η απόφαση της υπουργού Eσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτέζε οφείλεται στο ότι πάνω από 200 μετανάστες απομακρύνθηκαν χθες από κτήρια, στα οποία έπρεπε να παραμείνουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες λόγω προληπτικής καραντίνας. Σχεδόν όλοι τους βέβαια μετά από λίγο μπόρεσαν να εντοπισθούν και να επιστρέψουν στα κέντρα παραμονής.

Στην πραγματικότητα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 1,5% των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Πολλοί κάτοικοι της Κάτω Ιταλίας όμως εκφράζουν έντονη ανησυχία και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (κυρίως στην Καλαβρία και την Σικελία) φοβούνται ότι μπορεί να σημειωθεί έξαρση του ρατσισμού.

Δύσκολη η κατάσταση στην Λαμπεντούζα

Νέο μεταναστευτικό κύμα από την Τυνησία, η οποία πλήττεται από οικονομική κρίσηΝέο μεταναστευτικό κύμα από την Τυνησία, η οποία πλήττεται από οικονομική κρίση

Την ίδια ώρα η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα. Παρά την συνεχή μεταφορά μεταναστών στην ξηρά, στο κέντρο παραμονής του νησιού βρίσκονται ακόμη 832 άνθρωποι. Την περασμένη νύχτα έφτασαν στο νησί τρεις μικρές βάρκες με συνολικά 128 επιβάτες.

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης υπόσχεται ότι πολύ σύντομα θα σταλεί στα ανοικτά της Σικελίας τουλάχιστον ένα πλοίο, το οποίο θα μετατραπεί σε πλωτό κέντρο για την καραντίνα των «απελπισμένων της θάλασσας». Η κυβέρνηση Κόντε πάντως επιμένει ότι δεν έχει προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά το σύνολο των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ιταλία.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι περισσότερες αφίξεις των τελευταίων ημερών δεν πραγματοποιούνται από την Λιβύη ή από κάποια άλλη χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από την Τυνησία, εξαιτίας της βαριάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη