Αν και η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να μας ενθουσιάζει, δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προτείνουν μία πιο σταθερή και αργή μέθοδο. Η απώλεια βάρους πολύ γρήγορα, μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, με άλλες να είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες από άλλες. Επιπλέον όταν χάνουμε πολύ γρήγορα ή απότομα βάρος, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να το διατηρήσουμε, καθώς το πιθανότερο είναι ότι δεν αποτελεί αποτέλεσμα υγιεινών ή και βιώσιμων επιλογών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, έχει διαπιστωθεί ότι μετά την γρήγορη απώλεια βάρους, τα δύο τρίτα των ατόμων τείνουν να παίρνουν και πάλι τα κιλά που έχουν χάσει. Άλλες αρνητικές επιδράσεις περιλαμβάνουν:

1. Στέρηση θρεπτικών συστατικών

Ορισμένες δίαιτες «εξπρές» μπορεί να αποκλείσουν από την διατροφή σας ολόκληρες ομάδες τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεστε για να διατηρήσετε την λειτουργία του οργανισμού σε υγιή επίπεδα. Μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ασβεστίου, ενώ μια δίαιτα που μειώνει σε υπερβολικό βαθμό τους υδατάνθρακες μπορεί να σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες. Ακόμα και σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μια σειρά θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β-12, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης θρεπτικών συστατικών αποτελούν η μειωμένη ενέργεια, τα εύθραυστα μαλλιά ή νύχια, την τριχόπτωση, την έντονη κόπωση και το «πεσμένο» ανοσοποιητικό.

2. Μειωμένος μεταβολισμός

Συνήθως η ταχεία απώλεια βάρους είναι το αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των θερμίδων που προσλαμβάνετε σε μια ημέρα. Το σώμα στην συνέχεια αναγνωρίζει αυτές τις λιγοστές θερμίδες ως περιορισμένη προσφορά τροφίμων και μπαίνει σε αυτό που ονομάζεται ως «κατάσταση λιμοκτονίας». Όταν το σώμα μπει σε αυτήν την κατάσταση, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, μετατρέποντας τις θερμίδες σε λίπος. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο πιο γρήγορη η απώλεια βάρους, τόσο πιο χαμηλός ήταν ο ρυθμός του μεταβολισμού των συμμετεχόντων. Για να ενισχύσετε φυσικά τον μεταβολισμό μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώνετε άπαχη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, να καταναλώνετε αρκετές θερμίδες αλλά και να εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας.

3. Απώλεια μυϊκής μάζας αντί για λίπος

Όταν χάνουμε βάρος θέλουμε να απαλλαγούμε από τον λιπώδη ιστό, αυξάνοντας την μυϊκή μάζα του σώματος. Ωστόσο, αν μειώσουμε απότομα τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά τότε υπάρχει περίπτωση να έρθει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η απώλεια μυϊκής μάζας επιβραδύνει επίσης τον μεταβολισμό. Οι μυς στο σώμα είναι περισσότερο μεταβολικά ενεργοί από το λίπος, γεγονός που σημαίνει ότι η απώλεια μυϊκού ιστού, σημαίνει ότι θα καίτε και λιγότερες θερμίδες στην ημέρα, πράγμα που δεν σας βοηθά ούτε στην διαδικασία της απώλειας αλλά ούτε και στην διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά πλαίσια.

4. Αφυδάτωση

Ειδικά σε δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή και χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, τα άτομα τείνουν να χάνουν πολύ νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πρόβλημα είναι ότι η ταχεία απώλεια νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγία, μυϊκές κράμπες και χαμηλή ενέργεια. Για αυτό θα ήταν καλό να παρακολουθείτε πόσο νερό πίνετε καθημερινά, με τους ειδικούς να συνιστούν τα οκτώ ποτήρια νερό ή περίπου τα δύο λίτρα.