Σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της ινδικής πρωτεύουσας του Νέου Δελχί ενδέχεται να έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, όπως αποκάλυψαν τεστ αντισωμάτων σε τυχαίο δείγμα.

Η μελέτη εξέτασε το αίμα 21.387 ατόμων σε ολόκληρο το Δελχί. Το 23,48% βρέθηκε πως έχει αναπτύξει αντισώματα απέναντι στον κοροναϊό, πράγμα που δείχνει ότι έχει εκτεθεί στο παρελθόν στον ιό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες από το Ινδικό Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών και δείχνει ότι οι λοιμώξεις στην πόλη είναι πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι δείχνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι την Τετάρτη, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αγγίζει τα 125.096, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού του Δελχί (16,78 εκατομμύρια), βάσει της απογραφής του 2011.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, ωστόσο, δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να βρίσκεται πιο κοντά στα 4 εκατομμύρια, μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Το Δελχί είναι η πόλη της Ινδίας που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, έχοντας τον υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων αλλά και κρουσμάτων κατά κεφαλήν

Ο κοροναϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στη χώρα, έχοντας προσβάλει ήδη περισσότερους από 1,19 εκατομμύρια πολίτες, βάσει των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Το Δελχί κατέγραψε 1.349 κρούσματα την Τρίτη. Τουλάχιστον 3.690 άτομα έχουν πεθάνει στην πόλη εξαιτίας του φονικού ιού

Σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός υγείας της χώρας δήλωσε ότι βάσει των ευρημάτων της μελέτης, μεγάλος αριθμός των φορέων παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

«Σχεδόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, μόλις το 23,48% των κατοίκων του Δελχί κόλλησαν τον ιό, παρά το γεγονός ότι έχει αρκετές πυκνοκατοικημένες περιοχές», δήλωσε το υπουργείο.

«Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις προσπάθειες πρόληψης που ανέλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση των λοιμώξεων», σημείωσε, αναφερόμενο σε μέτρα όπως το lockdown και η ιχνηλάτηση επαφών.

Όταν η Ινδία τέθηκε σε lockdown στις 25 Μαρτίου, το Δελχί είχε καταγράψει μόλις 606 κρούσματα κοροναϊού και 10 θανάτους. Όμως οι αριθμοί άρχισαν να ανεβαίνουν αφού η πόλη άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα του lockdown κατά την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου σε μια προσπάθεια να διασώσει την οικονομία. Μέχρι τις 8 Ιουνίου είχαν καταγραφεί περισσότερα από 40.000 κρούσματα.

Έκτοτε, η πόλη δυσκολεύεται να εξασφαλίσει επαρκείς νοσοκομειακές κλίνες για να αντιμετωπίσει τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δέχονται αφόρητες πιέσεις από τη μεγάλη προσέλευση ασθενών.

Άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν εκπονήσει αντίστοιχες μελέτες αντισωμάτων, όμως οι αριθμοί που κατέγραψαν ήταν πολύ χαμηλότεροι από το 23,48% του Δελχί.

Τον Μάιο, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι μόλις το 7,3% των κατοίκων της Στοκχόλμης είχαν αναπτύξει αντισώματα στο τέλος Απριλίου, βάσει 1.118 αιματολογικών εξετάσεων που πραγματοποίησε εντός μίας εβδομάδας.

Στη Νέα Υόρκη, μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Υγείας της πολιτείας ανακάλυψε ότι το 14% των ενηλίκων της πολιτείας είχαν περάσει κοροναϊό μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο κατά 10% από τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: www.cnn.com