Ηταν εντυπωσιακές οι εικόνες των ελληνικών F-16 που αντιμετώπιζαν σε συνθήκες εναέριας μάχης (dogfight) τα προηγμένα αμερικανικά F/A-18 Hornet που μόλις είχαν απονηωθεί από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (με ισχυρότατη δύναμη πυρός) ανοικτά της Κρήτης. Και το αντίστροφο. Δηλαδή τα ελληνικά μαχητικά, έπαιξαν στο σενάριο της ελληνοαμερικανικής άσκησης, τον ρόλο του επιτιθέμενου για να τα αναχαιτίσουν οι αμερικανοί. Είχαν οι έλληνες πιλότοι τόση μεγάλη ακρίβεια στους ελιγμούς και τόση μεγάλη εμπειρία στις αναχαιτίσεις και στις εικονικές αερομαχίες που εντυπωσίασαν τους αμερικανούς.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην ελληνοαμερικανική αυτή άσκηση ενσωματώθηκαν στη δύναμη κρούσης του πανίσχυρου αεροπλανοφόρου και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (ένα υποβρύχιο και μια φρεγάτα) με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Εκτελέσθηκαν πυρά δυτικά της Κρήτης και στο πεδίο βολής Καράβια. Και να σκεφτείτε ότι την ώρα που τα ελληνικά μαχητικά πετούσαν μαζί τα αμερικανικά και τη στιγμή που το ελληνικό υποβρύχιο και η φρεγάτα ενσωματώνονταν στο πανίσχυρο αεροπλανοφόρο με τα 90 αεροσκάφη και τους πυραύλους Τόμαχωκ, οι Τούρκοι επιχείρησαν να διαψεύσουν ότι υπήρχε άσκηση με αμερικανούς στην περιοχή.

***
Οι ξενιτεμένοι έλληνες με τον αλγόριθμο

Δύο έλληνες (ξενιτεμένοι), ο Κίμωνας Δρακόπουλος, Επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας, και ο Τζον Βλαχογιάννης και η ομάδα τους (έχουν και δύο αμερικανούς στην ομάδα) εργάζονται νυχθημερόν (δεν είναι σχήμα λόγου) και αφιλοκερδώς για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού και να βάλουν πλάτη σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την υφήλιο. Κάνουν σημαντική δουλειά με τον αλγόριθμο στοχευμένης δειγματοληψίας που έχουν αναπτύξει εντοπίζοντας τα άτομα υψηλού κινδύνου που πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας. Ο εις εξ αυτών, μάλιστα βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αλλά και με την επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Οπως μου εξήγησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας καθηγητής Παναγ. Πρεζεράκος πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού έδειξαν ενδιαφέρον να βοηθήσουν αφιλοκερδώς τη χώρα μας σε συστήματα τεχνικής νοημοσύνης δηλαδή στον αλγόριθμο για τον εντοπισμό πιθανών ύποπτων κρουσμάτων. Προτίμησαν όμως τους νεαρούς Ελληνες που είχαν όλα τα προσόντα και αναπτυγμένο σύστημα. Οπως μάλιστα μου είπαν οι Λοιμωξιολόγοι υπάρχει χρηματοδότηση του ερευνητικού project από τα πανεπιστήμια της ομάδας University Southern California και Wharton.

***
Πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Με τα κρούσματα όμως να αυξάνουν συνεχώς (χθες εντοπίστηκαν 35 από τα οποία 17 στην Αττική), η κατάσταση θέλει προσοχή. Αν και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων επιμένει ότι ακόμα ο δείκτης Ro βρίσκεται σε χαμηλό (μη ανησυχητικό) επίπεδο, ωστόσο πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα εισηγηθούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σ΄όλους τους κλειστούς χώρους. Ηδη το εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και το τονίζουν ανεπισήμως οι Λοιμωξιολόγοι. Πέραν όμως τούτου, θα υπάρξει εισήγηση, για τη συνολική απαγόρευση των πανηγυριών και θα ακολουθήσουν- ανάλογα με την καμπύλη των κρουσμάτων- και άλλα μέτρα. Ποια θα είναι αυτά;

***
Ποιοι αντιδρούν στις μάσκες στα σχολεία

Οι προτάσεις της επιτροπής Λοιμωξιoλόγων είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, χωρίς περιορισμούς στην προσέλευση, αλλά (πιθανόν) με χρήση μάσκας. Μου λένε, «πιθανόν», επειδή δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Κρίνεται ότι είναι πρόωρο. Εχουμε άλλωστε έναν ολόκληρο μήνα και οι ειδικοί θα διαπιστώσουν πρώτα την πορεία των κρουσμάτων για να αποφασίσουν εν συνεχεία τι θα γίνει στα σχολεία. Θα έχουν τα παιδιά υποχρεωτικές μάσκες ή όχι; Εως τώρα κλείνουν στην πρόταση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Οσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους δασκάλους, μαθαίνω ότι υπήρξαν ορισμένες αντιρρήσεις του τύπου ότι ίσως να μην γίνεται ορθή η χρήση μάσκας από τους μικρούς μαθητές.

