Σε εξέλιξη είναι για τρίτη μέρα, η  φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, αν και η έντασή της είναι εμφανώς μειωμένη μετά από δύο 24ωρα μεγάλης μάχης των πυροσβεστών.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 7 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, συνεχίζοντας τις τις προσπάθειές τους για να κατασβέσουν την πύρινη λαίλαπα.

Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα κυρίως στις περιοχές Γαλατάκι και Ντράσα.

Χθες, η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί και μία κατασκήνωση, κάηκαν περιουσίες και ένα όχημα της Πυροσβεστικής. Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες που αναζωπυρώνονται διαρκώς, με τους κατοίκους να μιλούν για εμπρησμό.

Μπλόκα της αστυνομίας στήθηκαν στους δρόμους της Κορίνθου για να μην πλησιάσει κανείς στους οικισμούς που απειλούνταν.

Δήμαρχος Κορινθίων : Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού

Για ενδείξεις εμπρησμού, έκανε λόγο στο MEGA ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος.

«Εκείνο που πληροφορήθηκα και εγώ από τους κατοίκους είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εμπρησμού και υπάρχουν και κάποια στοιχεία, τα οποία περιμένουμε να τα δούμε και η ανακριτική επιτροπή της πυροσβεστικής, γιατί ενδεχομένως οι κάμερες που υπήρχαν στο στρατόπεδο έχουν καταγράψει κάποιες κινήσεις, αφού η έναρξη της πυρκαγιάς έγινε πολύ κοντά στην περίφραξη του στρατοπέδου» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σβήσουμε τη φωτιά. Υπάρχουν ενεργά μέτωπα και αναζωπυρώσεις και στην περιοχή της Δράσσας και στην περιοχή του Αϊ Γιάννη» συμπλήρωσε.

Δεν εκκενώθηκε το Σοφικό

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης προκλήθηκε αναστάτωση μετά από ανακοίνωση που έκανε λόγο για διαδικασία εκκένωσης του Σοφικού.

Όμως, σύμφωνα με  πηγές της πυροσβεστικής, οι οποίες μίλησαν στο in.gr, δεν υπήρχαν σκέψεις για εκκένωση του Σοφικού, αφού η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή έχουν πέσει και η εικόνα είναι αισιόδοξη.

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα διορθώθηκε και η ανακοίνωση της Περιφέρειας, που έκανε αρχικά λόγο για «διαδικασία εκκένωσης» του Σοφικού.

Λίγη ώρα αργότερα, την είδηση για εκκένωση του Σοφικού διέψευσε και ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, μιλώντας στο korinthostv.gr.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Σκοπός της ενεργοποίησης του δορυφορικού συστήματος καταγραφής είναι υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι χθες σημειώθηκαν 57 εστίες φωτιάς σε όλη την επικράτεια ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιές και τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων.