Μια φορά κι έναν καιρό, ο  όρος «Cinema of Attractions» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την πρώιμη περίοδο του σινεμά, την εποχή που η κινούμενη, βωβή εικόνα ξυπνούσε πρωτόγνωρες αισθήσεις και εντυπώσεις στο κοινό.  Η ιστορία αυτής της «ατραξιόν» σύντομα θα αναβιώσει στο νησί της Σύρου. Ως γνωστόν, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η  Ερμούπολη φιλοξένησε  μια από τις πρώτες  κινηματογραφικές προβολές στην επικράτεια του ελληνικού κράτους, το 1900  (δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή στην Αθήνα και τρία μετά την προβολή στη Θεσσαλονίκη).

Επομένως την 1η του προσεχούς Αυγούστου, όταν συμπληρώνονται ακριβώς 120 χρόνια από την ιστορική προβολή στην Ερμούπολη της Σύρου των πρώτων ταινιών του στούντιο του Τόμας Εντισον φτιαγμένες για το κινητοσκόπιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) θα  παρουσιάσει ένα επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα προβολών με αυτές τις μικρού μήκους ταινίες .

Κεντρικός χώρος της δράσης θα είναι το Νησάκι, στην παλιά κοσμοπολίτικη παραλία της Ερμούπολης. Εκεί όπου υψωνόταν το εμβληματικό κτίριο που φιλοξενούσε ένα θέατρο, ένα δημοτικό καφενείο και ένα από τα πρώτα υδροθεραπευτήρια της χώρας.

Το ιστορικό κινητοσκόπιο του Τόμας Εντισον

Αυτή η προβολή-εγκατάσταση θα αποτελέσει και τον προάγγελο του 8ου SIFF, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου στη Σύρο. Ένα τετραήμερο προβολών και πρωτότυπων εκδηλώσεων, αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους, από το οποίο σίγουρα δεν θα λείψει ούτε το drive-in που φέτος γιορτάζει έξι χρόνια.

Για όσους δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στο Νησάκι την 1η Αυγούστου, οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στην ιστοσελίδα και το κανάλι του SIFF στο YouTube για όλο τον Αύγουστο. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη του τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του COVID-19, το Φεστιβάλ,  διοργανώνει όλες τις δράσεις του στο νησί της Σύρου με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός μεγάλου πλήθους σε ένα και μοναδικό χώρο προβολής.