Θα το πω εξαρχής: διαφωνώ ριζικά, οριζοντίως και καθέτως, όπως λέγεται, με τους ολοφυρμούς για τη μετατροπή, την εκ νέου μετατροπή, της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί. Συμπεριφερόμαστε, κράτος, κυβέρνηση, οργανωμένη πολιτεία, πολίτες, ωσάν να επήλθε μεγάλη εθνική καταστροφή, ικανή να κλονίσει τα θεμέλια του κράτους! Η δε πολιτική τάξη της χώρας έχει αποδυθεί σε έναν εκτός λογικής αγώνα για το ποιος θα εκστομίσει την πιο ακραίου χαρακτήρος εθνικιστική κορόνα, η οποία φαντάζει σαν να έχει ξεπηδήσει μέσα από κείμενα της Χρυσής Αυγής.

Θαρρείς ότι το επόμενο βήμα αυτού που την εκστομίζει θα είναι οι αναφορές στην «Κόκκινη Μηλιά» και στον «Μαρμαρωμένο Βασιλιά». Υστερία!

Και όμως, αν δούμε με ψυχραιμία τα πράγματα, θα αντιληφθούμε ότι αυτό που αποφάσισε να κάνει ο Ερντογάν με την Αγία Σοφία δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ακόμη – όχι σημαντικό, αλλά οπωσδήποτε στοχευμένο – βήμα προς την πλήρη ισλαμοποίηση του κράτους που δημιούργησε προ 97 ετών ο Κεμάλ Ατατούρκ, έτσι ώστε να προκύψει ένα κανονικό ισλαμικό κράτος στο υπογάστριο της Ευρώπης και να αναγορευτεί και τυπικά σουλτάνος με αρμοδιότητες χωροφύλακα της περιοχής.

Υπ’ αυτή την έννοια, αν υπάρχει ένα θέμα για εμάς, για την Ελλάδα, πέραν φυσικά του αυτονόητου της πρόκλησης, αυτό δεν είναι άλλο από την επιβεβαίωση ότι ο τούρκος πρόεδρος ό,τι προαναγγέλλει το επιχειρεί. Και είναι αυτό το πολιτικό συμπέρασμα το οποίο οφείλουμε να έχουμε κατά νου όταν μελλοντικά απαιτηθεί να αναλύσουμε τις κινήσεις του σε ό,τι αφορά το πεδίο των πραγματικών προβλημάτων μεταξύ μας, που είναι το Αιγαίο και η επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, στα καθ’ ημάς, η υπόθεση της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας έφερε στην επιφάνεια και πάλι τον διχασμό που εμφανίζεται κάθε φορά σε μείζονος σημασίας θέματα. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος πότε θα τελειώσει αυτό – αν και, κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, γιατί ενυπάρχει στο DNA των Ελλήνων. Φρονώ όμως ότι η υπόθεση της Αγίας Σοφίας είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να καθίσουμε και να σκεφτούμε ρεαλιστικά και με σύνεση για το πώς ιεραρχούμε τις προκλήσεις του Ερντογάν, πώς τις αντιμετωπίζουμε και τι αποτέλεσμα έχουν οι διεθνείς παρεμβάσεις μας σε ό,τι αφορά τις πραγματικές ελληνοτουρκικές διαφορές. Γιατί πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να πείσεις, ας πούμε έναν ξένο, ότι κάνω αυτόν τον πανικό ως κράτος επειδή έπειτα από 96 χρόνια η Αγία Σοφία από μουσείο μετατρέπεται σε τζαμί. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να λάβεις την απάντηση «ναι, αλλά για 470 χρόνια τζαμί δεν ήταν;». Και θα έχει δίκιο…