Πέρα από την απίστευτη βαναυσότητα της κίνησης να αποσπασθεί η Αγια-Σοφιά από τον πολιτισμό και να επανέλθει σε ένα καθεστώς από το οποίο ευφυώς εξήλθε, το έγκλημα είναι ΑΛΛΟΥ.

Είναι εκεί που οι επιπτώσεις και οι μετεπιπτώσεις απειλούν την ανοχή και την αξιοπρέπεια στην παγκοσμιότητά τους.

Με αυτή την άγρια πράξη μια κοινωνία καλείται – και φαίνεται ότι ανταποκρίνεται – να υιοθετήσει το αδιαπραγμάτευτο. Δηλαδή, μια στάση ζωής που δεν μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μέσα από τη φανατική εκτροφή της. Καταδικάζεται αυτή η κοινωνία σε έναν κλειδωμένο τρόπο σκέψης τόσο ασφαλή που δύσκολα μπορεί από εκεί να δραπετεύσει. Ετσι βήμα πίσω δεν θα μπορεί κανείς να κάνει. Ούτε ο κ. Ερντογάν. Γιατί θα είναι δύσκολο να πεις σ’ έναν λαό, υπερκατειλημμένο από μια τέτοια πίστη, πως έκανες λάθος. Ή έκανε λάθος. Κοινωνία και «ηγέτης» καθίστανται αμοιβαία και αμοιβά θύματα.

Ευρισκόμεθα λοιπόν μπροστά σε μια επιχείρηση ευρείας κοινωνικής νομιμοποίησης της «άγριας σκέψης». Αγριας σκέψης που έφθασε να υιοθετείται όχι μόνο από πολιτικούς με πολύ μικρό το π, αλλά και από δικαστές. Δηλαδή από εκείνους, που από μια τρίτη οικουμενικώς καθιερωμένη λειτουργία, θα έπρεπε να αντιταχθούν. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης επλήγη εδώ στην παγκόσμια προοπτική της.

Από αυτή κυρίως τη νέα κατάσταση πραγμάτων απειλούμεθα. Και πολύ λιγότερο από το αν η Αγια-Σοφιά έγινε τζαμί. Η προσβολή του μνημείου γίνεται έτσι το εξωτερικό σύμπτωμα της άγριας σκέψης. Το έγκλημα είναι ΑΛΛΟΥ.

Αντί λοιπόν να επικεντρωνόμαστε όλοι στην ενόχληση του φαίνεσθαι, ας αντιδράσουμε για όλα τα παραπάνω.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ολιγόλογη δήλωση για το όνομα, υπογράμμισε το ουσιώδες: την περιφρόνηση της ανεκτικότητας. Και έδειξε τον σωστό δρόμο προς όλους. Και ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν έγραψε ότι η Τουρκία «εξήλθε των ορίων της Δύσης», προφανώς εννοούσε, αναφέροντας την αξία σύγκρισης, ότι εξήλθε των ορίων του πολιτισμού γενικώς.

Μην «τσιμπάμε» λοιπόν άλλο. Θλιμμένοι για την Αγια-Σοφιά. Ας σταθούμε στην ανάγκη εκπλήρωσης της ανώνυμης επιταγής του ονόματός της. Εστω και της ελαχίστης σοφίας. Οσης δεν έχει χαθεί. Για να μη χαθούμε όλοι.

*Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.