Η Κίνα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ της ζήτησαν να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Το Πεκίνο «καταδικάζει εντόνως» την εντολή που δόθηκε την Τετάρτη, με το υπουργείο εξωτερικών να ενθαρρύνει την Ουάσινγκτον να αποσύρει το αίτημά της.

Ούτε το Πεκίνο ούτε η Ουάσινγκτον έχουν εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

«Η μονομερής απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον με μικρή χρονική προθεσμία αποτελεί άνευ προηγουμένου κλιμάκωση εκ μέρους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών.

«Παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομοθεσία και τις βασικότερες πρακτικές των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε ο Γουανγκ, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, βίντεο και δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ του Χιούστον απεικόνιζαν υπαλλήλους του προξενείου οι οποίοι έμοιαζαν να καίνε έγγραφα.

«Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να κλείσει το Γενικό Προξενείο στο Χιούστον εντός 72 ωρών, έγραψε ο Χου Σιτζίν, αρχισυντάκτης της κρατικής εφημερίδας της Κίνας Global Times στο Twitter. «Πρόκειται για μια παράλογη κίνηση».

Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα οδηγηθεί σε μια «έγκαιρη και αναγκαία αντίδραση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν το αίτημά τους.

Οι σχέσεις Πεκίνου και Ουάσινγκτον βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση που έχουν υπάρξει εδώ και ολόκληρες γενιές, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται σε επίπεδο ρητορικής για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ, τον εμπορικό πόλεμο και τις φερόμενες ως παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπως επίσης και για τους εκατέρωθεν χειρισμούς για τον περιορισμό της πανδμίας.

Πηγή: www.ft.com