Απόφαση μισαλλοδοξίας και θρησκευτικού φανατισμού

Αναμφίβολα όλος ο χριστιανικός κόσμος και ειδικά εμείς, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη δοκιμασία. Στο άκουσμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, οι καρδιές μας δεν θα μπορούσαν παρά να κυριευτούν από αισθήματα πικρίας, απογοήτευσης και βαθιάς θλίψης. Αισθήματα που προσωπικά από την πρώτη στιγμή έσπευσα να εκφράσω δημόσια, μαζί με την έντονη αποδοκιμασία μου για την απαράδεκτη αυτή απόφαση την οποία έλαβε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Και, σας διαβεβαιώ, τα ίδια αυτά αισθήματα διακατέχουν τους επισκόπους, τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και σύσσωμο τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.

Η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία συνιστά ιεροσυλία έναντι ενός συμβόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Χριστιανισμού, αλλά και έναντι ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία αποπνέει μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό και, γι’ αυτόν τον λόγο, υπονομεύει μια μεγάλη προσπάθεια και πρόκληση της εποχής μας, που είναι ο αλληλοσεβασμός και η ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας επικίνδυνης, για όλη την ανθρωπότητα, επιστροφής προς παλιές εποχές και παλιές τακτικές τις οποίες κανείς μας δεν θέλει να θυμάται. Εξάλλου, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας, η Αγία Σοφία δεν ήταν το πρώτο οικοδόμημα που από χώρος θρησκευτικής λατρείας μετατράπηκε σε μουσείο. Και ίσως να μην είναι ούτε και το τελευταίο. Αξίζει, όμως, να αναρωτηθούμε πόσα αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα υπάρχουν, όπου ένα μουσείο, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μετατράπηκε ξαφνικά και άνευ αναγκαιότητας σε χώρο θρησκευτικής λατρείας – και, μάλιστα, διαφορετικής από αυτήν που προοριζόταν κατά την ανοικοδόμησή του…

Δεν χρειάζεται βέβαια πολλή σκέψη για να εκτιμήσει κάποιος τα κίνητρα αυτής της αποφάσεως, δεδομένου μάλιστα ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν προ ενός έτους διεκήρυττε ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει ως έχει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα, εντός της κραταιής κατά τα άλλα Τουρκίας, μιλούν για αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματά της, που είναι η κοινωνική και η οικονομική εξαθλίωση. Αν σ’ αυτή την παράμετρο προσθέσει κάποιος και την ανομοιογένεια του τουρκικού πληθυσμού με την έντονη κρίση ταυτότητας (ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε και πού πηγαίνουμε), τότε εύκολα θα καταλάβει κανείς την αναγκαιότητα αυτής της «ηρωϊκής» αποφάσεως, η οποία – προς καιρόν – διασκέδασε τη δυστυχία του λαού. Ομως, παρά την απόφαση αυτή, τα προβλήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική σταθερότητα της τουρκικής κοινωνίας.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω σε εκτιμήσεις αναφορικά με το ποιος είναι ο σκοπός στον οποίο αποβλέπει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους. Ωστόσο, οφείλω να εκφράσω τη βαθιά πεποίθησή μου ότι οι εμπνευστές της απόφασης αυτής γρήγορα θα αντιληφθούν το άστοχο και ατελέσφορο του εγχειρήματός τους. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι ο σκοπός τους είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Και είναι καταδικασμένος διότι σε όλη την Οικουμένη – συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής κοινωνίας – το όνομα «Αγία Σοφία» εκφράζει μια συγκεκριμένη ιστορική ταυτότητα και μια ιστορική αλήθεια που είναι αδύνατο να αλλοιωθεί. Η «Ayasofya», όπως την αποκαλούν – πιθανόν χωρίς να το συνειδητοποιούν -, ακόμη και οι υπέρμαχοι της μετατροπής της σε τέμενος, ακόμη και στο άκουσμά της, αποδεικνύει γιατί φτιάχτηκε, από ποιους φτιάχτηκε και σε ποιους ανήκει.

Σαφέστατα, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, δηλαδή υπόθεση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οποιοι μάλιστα το περιορίζουν σ’ αυτό το δίπολο έχουν μικρή ιδέα στη σκέψη τους και στη συνείδησή τους για το τι σημαίνει Αγία Σοφιά. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλον τον κόσμο, γι’ αυτό έχουμε ενώσει τις προσευχές μας με όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά της Οικουμένης, που κατά τις κρίσιμες ετούτες ώρες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Βασιλίδα των πόλεων και αγωνιούν για την τύχη της Μεγάλης Εκκλησίας. Προσευχόμαστε και στα αφτιά μας αντηχεί το «Νενίκηκά σε Σολομών». Ψάλλουμε το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» και μεταφερόμαστε νοερά στην «καρδιά» της Μητρός Εκκλησίας, στο αιώνιο και κορυφαίο σύμβολο της Ορθοδοξίας. Φιλούμε το χέρι του Πατριάρχου μας και η καρδιά μας γεμίζει ειρήνη. Εχουμε ελπίδα ότι η αδικία που σήμερα επιχειρείται κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί. Πιστεύουμε ότι τελικά τα θαυμάσια ψηφιδωτά που κοσμούν την Αγία Σοφία μας και ο εμβληματικός τρούλος της, ο πρώτος τρούλος της ανθρώπινης ιστορίας, θα συνεχίσουν να δεσπόζουν επιβλητικά, με τον χαρακτήρα που έχουν καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλης της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk