Το τελευταίο προ των θερινών διακοπών Υπουργικό Συμβούλιο με την παρούσα κυβερνητική σύνθεση θα γίνει την Παρασκευή, στις 31 Ιουλίου, με τηλεδιάσκεψη. Είναι η ημερομηνία που διακόπτει τις εργασίες της και η Βουλή έως τις 24 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι εφέτος παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θερινά τμήματα, θα υπάρξει αρκετός χρόνος για θερινή ανάπαυλα για πολλούς βουλευτές. Απ΄ ό,τι έμαθα, η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αφού έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη νίκη των εκλογών, χωρίς να υπάρξει κάποιος απολογισμός. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και αξιολόγηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και τρόποι αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιθανόν να πείτε ότι η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου προϋποθέτει ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έστω «διορθωτικές» άλλωστε εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτός ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου βάζει πολλούς σε σκέψεις. Μήπως ετοιμάζονται οι αλλαγές…

***
Οι χαμηλές προσδοκίες των αλλαγών

Εψαξα, ρώτησα και έμαθα: Ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού όσον αφορά τις αλλαγές. Οι πιο στενοί του συνεργάτες δηλώνουν άγνοια, με την έννοια ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα. Εις εξ αυτών μου χαρακτήρισε τον επερχόμενο ανασχηματισμό ως εξής: «Πολύ χαμηλών προσδοκιών με το βλέμμα στο Ταμείο (Ανάκαμψης) και μόνον οι αναγκαίες προσαρμογές για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων». Ρώτησα περισσότερες λεπτομέρειες για χρόνο, πρόσωπα και νέες δομές και το μόνο που μου είπε είναι ότι «σύντομα». Αυτό το «σύντομα», όμως τι σημαίνει ακριβώς; Μέσα στο Αύγουστο; Μέσα στον Σεπτέμβριο; Πότε επιτέλους;

***
Αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις

Προτού σας πω τι μου απάντησε (υπενθυμίζω ότι πρόκειται για στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού) βγήκε η πρώτη είδηση. Πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο στο νέο σχήμα θα έχει, όπως μου είπε, «διακριτή δομή σε υπαρκτό υπουργείο». Δηλαδή δεν θα είναι ένα ξεχωριστό υπουργείο, αλλά μία δομή μέσα σ΄ένα άλλο υπουργείο, κατά πάσα πιθανότητα στο Οικονομικών ή στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά με διακριτή δομή και έχει ακουστεί ότι το όνομα του Θ. Σκυλλακάκη, ότι θα το αναλάβει. Ιδωμεν. Το δεύτερο που έμαθα είναι ότι σκοπεύει να αναβαθμίσει ορισμένους γενικούς γραμματείς (κυρίως γυναίκες) και σε ορισμένους υπουργούς θα τοποθετήσει πλάι τους αναπληρωτές υπουργούς δίνοντάς τους σημαντικές όμως αρμοδιότητες. Πάμε τώρα στον χρόνο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα…

***

Οταν κλείνει η Βουλή

Με το που θα διακόψει την Παρασκευή η Βουλή τις εργασίες της, οι περισσότεροι βουλευτές θα φύγουν. Οπου φύγει-φύγει σας λέω. Αλλοι στις εκλογικές τους περιφέρειες και άλλοι σε νησιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν οι αλλαγές επειδή οι βουλευτές θα βρίσκονται με άδεια. Ολοι θα έχουν ανοιχτά τα κινητά τους μήπως και ειδοποιηθούν. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι οι πάντες, είτε είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε είναι στην κυβέρνηση περιμένουν αυτές τις αλλαγές. Δεν μπορεί να καθυστερήσουν και άλλο. Τέσσερις ολόκληρους μήνες συζητείται το θέμα του ανασχηματισμού. Ετσι κατά τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού, μπορεί οι αλλαγές να γίνουν μέσα στον Αύγουστο ή εάν δεν γίνουν Αύγουστο πάμε πλέον στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκείνο που αναζητείται για να γίνουν οι αλλαγές είναι ο λεγόμενος… «ουδέτερος χρόνος».

***
Οι διακοπές του Πρωθυπουργού και της Προέδρου

Τον Αύγουστο ωστόσο έχουν προγραμματίσει διακοπές οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, οποίος δήλωσε πως εφέτος θα πάει διακοπές. Το ζητούμενο είναι ότι πότε θα πάει; Εάν πάει στις 7 ή στις 9 Αυγούστου, όπως ορισμένοι καλά πληροφορημένοι λένε, τότε έχει το χρονικό περιθώριο να κάνει τον ανασχηματισμό στις αρχές Αυγούστου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μαθαίνω για παράδειγμα, ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει προγραμματίσει ολιγοήμερες διακοπές στη Νάξο. Η Πρόεδρος αναχωρεί το Σάββατο και θα παραμείνει εκεί έως τις 14 Αυγούστου. Σημαίνει τίποτα αυτό; Απολύτως τίποτα. Εάν χρειαστεί θα επιστρέψει στην Αθήνα. Το Δεκαπενταύγουστο πάντως η κυρία Σακελλαροπούλου θα βρεθεί στη Μυτιλήνη για την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης και συγκεκριμένα στην Παναγιά Αγιάσου. Στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Αμέσως μετά επιστρέφει στην Αθήνα. Συνεπώς εάν δεν θα γίνει ο ανασχηματισμός στις αρχές Αυγούστου, τότε θα γίνει στο τελευταίο 15νθήμερο Αυγούστου ή, όπως προαναφέραμε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Φάρος, ο Χαρδαλιάς, ο κορωνοϊός και τα μέτρα

Την Τετάρτη το απόγευμα επέλεξε ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί το νέο υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, που ονομάζεται «Φάρος». Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χαρδαλιά γίνεται την ώρα που τα κρούσματα από τον Covid- 19 αυξάνονται συνεχώς. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα από τα οποία τα 14 στην Αττική και 9 στη Θεσσαλονίκη και ότι οκτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Το θέμα, όπως μαθαίνω είναι ότι εάν υπάρξει και άλλη χαλάρωση και εάν συνεχίσουν τα κρούσματα να αυξάνονται, να είστε βέβαιοι ότι θα επεκταθούν τα μέτρα. Οπως μου εξήγησαν οι λοιμωξιολόγοι υπάρχουν ακόμα πολλά μέτρα που μπορεί να ληφθούν, αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο να επιβληθεί και πάλι lockdown. Και για να γίνουν πιο σαφείς εξηγούν;

***
Οπου υπάρχει συνωστισμός θα επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Και εννοεί κυρίως τα μπαράκια, τα μπιτσόμπαρα και τις συγκεντρώσεις. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Και τούτο γιατί ο δείκτης RO παραμένει ακόμα χαμηλός. Εκείνο που φαίνεται πως τους προβληματίζει είναι ότι ο ιός «κτυπά» τώρα μικρότερες ηλικίες. Ακόμα και παιδιά. Δύο παιδιά ήδη νοσηλεύονται στο Παίδων με Covid-19. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγαλύτεροι, φοβούνται περισσότερο και προσέχουν πιο πολύ.

***
Οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται ωστόσο σε κατάσταση επαγρύπνησης. Τους ρώτησα γιατί εξαιρέθηκαν οι τόποι λατρείας από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και μου απάντησαν ότι σ΄αυτό θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει και η Εκκλησία.

***
Το στρατηγείο του Χαρδαλιά, στον «Φάρο» έχει και την ευθύνη και της αντιπυρικής προστασίας. Η Τετάρτη, που επέλεξε ο Πρωθυπουργός να το επισκεφθεί θεωρείται από τους Μετεωρολόγους ημέρα με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των ανέμων που θα επικρατήσουν και της υψηλής θερμοκρασίας.

***
Επαναστατική πρόταση Μόσιαλου για την τηλεργασία

Ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της χώρας μας για τον Covid-19 Ηλίας Μόσιαλος προτείνει στις ξένες επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει (και εφαρμόζουν) τη μέθοδο της τηλεργασίας να φέρουν από το Σεπτέμβριο τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από τα ελληνικά νησιά για όλο τον χρόνο. Ετσι και θα αλλάξουν περιβάλλον οι υπάλληλοι και θα στέλνουν την εργασία τους από τα νησιά, αντί από το σπίτι τους. Μπορούν μάλιστα να φέρουν μαζί τους και την οικογένειά τους. Βασική προϋπόθεση, κατά τον καθηγητή, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και βεβαίως να βελτιωθεί η ταχύτητα του ίντερνετ στα νησιά. Οπως λέει ο κ. Μόσιαλος, η Google, για παράδειγμα ή η Microsoft που το σύστημα τηλεργασίας στις επιχειρήσεις αυτές έχει αποδώσει, το να φέρουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από τη Σαντορίνη θα τονώσει παράλληλα και τον τουρισμό του νησιού και θα δώσει κίνητρο σ΄αυτούς που εργάζονται με τηλεργασία. Και κάτι ακόμα από τις προτάσεις Μόσιαλου. Η «αναγκαστική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να είναι οριζόντια, δηλαδή να περιλαμβάνει όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις». Ισως η μοναδική εξαίρεση να συμβεί σε περίπτωση που υπάρχουν ανοικτά παράθυρα και ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Κυρίως όμως όχι εξαιρέσεις, δηλαδή υποχρεωτική η χρήση της μάσκας μόνον στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στους ΟΤΑ και στα καταστήματα.

***
Η θρυλούμενη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς πού θα πάει εφέτος διακοπές, απάντησε ότι τον περισσότερο χρόνο του θα το περάσει στο σπίτι που νοικιάζει στο Σούνιο και θα πηγαινοέρχεται στην Αθήνα. Την Τρίτη είχε τα γενέθλιά του, έκλεισε το 46ο έτος της ηλικίας του και ρώτησα πολλούς βουλευτές τι δώρο του έκαναν και όλοι μου απάντησαν ωσάν να ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους ότι «του στείλαμε τις ευχές μας και του υποσχεθήκαμε την πλήρη στήριξή μας». Στήριξη σε τι άραγε; Μήπως στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη λεγόμενη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, πρέπει να σας πω ότι το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ότι καλύτερο. Υπάρχουν γκρίνιες. Για παράδειγμα δεν είναι λίγοι (και όχι μόνον οι 53+) που ρωτούν εάν αυτή η προσπάθεια για τη διεύρυνση του κόμματος έχει καταλήξει κάπου και εάν αποδίδει η ακολουθούμενη αντιπολιτευτική τακτική. Και τούτο γιατί οι δημοσκοπήσεις που είδαν τελευταίως το φως της δημοσιότητας, αν και πέρασε ένας χρόνος, από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται.

***
Ο καύσωνας στη Βουλή

Ο Βουλευτής του Νοτίου τομέα Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος ήταν την Τρίτη ομιλητής για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία που φέρνει η κυβέρνηση. Καθώς έρχεται καύσωνας από την Πέμπτη, μετά το πέρας της ομιλίας του, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του Μετεωρολόγου και ενημέρωσε τους συναδέλφους του βουλευτές από το βήμα της Βουλής για τον επικείμενο καύσωνα αλλά και για τον κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των ενισχυμένων ανέμων.