Τσακρής για κορωνοϊό: χρήση μάσκας και ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος

Ο κ. Τσακρής παρατήρησε πως «υπάρχει μια αυξητική τάση» το τελευταίο διάστημα, προκρίνοντας αφενός την οικειοθελή χρήση μάσκας και αφετέρου τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα της εξάπλωσης της πανδημίας στις γεωγραφικές περιοχές»

Για την αυξητική τάση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα ως προς την χρήση μάσκας μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

«Αυτή στιγμή βιώνουμε ένα ριμπάουντ του πρώτου επιδημιολογικού κύματος” εκτίμησε ο Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο Θέμα 104,6.

Ο κ. Τσακρής παρατήρησε πως «υπάρχει μια αυξητική τάση» το τελευταίο διάστημα, προκρίνοντας αφενός την οικειοθελή χρήση μάσκας και αφετέρου τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα της εξάπλωσης της πανδημίας στις γεωγραφικές περιοχές».

Τα δεδομένα «δείχνουν τη σημασία των δύο αυτών μέτρων στον έλεγχο της πανδημίας, χωρίς να προκαλούν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» σημείωσε ο κ. Τσακρής.

Υπάρχει σκέψη για χρήση μάσκας και στις εκκλησίες

Όσον αγορά τη χρήση μάσκας στις εκκλησίες, ο καθηγητής τόνισε πως υπάρχει μία τέτοια σκέψη ειδικά τώρα που πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος , ωστόσο «εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι σε γάμους και βαφτίσια»,  ώστε να μην προκύψουν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Κάνοντας λόγο για «στοχευμένη προσπάθεια» στη διαδικασία ανίχνευσης κρουσμάτων, ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι «θα πρέπει να ελέγχονται τόσο οι συμπτωματικοί, όσο και οι ασυμπτωματικοί», όπως και ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται «πιο συστηματικά και οργανωμένα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Πιο μπροστά στον έλεγχο εισαγόμενων από άλλες χώρες

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε πως πρέπει με τους μικρότερους κλυδωνισμούς στην οικονομία, να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και ανέφερε πως «είμαστε πιο μπροστά στον τομέα αυτό σε σχέση με άλλες χώρες» ως προς τον έλεγχο των εισαγόμενων περιστατικών.

Επιπλέον, ο αλγόριθμος EVA “κατάφερε να εντοπίσει γρήγορα τη διασπορά της πανδημίας από τις βόρειες χώρες” και προειδοποίησε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εργαστηριακή επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων και της γρίπης» από το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk