Αν και έχει αραιώσει αισθητά τις δημόσιες εμφανίσεις του τον τελευταίο καιρό, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε να επιθεωρεί μια ολοκαίνουργια φάρμα με κοτόπουλα νότια της Πιονγιάνγκ.

Το επίσημο κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KNCA) μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί βελτιώσεις στην ξεπερασμένη – όπως την περιέγραψε – βιομηχανία πουλερικών της χώρας.

Δεν διευκρινίστηκε πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή.

Τη Δευτέρα, ο ηγέτης της Bόρειας Κορέας είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο ενός νοσοκομείου στην Πιονγκγιάνγκ, όπου κατηγόρησε τους αξιωματούχους του για τον κακό σχεδιασμό και την διαχείριση του προϋπολογισμού. Τα σχόλιά του ίσως υποδεικνύουν πως η χώρα του αγωνίζεται να εξασφαλίσεις προμήθειες εν μέσω κυρώσεων και ότι ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα του lockdown λόγω κοροναϊού.

Με τσιγάρο στο χέρι ο Κιμ

Πάντως, στην επιθεώρησή του στο ορνιθοτροφείο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φάνηκε να έχει καλύτερη διάθεση, καθώς εμφανίστηκε με ανοιχτόχρωμα ρούχα και ένα τσιγάρο στο χέρι.

Σύμφωνα με το KCNA, ο ηγέτης της βόρειας Κορέας δήλωσε πως η εγκατάσταση θα παράγει «χιλιάδες τόνους νόστιμου και ποιοτικού κρέατος και δεκάδες εκατομμύρια νόστιμα και ποιοτικά αυγά κάθε χρόνο» και θα συμβάλει σημαντικά στην διατροφική ζωή του λαού του.

Επαίνεσε, μάλιστα, την εγκατάσταση ως πρότυπο εκσυγχρονισμού των μονάδων πουλερικών στην υπόλοιπη χώρα, την οποία περιέγραψε ως απαρχαιωμένη.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται από χρόνια αποτυχιών πολιτικής, καθώς και έναν ξεπερασμένο γεωργικό τομέα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από λιπάσματα και ξένη βοήθεια εν μέσω διεθνών κυρώσεων.

Διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν πως ο μέσος βορειοκορεάτης καταναλώνει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τις καθημερινές του ανάγκες και πως η διατροφή του στερείται ιδιαίτερα κρέατος, γάλακτος και άλλων πηγών πρωτεϊνών και λίπους.