«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που αμφισβητεί αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει κατηγορηματικά και δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση σχετικά με αυτά»

Η παραπάνω ανάρτηση στο Twitter δεν ανήκει σε κάποιον έλληνα αξιωματούχο, δύσκολα εξάλλου έλληνας αξωματούχος θα κουνούσε έτσι το δάχτυλο προς τις ΗΠΑ, όσο δίκαιο και αν ήταν το αίτημά του.

Η ανάρτηση αυτή ανήκει σε αμερικανό γερουσιαστή , που όμως το όνομα του δεν καταλήγει  σε -opoulos,  -akis, ή άλλη κατάληξη που παραπέμπει σε αμερικανό ελληνικής καταγωγής.

Η ανάρτηση ανήκει στον Γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος χωρίς να  έχει οποιαδήποτε σχέση με την Ελλάδα συχνά πυκνά εκφράζεται υπέρ των δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι της προκλητικής πολιτικής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 22 Ιουνίου με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο Μενέντεζ αναφέρεται «στις ενέργειες της δημοκρατίας της Τουρκίας που κλιμακώνουν την επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο απειλητικό για τα αμερικανικά συμφέροντα», τονίζοντας πως «οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο νόμος Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου (σ.σ. EastMed), που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, επιζητούν αυτοί οι δεσμοί να ενισχυθούν»

Στην ίδια επιστολή ο Μενέντεζ αναφέρει: «Τουρκικά αεροπλάνα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, σχεδόν καθημερινά, θέτοντας σε κίνδυνο τους έλληνες πιλότους και πολίτες που ζουν από κάτω. Ίσως είναι απλά θέμα χρόνου, η απερισκεψία αυτή να οδηγήσει σε απώλεια ζωών ή σε καταστροφή ιδιοκτησιών. Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας αναδεικνύουν την έλλειψη δέσμευσης του προέδρου Ερντογάν προς την ισχύ του νόμου».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Λιβύη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όταν ο αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κρίστοφερ Ρόμπινσον, κρατώντας την πάγια αμερικανική τακτική τήρησης ίσων αποστάσεων, κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ο Μενέντεζ παρενέβη:

«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου…Γιατί λέμε ‘όλα τα μέρη’, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;»

Η πορεία του Μενέντεζ

Ποιος είναι όμως ο Μπομπ Μενέντεζ, που έχει βαλθεί να διεξάγει έναν ιερό πόλεμο ενάντια στην επιθετικότητα και τον επεκτατισμό του Ερντογάν;

Σεβόμενοι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ας δούμε τι λέει ο ίδιος ο Μενέντεζ για τον εαυτό του.

Στο προσωπικό του χρονολόγιο που έχει «ανεβάσει» στην ιστοσελίδα του,  ο 66χρονος Μπομπ Μενέντεζ ξεχωρίζει τα κομβικής σημασίας σημεία στη μέχρι σήμερα πορεία του.

Η οικογένειά του μετανάστευσε από την Κούβα στις ΗΠΑ λίγους μήνες πριν γεννηθεί και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο διαμέρισμα μιας φτηνής πολυκατοικίας του Νιου Τζέρσεϊ. Το 1972 αποφοίτησε από το δημόσιο λύκειο της περιοχής του έχοντας μόλις καταπολεμήσει τον τρόμο που τον έπιανε κάθε φορά που «υποχρεωνόταν» να μιλήσει δημοσίως.

Το 1976 λαμβάνοντας οικονομική στήριξη από ένα ομοσπονδιακό οικονομικό πρόγραμμα, ο Μενέντεζ αποφοίτησε από τη σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου St. Peters του New Jersey και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νομική Σχολη του Πανεπιστημίου Ράτζερς.

