Με κεντρικό στόχο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να πορευτεί από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια χρονική περίοδο που υπολείπεται σημαντικά του Πρωθυπουργού στις μετρήσεις. Εν μέσω σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης και συνεχών αποκαλύψεων για σειρά θεμάτων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα για την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει την προσωπική και σκληρή αναμέτρηση με τον κ. Μητσοτάκη. Και το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι κατά πόσο αυτή η νέα με παλαιά υλικά στρατηγική θα αποδώσει και εάν θα ωφελήσει δημοσκοπικά τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

«Εποικοδομητική αλλά σε βαρύ κλίμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες έχει πάρει τις αποφάσεις του για το ύφος της αντιπαράθεσης με τον Πρωθυπουργό. Η συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη, αν και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και ήταν εποικοδομητική, διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, κατά τον χαρακτηρισμό ανώτατων κομματικών παραγόντων.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι όλες οι συνεχείς επιθέσεις της τελευταίας περιόδου με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την προσωπική σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου μιλάνε για οργανωμένο σχέδιο που έχει την απόλυτη έγκριση του Πρωθυπουργού και αναφέρονται τόσο στην υπόθεση Σάμπυ Μιωνή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και του Νίκου Παππά, όσο και στην υπόθεση του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και εσχάτως στις αποκαλύψεις για το Μάτι με επίκεντρο την Ολγα Γεροβασίλη. Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Τσίπρα, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, ότι για να δώσει ουσιαστικά συναίνεση στα εθνικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει τη διερεύνηση διαφόρων υποθέσεων.

Ενότητα και παρακολουθήσεις

Η φράση του πρώην πρωθυπουργού ήταν χαρακτηριστική, όταν μιλώντας για την ενότητα που έχει διασπαστεί ανέφερε τον λόγο, δείχνοντας προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη: «Ποια ενότητα, όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει την πολιτική ζωή στον βούρκο; Με τις κασέτες των παράνομων παρακολουθήσεων, με τις παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας. Τις παρακολουθήσεις από πρακτόρικους μηχανισμούς των πολιτικών σας αντιπάλων. Για ποια ενότητα λοιπόν ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης; Και εθνική μάλιστα;».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν για «κυνικό εκβιασμό» στη λογική «συναίνεση στα εθνικά με αντίτιμο τη λήθη για διάφορες υποθέσεις», επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος είναι να μείνει η αξιωματική αντιπολίτευση καθηλωμένη σε ποσοστά πέριξ της ζώνης του 20%. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης το λέει ανοικτά: «Επιστρέφουμε στο αυταρχικό «μονοκομματικό» κράτος των δεκαετιών του ’50 και του ’60». Ο ίδιος εκτιμά, και αυτή είναι μια άποψη που πλέον έχουν αρχίσει και την ασπάζονται στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να δημιουργεί «θόρυβο» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι, με τη συνδρομή συστημάτων εξουσίας, μηχανισμών και διαφόρων ΜΜΕ, να περιοριστεί η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος η εδραίωση, με κάθε μέσο, ενός συστήματος του 1,5 κόμματος» είναι η άποψη του κ. Δραγασάκη.

Αντεπίθεση για το Μάτι

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι εντάσσονται και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την τραγωδία στο Μάτι με επίκεντρο και τη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Γεροβασίλη, που έχει την πλήρη στήριξη του κ. Τσίπρα. Στο σημείο αυτό υποστηρίζουν ότι βάλλονται συγκεκριμένα πρόσωπα που ήταν και είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, θέλοντας να πλήξουν τον ίδιο.

Η απόφασή της να κινηθεί νομικά κατά της «Καθημερινής» (διευθυντικών στελεχών και δημοσιογράφων) και των ανώτατων στελεχών της Πυροσβεστικής είχε την έγκριση και του κ. Τσίπρα που θεωρεί αστεία τη θεωρία περί παρέμβασης για να μη διερευνηθεί η τραγωδία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η επιθετική στάση υποστηρίχτηκε από το σύνολο της ηγετικής ομάδας. Αυτή είναι και μια ένδειξη ότι από εδώ και πέρα ανάλογες θα είναι οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά δημοσιευμάτων που θα εμπλέκουν στελέχη του σε διάφορες υποθέσεις. Μάλιστα, θεωρούν επιτυχημένη την κίνηση, καθώς υποστηρίζουν ότι η εφημερίδα αναδιπλώθηκε και στέκονται στην επισήμανση που υπάρχει στο κύριο άρθρο: «Το αν υπάρχει εμπλοκή και πολιτικών προσώπων δεν μπορεί να εξακριβωθεί χωρίς περαιτέρω έρευνα και βεβαίως η «Κ» δεν υιοθετεί τις σχετικές κατηγορίες».

Η εκδήλωση για το κράτος δικαίου

Η πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, που εξακολουθούν να είναι αρνητικές για το κόμμα, αλλά παράλληλα και το πλήγμα που έχει δεχθεί στο ηθικό σκέλος από τις διάφορες αποκαλύψεις δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα.

Ως μια προσπάθεια εξόδου από αυτό το σκηνικό, θα επιχειρηθεί να περάσει σε διεθνή fora ότι στην Ελλάδα τίθεται θέμα κράτους δικαίου. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να γίνει προ ημερών, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, ειδική εκδήλωση με κατηγορίες περί απόπειρας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Ακόμα και ο τίτλος της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν οι Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Φώτης Κουβέλης, Σπύρος Λάππας και Δώρα Αυγέρη, ήταν ενδεικτικός: «Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη σε κατάσταση πολιορκίας».

Στο στόχαστρο και ο Σαμαράς

Επίσης, αυτό που λένε στο επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι ότι στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινωνίας από τα σημαντικά ζητήματα με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό ρόλο παίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα, αναφέρονται με έμφαση στην άκρως επιθετική ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. «Η εμφάνιση του Αντ. Σαμαρά είναι ενδεικτική πως κινεί τις ακροδεξιές τάσεις που έχουν πια εγκολπωθεί στη ΝΔ και παίζουν κεντρικό ρόλο με το δόγμα Βορίδη – Γεωργιάδη, που γνωρίζουμε από πού προέρχονται» λέει η Εφη Αχτσιόγλου.

«Ερχεται δύσκολος χειμώνας»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραλείπει στις συζητήσεις του να αναφερθεί με ένταση στο οικονομικό θέμα, θεωρώντας ότι έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Για το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόσφατη συμφωνία στην ΕΕ είναι χειρότερη για την Ελλάδα από το αρχικό σχέδιο. Στο σημείο αυτό τονίζουν ότι το «μείγμα» των κονδυλίων που προορίζεται για την Ελλάδα άλλαξε επί τα χείρω, καθότι τα δάνεια (που θα συνοδεύονται με «μνημονιακούς» όρους) αυξήθηκαν κατά 31,5%, ενώ οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 13,3%.
Ιδιαίτερα εστιάζουν στην επιτήρηση που θα υπάρχει και θεωρούν ότι ξυπνά μνήμες από τη μνημονιακή περίοδο. Και υποστηρίζουν ότι, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων, ενώ στέκονται και στην αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αν και χαρακτήρισε «θετική είδηση» την απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δισ. ευρώ από την ΕΕ, εστίασε στην προαναφερθείσα αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στον δανεισμό εις βάρος των επιχορηγήσεων, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητική είδηση».
Το άκρως ανησυχητικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι αν επιβεβαιωθούν, όπως λέει, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, η χώρα θα ξαναγυρίσει στις «μαύρες μνημονιακές μέρες».

Το μήνυμα του Ν. Βούτση προς τη ΝΔ

Βαρύνουσα σημασία για τη χάραξη της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ έχει η άποψη του Νίκου Βούτση. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι συνέπεια της στρατηγικής της ΝΔ θα είναι μια πάρα πολύ σκληρή σύγκρουση, ενώ θα υπάρχει το κοινωνικό ζήτημα και η χώρα θα περιδινείται διεθνώς. Ο ίδιος έστειλε και μήνυμα με την ομιλία του στη Βουλή προς την πλευρά της ΝΔ με τη φράση: «Παίρνετε μια τεράστια, μια ιστορική ευθύνη. Είναι δική σας. Υπήρξαμε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή με έναν κώδικα αξιών απαρέγκλιτο πάνω σε θέματα του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, των ελευθεριών, της συναίνεσης όπου μπορεί να γίνει και του αδιάφθορου πολιτικού συστήματος».

Στάση «ευθύνης» και πρωτοβουλίες

Εκτός από τη σκληρή γραμμή στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, που θα είναι δεδομένη από εδώ και πέρα, στα εθνικά ζητήματα ο κ. Τσίπρας τηρεί στάση «εθνικής ευθύνης», όπως λένε συνεργάτες του. Ο ίδιος μιλάει για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της χώρας μας, τονίζει ότι δεν χρειάζεται αδράνεια και εφησυχασμός στα εθνικά θέματα. Επί της ελληνοτουρκικής κρίσης, η γραμμή του κ. Τσίπρα είναι ότι οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει το «Oruc Reis» να επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως κατά τον ίδιο έγινε το 2018. Παράλληλα, σημειώνει την ανάγκη, εάν υπάρξει κλιμάκωση, να ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ επιμένει ότι η διαφορά μας είναι μόνο μία με τη γείτονα χώρα: η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. H αναφορά στη μία διαφορά που υπάρχει έχει, κατά τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ιδιαίτερη σημασία λόγω και των παρασκηνιακών συζητήσεων που υπάρχουν και των διαφόρων σεναρίων που κυκλοφορούν.