Το χαρτί «νόμος και τάξη» ανασύρει ο Ντόναλντ Τραμπ εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις σε πολλές αμερικανικές πόλεις μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Ο λόγος προφανής: ο αμερικανός πρόεδρος υπολείπεται σημαντικά έναντι του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Εκτός αυτού οι επιδόσεις του στην οικονομία και στο μέτωπο του κορωνοϊού είναι το λιγότερο απογοητευτικές.

Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο Πόρτλαντ του Ορεγκον αναπτύσσει ομοσπονδιακούς πράκτορες στην περιοχή, ενώ απειλεί να στείλει ανάλογες δυνάμεις και σε άλλες πόλεις όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ – αστικά κέντρα όπου ως επί το πλείστον οι τοπικοί άρχοντες ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα – που θα έχουν εντολή να επιβάλουν την τάξη καταστέλλοντας διαδηλώσεις.

Στόχος του να στείλει μήνυμα πυγμής αλλά και αποδοκιμασίας προς όλους εκείνους που «συνεχίζουν να θέτουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Αν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στείλει ομοσπονδιακές δυνάμεις απλώς θα επιδεινώσει τα προβλήματα και θα προσφύγουμε αμέσως στη Δικαιοσύνη για να το σταματήσουμε» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «άλλο ένα παράδειγμα των παράνομων και αντισυνταγματικών μέτρων» που λαμβάνει ο Τραμπ.

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ Τεντ Γουίλερ (και αυτός Δημοκρατικός) μιλώντας στο CNN είπε ότι οι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ομοσπονδιακοί στρατιωτικοί «κλιμακώνουν απότομα την κατάσταση. Η παρουσία τους εδώ οδηγεί στην πραγματικότητα σε περισσότερη βία και περισσότερους βανδαλισμούς», ενώ επανέλαβε το αίτημά του να εγκαταλείψουν τα στρατεύματα την πόλη. Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις λοιπών δημάρχων για τα σχέδια του αμερικανού προέδρου, ενώ και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – μέσω μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας του – θα ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση βίας από ομοσπονδιακούς πράκτορες κατά διαδηλωτών σε Πόρτλαντ και Ουάσιγκτον.

Για τους εγχώριους παρατηρητές η ανάπτυξη της ομοσπονδιακής αστυνομίας (με τον τρόπο που γίνεται) στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Ο Τραμπ ενεργεί παρά το γεγονός ότι οι τοπικοί άρχοντες δεν ζητούν καμία βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ίδια ώρα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές αναφορικά με τα επείγοντα μέτρα που είχαν λάβει προκάτοχοί του κατά το παρελθόν.

Αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ αλλά και το επιτελείο του καλλιεργούν στο μεταξύ τον ισχυρισμό ότι σε περίπτωση που ο Μπάιντεν ήταν πρόεδρος τη δεδομένη στιγμή (βλ. δολοφονία Φλόιντ), η αστυνομία θα συρρικνώνονταν από τις πόλεις και άρα οι πολίτες δεν θα ήταν ασφαλείς.

Καμπάνια με άξονα τον φόβο

Καθώς οι μηχανές του προεκλογικού επιτελείου του δουλεύουν πλέον στο φουλ, η εκστρατεία της επανεκλογής του αμερικανού προέδρου ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις με δυσοίωνο περιεχόμενο που προωθούν τον φόβο και το μήνυμα «μαζί μου είστε ασφαλείς».

Η πιο πρόσφατη διαφήμιση της εκστρατείας του απεικονίζει τη στιγμή που ληστής μπαίνει στο σπίτι μιας ηλικιωμένης. Η γυναίκα καλεί το 100 και δεν της απαντά κανείς. «Δεν θα είστε ασφαλείς στην Αμερική του Τζο Μπάιντεν» καταλήγει το σποτάκι, που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να τρομοκρατήσει τον θεατή και να τον κάνει να πιστέψει τον ισχυρισμό ότι υπό την προεδρία του Μπάιντεν οι πολίτες θα είναι ανυπεράσπιστοι.

Την ίδια ώρα τα συντηρητικά και φιλικά προς τον Τραμπ Μέσα Ενημέρωσης περιγράφουν στα ρεπορτάζ τα γεγονότα στο Πόρτλαντ με λέξεις όπως «καταστροφή», «εμπόλεμη ζώνη», «σφαγή στις αμερικανικές πόλεις», ενώ οι σκηνές καταστροφής και δυστοπίας αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δεξιούς influencers (δηλαδή χρήστες που ασκούν επιρροή) στα social media.

«Φυσικά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει την ομοσπονδιακή περιουσία» ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάιντεν προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση Ομπάμα – Μπάιντεν προστάτευε την ομοσπονδιακή περιουσία σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς να καταφεύγει σε αυτές τις τρομερές τακτικές και χωρίς να προσπαθεί να πυροδοτεί τις πυρκαγιές της διαίρεσης».

Σενάριο να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει προειδοποιητικές «βολές» και για θερμό μετεκλογικό κλίμα. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News ανέφερε ότι ενδέχεται να μην αποδεχθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών για τον λόγο ότι η επιστολική ψήφος που θα χρησιμοποιηθεί από πολλούς ψηφοφόρους λόγω της πανδημίας αφήνει πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα νοθείας.

Εμφαση από Μπάιντεν σε οικονομία και υγεία

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ρίξει το βάρος της εκστρατείας του στα καυτά ζητήματα της οικονομίας και της υγείας. Προ ημερών παρουσίασε μια πλατφόρμα οικονομικής ανάκαμψης, η οποία αφορά την υγεία και τη φροντίδα των αδυνάμων. Σε προεκλογική του ομιλία στο Ντέλαγουερ ο πρώην αντιπρόεδρος ανακοίνωσε μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ύψους 775 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σειρά προτάσεων για την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.
Οι επιτελείς του ελπίζουν ότι το σχέδιο θα έχει ιδιαίτερη απήχηση εν μέσω μιας πανδημίας η οποία έχει επηρεάσει σοβαρά τις ανάγκες φροντίδας εκατομμυρίων αμερικανικών οικογενειών που κατά τον Μπάιντεν «συμπιέζονται συναισθηματικά και οικονομικά και χρειάζονται βοήθεια, αλλά πολύ συχνά δεν μπορούν να αντέξουν».

Η διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη ρητορική διχασμού του Τραμπ μετά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη δολοφονία Φλόιντ αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά οκτώ μονάδων – συγκεκριμένα με 46% έναντι 38% του Τραμπ –, προβάδισμα που προβάλλει, επί του παρόντος τουλάχιστον, καθοριστικό.
Αναλυτές θεωρούν ότι τόσο η συνολική στάση του Τραμπ απέναντι στην πανδημία αλλά και οι πρόσφατες απειλές του για εμπλοκή των ομοσπονδιακών δυνάμεων κατά των διαδηλωτών, δίνουν ώθηση στον Δημοκρατικό υποψήφιο. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει πώς θα σταθεροποιήσει αυτή τη διαφορά ο Μπάιντεν ως τον προσεχή Νοέμβριο. Ο Τραμπ φυσικά αμφισβητεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και στρώνει το έδαφος μιας σκληρής αντιπαράθεσης μέχρι την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.