Η «μαύρη χήρα», η αράχνη που τσίμπησε παιδί 10 μηνών σην Αμφιλοχία, το οποίο είναι στην Εντατική του νοσοκομείου του Ρίου, δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Σύμφωνα με το radicalest.gr, η αράχνη «μαύρη χήρα» υπάρχει και εντός της Ελλάδας και γενικά στην περιοχή της Μεσογείου.

Η ονομασία “Μαύρη Χήρα” έχει αποδοθεί σε αυτό το είδος αράχνης εξαιτίας της φυλετικής κανιβαλιστικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει, κατά την οποία το θηλυκό τρώει το αρσενικό μετά τη σύζευξη. Η συμπεριφορά αυτή δεν υπάρχει σε όλα είδη Latrodectus και παρατηρείται συχνότερα σε συνθήκες εργαστηρίου όπου το αρσενικό δεν μπορεί να διαφύγει.

Η ενήλικη θηλυκή αράχνη «μαύρη χήρα» είναι περίπου 2 cm σε μήκος, έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα και μερικά είδη φέρουν κόκκινη-πορτοκαλί κλεψύδρα ή σημάδι στο κοιλιακό τμήμα. Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, μισό σε μέγεθος από το θηλυκό, καφέ ή γκρι χρώματος, και είναι ανίκανο να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ανθρώπους.

Η Μαύρη Χήρα κατασκευάζει έναν ισχυρό,  κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

Τα περισσότερα είδη Μαύρης Χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.