Στέφανος Ματθαιόπουλος, αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, στον πυραγό Δημήτρη Λιότσιο, μετά την εκατόμβη στο Μάτι, Σεπτέμβριος 2018: Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο, που σου λέει ο άλλος; Θα σου ανοίξει τον κώλο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια… θα σε πάρει ο δικηγόρος του Ματθαιόπουλου και θα σ’ το κάνει το κωλαράκι τόοοσο… θάψ’ τα, μην μπλέξεις· σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα… θα σε σκίσουμε, θες καμία δυσμενή;

Ο ίδιος: Για να καθαρίσει ο Καπέλιος [πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος] τον Βασιλειάδη [πρώην υπαρχηγό] τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια.

Κώστας Μάρκου, βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής: Τι να πείτε εσείς στο ΚΙΝΑΛ που σας έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την κωλάρα σας ανοιχτή… να· η φράση συνοδευόταν από παλινδρομική κίνηση του μεσαίου δακτύλου της δεξιάς χειρός, υποδηλούσα διείσδυση πέους σε πρωκτό.

l Πολλές στύσεις, πολύ νταβατζιλίκι, πολλά σκισίματα ανθρώπων, κομμάτων, σταδιοδρομιών, πρωκτών και καλσόν – και απύθμενη χυδαιολογία. Πρόκειται για δείγματα υπηρεσιακού λόγου στο Πυροσβεστικό Σώμα και πολιτικού λόγου στη Βουλή – και νομίζαμε πως χάρη στον Παύλο Πολάκη τα είχαμε ακούσει όλα, πως δεν υπήρχε τίποτα καινούργιο να μάθουμε.

Ομως γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι, ημερολόγιό μου· ότι η εξαθλίωση του λόγου και της συμπεριφοράς ανδρών επιφανών, τιμημένων από τον λαό και το κράτος διά ψήφου και αξιωμάτων δεν έχει όρια· ότι οι πρακτικές μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές που βλέπουμε σε χολιγουντιανά γκανγκστερικά έργα· ότι οι Κεχριές στην Κορινθία – καίγονται αυτή τη στιγμή που γράφω – ίσως δεν καταστρέφονται επειδή φυσάει αέρας δυνατός ή επειδή δεν υπάρχει καλός συντονισμός ή επειδή υπάρχει αμέλεια, αλλά επειδή κάποιος αρχηγός θέλει να διαφυλάξει τη θέση του ή κάποιος αξιωματικός να πάρει προαγωγή.

– Για μας δεν γράφεις τίποτα, μου είπε.

 

…απολυταρχικά πλασμένος

Ελληνικό κράτος, ελληνική πολιτική· που δίνει μάχες για την υφαλοκρηπίδα της Γαύδου, που διαμαρτύρεται επειδή ξανάγινε η Αγία Σοφία τζαμί· ενώ οι πολιτικοί της έχουν συμπεριφορές χαμάληδων και οι αξιωματικοί της ντερβεναγάδων.

l Κάθε πρωτοετής φοιτητής Ψυχολογίας θα έλεγε αμέσως ότι το αντριλίκι, οι πρωκτολογικές εμμονές δεν οφείλονται παρά στην απωθημένη ομοφυλοφιλία των ομιλούντων – αλλά τι θα κερδίζαμε; Κράτος και πολιτική το ίδιο χάλι θα είχαν, ανεξαρτήτως σεξουαλικών φρονημάτων.

l «Αφού δεν υπάρχει τουρισμός εφέτος, αυτή είναι η καταλληλότερη εποχή για θερμό επεισόδιο» – κάπως έτσι το σκέφτηκαν οι επιτελικοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έστειλαν το «Ορούτς Ρέις» περίπατο· σπλαχνικοί άνθρωποι, νοιάζονται για τον απλό λαό που περιμένει πώς και πώς να δουλέψει το καλοκαίρι.

Δεν είναι σαν τους νεοφιλελεύθερους στρατιωτικούς που τους ενδιαφέρει μόνο η νίκη, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι το «Ορούτς Ρέις» είναι κρατικό, η έρευνα γίνεται για κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών, θα το συνοδεύουν – ίσως – σκάφη του πολεμικού ναυτικού: ο Ερντογάν έχει διαθέσιμα τα εργαλεία της πολιτικής του. Δεν έχει να φοβηθεί ιδιωτικές εταιρείες που μόλις μυρίσουν μπαρούτι τα μαζεύουν και φεύγουν ή όταν πέσουν οι τιμές σταματάνε τα γεωτρύπανά τους.

– Ακόμη να γράψεις κάτι για μας, μου είπε.

Δεν τον νοιάζουν πετρέλαια και κέρδη τον Ερντογάν. Η εξουσία και να ανατρέψει το έργο του Μουσταφά Κεμάλ, να γίνει ο ίδιος Ατατούρκ, «πατέρας των Τούρκων», αυτά τον ενδιαφέρουν.

Γνήσιο πολιτικό ζώο δηλαδή. Απολυταρχικό – από αυτά που δεν έχουν καλά ξεμπερδέματα με τους αντιπάλους τους.

Μικρή Νεράιδα

Πάει και αυτή η χρονιά – ετοιμάζομαι να προϋπαντήσω τον υπέροχο μήνα της αεργίας που τρέφει τους έντεκα. Θα είναι όμως και μήνας ανεργίας για πολλούς, πάρα πολλούς· αυτό μου χαλάει την παραθεριστική διάθεση, ημερολόγιό μου.

– Θα γράψεις επιτέλους και για μας κάτι; Ημερολόγιο είναι αυτό ή πολιτική εφημερίδα;

Θα γράψω, λοιπόν· για το δεντρόσπιτο, τη σοφίτα στην κορυφή της λεύκας ανάμεσα στη συκιά και στην αμυγδαλιά, δίπλα ακριβώς από τη ροδιά και λίγα μέτρα μακριά από το κυπαρίσσι όπου θα αποσυρθούμε – η Μικρή Νεράιδα και εγώ.

– Επιτέλους, κάτι έγραψες!

Θα αποσυρθούμε εκεί ψηλά, στην πέμπτη γωνία του οικοπέδου, και όταν βγούμε θα έχουν αλλάξει όλα: θα έχουν οριοθετηθεί οι ΑΟΖ, θα έχουν ασπρίσει οι γκρίζες ζώνες, θα εμβολιαζόμαστε όλοι μαζικά κατά του κορωνοϊού, θα έρχονται με αεροπλάνα και βαπόρια τα 72 δισεκατομμύρια, θα τρώμε και θα πίνουμε ευχαριστημένοι, χωρίς φόβους και ανησυχίες.

l Θα αποσυρθώ και θα διαβάζω – θα ξαναδιαβάσω όλες τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου, σε έξι μήνες κλείνουν 30 χρόνια από τότε που άρχισα να γεμίζω τις σελίδες σου. Με μελάνι και πένα στην αρχή, με πληκτρολόγιο και υπολογιστή μετά. Κάτι με έπιασε και θέλω να κάνω απολογισμό ζωής.

l Δεν θα μου λείψει ο Μπούφος βέβαια που παρεπιδημεί εδώ δίπλα – αρνείται πάντα να μιλήσει, κάποιο τάμα σαν τον Αλέξη Τσίπρα με τη γραβάτα πρέπει να έκανε· συνεννοούμαστε όμως μια χαρά με χειρονομίες.

l Με τη Μικρή Νεράιδα τα πράγματα είναι δυσκολότερα και πιο περίεργα: της στέλνω μηνύματα με το κινητό, αυτή τα πιάνει στον αέρα, τα διαβάζει στην παλάμη της και απαντά παρευθύς γράφοντας στην παλάμη της με το δάχτυλό της – κάποιο ηλεκτρομαγνητικό παράδοξο υπάρχει εδώ, κάτι σχετικό με το νέο δίκτυο 5G υποθέτω.

l Μπορεί να είναι και πλάσμα ρώσου χάκερ η Μικρή Νεράιδα που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά να βοηθήσει στην οικοδόμηση της αιωρούμενης σοφίτας. Ή και κινέζικο πλάσμα, ένα από αυτά που θα μας παρακολουθούν, κατά τον Τραμπ, μέσω του 5G.

– Πλάσμα ελληνικού παραμυθιού είμαι!

Μπορεί· το μόνο βέβαιο είναι ότι θα σε διαβάζω και δεν θα γράφω ως την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου: 6 Σεπτεμβρίου θα είμαι πάλι εδώ να κάνω απολογισμό των αναγνώσεών μου, ημερολόγιό μου.

Καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι!

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Τι κύπριοι νομπελίστες και πράσσειν άλογα, Διόδωρε; Δέκα εκατομμύρια Ελλαδίτες, τέως ιολόγοι, έχουμε τώρα ακλόνητη άποψη και για το πού πρέπει να πάνε τα 72 δισ. που θα φέρει το λεφτόπτερο.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Στο ημερολόγιο της περασμένης Κυριακής θα μου επιτρέψετε να προτείνω μια διόρθωση: τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας τους αρχαιολόγους είναι casus belli να τα αποκαλούμε «Ελγίνεια»: αρνούμαστε να τα νομιμοποιήσουμε με το όνομα του κλέφτη τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ, ΚΥΨΕΛΙΩΤΗΣ
ΥΓ.: έλεγα στη μητέρα μου για την αποτυχημένη προσπάθειά σας να δώσουν καρπούς οι ντοματιές και εκείνη – ως όψιμη επίσης γεωργός – συνέπασχε. Μου είπε πως οι κουτσουλιές της κότας είναι το ιδανικό λίπασμα για τα κηπευτικά και τα λαχανικά…

Η πανδημία τρέφεται από την άγνοια κινδύνου των σύγχρονων λωτοφάγων.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ

Της Γερμανοευρώπης το κάγκελο! Οι Βόρειοι, οι Νότιοι, οι φειδωλοί, οι σκορποχέρηδες και στο βάθος η δόλια Καψοκώσταινα να προσπαθεί να καταλάβει για το τι θέλει να πει ο Ερντογάν…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΗ ΦΕΙΔΟΥ ΣΙΧΤΙΡ

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η έλλειψη παιδείας και η περίσσεια μαγκιάς των κατεχόντων εξουσία. Οι δε πολίτες παραμένουν παιδιά σε όλη τους τη ζωή…
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Βλέπω τον Πολάκη να παίρνει τα βουνά καβάλα σ’ άλογο και ζωσμένο τ’ άρματα. Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού για την εξαφάνισή του θα είναι σπαρακτική – αλλά άντε να τον αναγνωρίσεις με μπότες, γένια, δίκοχο…
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Το δίδυμο εξαλλοσύνης Γεωργιάδης-Πολάκης εξακολουθούν να είναι τα μεγάλα χαρτιά των δύο μεγάλων κομμάτων, ο καθένας σε όφελος του αντιπάλου κόμματος, όπως αποδείχθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Σβήσ’ τα όλα, Πυροσβέστα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