Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για τις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κύθηρα, Μάνη και Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα σε σχέση μ’ αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του λαού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Άνθρωποι αδίστακτοι που κινούνταν μόνο και μόνο με γνώμονα το μικροκομματικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Πάνω από όλα για αυτούς ήταν το πως θα εξοντώσουν εκείνους που θεωρούσαν πολιτικούς τους αντιπάλους για να συνεχίσουν να κυβερνούν την χώρα σαν να είναι το…μαγαζάκι τους.

Είχα βγει τότε εγκαίρως που καιγόταν η Μάνη και τα Κύθηρα και είχα καταγγείλει την έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης. Ζητούσα και εγώ όπως και οι Αυτοδιοικητικοί παράγοντες και οι κάτοικοι να στείλουν αεροπλάνα και δυνάμεις, να σωθούν περιουσίες και φυσικό περιβάλλον, αλλά αυτοί κώφευαν. Τώρα εξηγούνται οι λόγοι αυτής της αδιαφορίας. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί της νοοτροπίας αυτών των ανθρώπων.

Το ίδιο συνέβη, όταν με αφορμή την εμπειρία από τις φωτιές που έκαψαν τη Μάνη και τα Κύθηρα, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ειδοποιώντας τον προφητικά για τους κινδύνους και τις συνέπειες από την αποδιοργάνωση, την κομματικοποίηση και την έλλειψη σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Δυστυχώς όμως και πάλι δεν έγινε τίποτα.

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Μια τραγωδία που μπορούσε η Πολιτεία να προλάβει ή να περιορίσει αν υπήρχε ο κατάλληλος συντονισμός και συνεννόηση.

Αντί για αυτό είχαν επιλέξει την αδιαφορία, για λόγους που σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε. Ο στόχος τους ήταν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι και από εκεί και πέρα γαία πυρί μιχθήτω.

Οι άνθρωποι δεν ήταν απλώς ανίκανοι, ήταν εγκληματικά ανεύθυνοι.

Και μπορεί η πολιτική τους τιμωρία να ήταν οι απανωτές τους ήττες, σε δημοτικές – περιφερειακές , ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, αλλά το έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί και από τη δικαιοσύνη.

Αυτό επιτάσσει η ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και η δικαιοσύνη. Το έγκλημα απαιτεί και τιμωρία. Για αυτό πιστεύω ότι ο φάκελλος που άνοιξε μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις πρέπει να οδηγήσει στους αίτιους αυτής της πολλαπλής εγκληματικής αδιαφορίας.

Ώστε να καθίσουν στο σκαμνί όλοι όσοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο θάνατο 102 συνανθρώπων μας, σε πολλά προβλήματα στους συγγενείς τους,  και στους ανθρώπους που σώθηκαν μεν , αλλά έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους , αλλά και σε όλους όσους έχασαν τις περιουσίες τους.

Αυτό δεν είναι απαίτηση της ΝΔ ή ενός κόμματος, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Το έγκλημα πρέπει να έχει τιμωρία.

*O Κώστας Κατσαφάδος είναι Βουλευτής ΝΔ Ά Πειραιώς & Νήσων