***
Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για κορωνοϊό

Με νέα ανάρτησή του στα Social Media ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφιστά την προσοχή όλων στα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού :«Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες», έγραψε ο Πρωθυπουργός, συνοδεύοντας το μήνυμά του με ένα ενημερωτικό βίντεο.

***
Η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός στους Πέρσες

Την πρώτη φορά που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρακολούθησε την παράσταση οι Πέρσες στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, συνόδευε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ηταν Σάββατο και με την είσοδο της Προέδρου της Δημοκρατίας (φορώντας τη μάσκα της) στο αρχαίο θέατρο, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Μαζί της παρακολούθησαν την παράσταση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Τη δεύτερη φορά (Κυριακή) συνόδευσε το πρωθυπουργικό ζεύγος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα παρακολουθούσε την παράσταση στις πρόβες που παρακολούθησε του Εθνικού Θεάτρου.

***
Οι τρεις νύχτες στην Επίδαυρο

Τρεις νύχτες στην Επίδαυρο με 10.00 θεατές και περισσότεροι από 100.000 ξένοι πολίτες απ΄όλον τον κόσμο έβλεπαν ταυτόχρονα την παράσταση του Σαββάτου. Αυτά είναι τα πρώτα στατιστικά από τους «Πέρσες» που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, με τον Guardian να γράφει πως ο Δημήτρης Λιγνάδης κέρδισε το στοίχημα. Ηταν, άλλωστε η πρώτη παράσταση στην εποχή του κορωνοϊού και πρώτη φορά τρεις παραστάσεις στη σειρά. Και βεβαίως πρώτη φορά ζωντανή μετάδοση παράστασης στην παγκόσμια κοινότητα από την Επίδαυρο.

***
Οι επισκέπτες της Ακρόπολης

Αφού ακόμα βρισκόμαστε στην εποχή του κορωνοϊού (και ουδείς ακόμα γνωρίζει πότε θα εξέλθουμε απ αυτή, αν και στην Αμερική αρχίζει η τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου) έχετε ποτέ διερωτηθεί πόσοι επισκέπτες πάνε αυτή την περίοδο στην καρδιά του καλοκαιριού στην Ακρόπολη; Τώρα που άνοιξαν τα σύνορα; Τις τελευταίες ημέρες (και βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου) κατά μέσο όρο επισκέπτονται την Ακρόπολη 1.500 τουρίστες καθημερινώς. Ξέρετε πόσοι την επισκέπτονταν πέρυσι την ίδια περίοδο; Πάνω από 15.000 τουρίστες καθημερινώς. Ολοι ελπίζουν ότι τον Αύγουστο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όσοι επισκεφθούν την Ακρόπολη τον Αύγουστο θα είναι και οι πιο τυχεροί. Πρώτον θα υπάρχει καινούργιος φωτισμός και δεύτερον θα αρχίσει να λειτουργεί το ασανσέρ. Το εργοστάσιο στην Ιταλία που είχε κλείσει λόγω κορωνοϊού επαναλειτουργεί και έτσι τα εξαρτήματα του ανελκυστήρα φθάνουν το ένα μετά το άλλο στην Ακρόπολη.

***
Η Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί

Υπό μια διαφορετική γωνία βλέπει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε χώρο προσκυνήματος των μουσουλμάνων, ο Εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης. Με ανάρτησή του στα Social Μedia υποστηρίζει ότι, άθελά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός και όσοι τον ακολούθησαν, αναβάθμισαν λατρευτικά την Αγιά Σοφιά ενώ υποβάθμισαν τον φυσικό προσκυνηματικό τους χώρο, που είναι το απέναντι από την Αγιά Σοφιά ισλαμικό τέμενος δηλαδή το Μπλε Τζαμί. Όπως ειδικότερα έγραψε: «Όταν απέναντι από την χριστιανική Αγιά Σοφιά χτίζεις επίτηδες το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Πόλης δηλαδή το Μπλε Τζαμί, κι εσύ στη συνέχεια προτιμάς ως μουσουλμάνος να προσεύχεσαι στην χριστιανική εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς, ποιανού την ιερότητα, άραγε, υποβαθμίζεις;» Δεν μπορεί, ασφαλώς, να περάσει απαρατήρητη μία τέτοια προσέγγιση.