Το 1986  εκλέγεται Δήμαρχος της πόλης Union City στο New Jersey και έξι χρόνια αργότερα, το 1992, εκλέγεται, με τους Δημοκρατικούς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ασχολούμενος κυρίως με θέματα μετανάστευσης, εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας. Από το 2006 υπηρετεί ως Γερουσιαστής της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να δημιουργήσει το πρόγραμμα «Αναβολής Δράσης για τις Αφίξεις Παιδιών», το γνωστό DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστάτευσε από τον κίνδυνο της απέλασης περίπου 800.000 νεαρούς μετανάστες, τους αποκαλούμενους «Dreamers» και τους έδωσε τη δυνατότητα να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, ο Μενέντεζ έχει δείξει μια επίμονη στάση για ζητήματα σχετικά με την υγειονομική ασφάλιση και το περιβάλλον.

Ως επικεφαλής των Δημοκρατικών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας από τον Φεβρουάριο του 2018, τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπό το μικροσκόπιό του τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την τουρκική δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι μασάει τα λόγια του.

Το 2019, για παράδειγμα, σε συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας για την αναδιαμόρφωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είχε δηλώσει:

«Οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας, είναι στο ΝΑΤΟ, αυτοί που έχουν δεσμευτεί για κοινή άμυνα. Αυτοί οι οποίοι μοιράζονται τις αξίες μας. Αυτοί που εργάζονται σε συμφωνία με εμάς για να αντιμετωπίσουμε απειλές από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν (…) Δυστυχώς, η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν ενσαρκώνει τίποτα από αυτά…Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν μπορεί και δεν πρεπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος»

Τι πιστεύει η Τουρκία

Ίσως γι’ αυτό, για να δούμε και το τι πιστεύουν οι γείτονές μας για τον Μενέντεζ, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANADOLU , υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τιν Μενέντεζ «εχθρό της Τουρκίας».

«Ο Μενέντεζ, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ», αναφέρει το ANADOLU που τον χαρακτηρίζει και ως υποστηριζόμενο από το ισραηλινό λόμπι, «επιτίθεται εδώ και καιρό κατά των τουρκικών συμφερόντων σε κάθε πεδίο και προσπαθεί να διαρρήξει την, εδώ και δεκαετίες, ΝΑΤΟϊκή συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας»

Eπίσης, επικαλούμενο ένα άρθρο του αμερικανού δημοσιογράφου, Ντικ Πόλμαν, στο Atlantic το 2018, το ANADOLU αναφέρεται σε μια σειρά από υποθέσεις και φήμες που θα μπορούσαν να αμφισβητούν την ηθική του Μενέντεζ καθώς σχετίζονται με ενδεχόμενη οικονομική κακοδιαχείριση και διαφθορά.

Όπως πάντως αναφέρει το Politico, τον Μάιο του 2019, «η Επιτροπή Ηθικής της Γερουσίας έκλεισε τον φάκελό  της για τον Μπομπ Φερνάντεζ, θέτοντας επίσημο τέλος σε ηθικές αμφισβητήσεις που απασχόλησαν επίμονα τον Δημοκρατικό του Νιου Τζέρσεϊ για πάνω από 6 χρόνια»

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε ήδη αθωώσει τον Μενέντεζ για την ίδια υπόθεση και συγκεκριμέν για την κατηγορία ότι ο Μενέντεζ «εξυπηρετούσε» πολιτικά τον γιατρό Σάλομον Μέλγκεν, που αργότερα καταδικάστηκε για ιατρική απάτη, λαμβάνοντας από αυτόν δώρα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1 εκατομμύριου δολαρίων.

Τα δώρα αυτά αφορούσαν κυρίως πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, μετακινήσεις με πολυτελή αυτοκίνητα και διαμονή σε ακριβά οικήματα.

Πριν κλείσει η υπόθεσή του από την Επιτροπή Ηθικής της Γερουσίας, ο Μενέντεζ κατέβαλε τελικά το αντίτιμο των επίμαχων παροχών.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι όσο ο Μενέντεζ συνεχίζει να πιέζει για την στάση του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο οι εσωτερικοί και εξωτερικοί του αντίπαλοι θα αναμοχλεύουν υποθέσεις του παρελθόντος του.