Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Δεν καταλαβαίνει από εποχές, ούτε ενδιαφέρεται αν θα χαλάσει τα «μπάνια του λαού».

Το ξεκαθάρισε εμφατικά χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. O νέος ιός δεν ακολουθεί εποχικές τάσεις. Δεν συμπεριφέρεται όπως άλλοι ιοί που ξέραμε.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Η χαλαρότητα που προκαλεί το καλοκαίρι και οι διακοπές εγκυμονούν κινδύνους πολλούς, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Ορθώς η κυβέρνηση σπεύδει εγκαίρως να σφίξει τα λουριά και να επαναφέρει τη γενικευμένη χρήση της μάσκας.
Όση πρόοδος κι αν έχει επιτευχθεί στη δημιουργία εμβολίου, η μάσκα, μαζί με την υπευθυνότητα παραμένουν, τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ζητούμενο όμως στη χώρα αυτή, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι η εφαρμογή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ανεβάσουν στροφές. Να διενεργούν πιο εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους και να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπου δεν τηρούνται οι κανόνες.

Ο φόβος της τιμωρίας λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως αποδείχθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Εάν η επικίνδυνη θερινή αμεριμνησία συνεχιστεί, θα πρέπει να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα.Δεν θα ήταν κακή ιδέα κάποια στιγμή να επιστρέψει η καθημερινή, απογευματινή ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η χαλαρότητα δεν συνιστά μόνο αντικοινωνική συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας καραντίνας που θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και τον τόπο.

TO BHMA