Ασκηση του Λιμενικού θα πραγματοποιηθεί στον Αιγαίο. Από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εκδόθηκε Navtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουλίου για ασκήσεις με πυρά. Ηταν μια Navtex που είχε εκδοθεί σε απάντηση εκείνης της Τουρκίας πριν από μερικές ημέρες, και σε συνεργασία με την Κύπρο.

Σύμφωνα με την Navtex απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή.

Δείτε την ελληνική Navtex:

Λίγη ώρα αργότερα, οι Τούρκοι απάντησαν στην Ελλάδα με antinavtex, με την οποία κρίνουν ως… παράνομη την ελληνική.

Δείτε την τουρκική Navtex:

Και διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα

Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο ισχυρό τείχος που επιχειρεί να χτίσει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, με διεξαγωγή -μεταξύ άλλων- ενός διπλωματικού «μαραθωνίου».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή και με το Βερολίνο και με το Παρίσι. Άλλωστε, το Βερολίνο έχει παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα που έκανε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόσο στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή παραμένει ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας στο τρίγωνο Βερολίνου – Αθήνας – Άγκυρας σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών και των προέδρων.

Στο μεταξύ, αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα υποδεχτεί την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)  για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Τέλος, οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι κρατούν χαμηλούς τόνους σε διπλωματικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, έχουν το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ νότια της Κρήτης και θα συμμετάσχει σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία.