Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα ώστε να μην υπομονευτεί η ειρήνη στην περιοχή παρακολουθούν Αθήνα και Λευκωσία τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καλώντας με διαβήματα την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της.

Αμεση και αποτελεσματική η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας

Στις τουρκικές προκλήσεις ωστόσο που σημειώθηκαν την Τρίτη στο Καστελόριζο αντέδρασε αστραπιαία και αποτελεσματικά η Πολεμική Αεροπορία, αναχαιτίζοντας τον εναέριο εισβολέα. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι τούρκοι πραγματοποιούσαν εκείνη την ημέρα άσκηση στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν ξαφνικά τουρκικά F-16 παραβίασαν μαζικά τον εθνικό εναέριο χώρο και προέβησαν σε παραβάσεις στο FIR Αθηνών. Ακολούθησαν αερομαχίες (dog fights) ανάμεσα στα ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά αεροπλάνα και ορισμένες εξ αυτών διεξήχθησαν κοντά στο Καστελόριζο, ενώ σε μία περίπτωση πάνω από το ακριτικό αυτό νησί.

Εκείνο όμως που έγινε γνωστό είναι ότι βρισκόταν στην περιοχή ένα Νατοϊκό αεροσκάφος Awacs, έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, σχεδιασμένο ειδικά για την ανίχνευση άλλων αεροσκαφών και πλοίων από μεγάλες αποστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη νατοϊκή βάση Γκαϊλενκίρχεν και υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να είχε παρακολουθήσει όλη την παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η γαλλική παρουσία

Πέρα όμως της ANTiNAVTEX που εξέδωσαν η Αθήνα και η Λευκωσία, η προσοχή στα εθνικά θέματα στρέφεται και στην επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι. Την ώρα που ανακοινώθηκε η επίσκεψη σε Λευκωσία και Παρίσι, κάνει ξαφνικά την εμφάνισή της έξω από την Αγία Νάπα (στο πιο τουριστικό μέρος της Κύπρου) μια φρεγάτα να περιπολεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για τη γαλλική φρεγάτα «Aconit», η οποία είναι εξοπλισμένη με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας και με πυραύλους επιφανείας- αέρος και επιφανείας- εδάφους. Βάσει της ανάρτησης του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας η συγκεκριμένη φρεγάτα «συνεχίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από την Ανατολική Μεσόγειο. Αποστολή της είναι να εξασφαλίσει μια αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης της ζώνης και να διατηρήσει δεσμούς με τα κράτη εταίρους στην περιοχή».

Με αυτόν τον τρόπο η Γαλλία συνεχίζει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, μια παρουσία που τα τελευταία χρόνια δεν έχει εγκαταλείψει. Κανείς φερ΄ειπείν στην Κύπρο δεν ξεχνά την παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ που αποτελεί τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου ή την επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία όχι μόνον πέταξε με συνοδεία μαχητικών Ραφάλ στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά έκανε και δηλώσεις του τύπου «κανένας εφησυχασμός απέναντι στην Τουρκία». Επιπλέον στη ναυτική βάση «Φλωράκης» στην Κύπρο πολλές φορές είχαν ελλιμενιστεί πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Ραντεβού Αναστασιάδη – Μακρόν στο Παρίσι

Η συγκυρία της επίσκεψης Αναστασιάδη στο Παρίσι και η κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο Μακρόν είναι σημαντική. Οπως σημαντική θεωρείται και επερχόμενη υπογραφή της αναβαθμισμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία.

Νέα τουρκική πρόκληση

Και ενώ στο Αιγαίο έχουν βγει πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας, η Αγκυρα προχώρησε και σε μια άλλη πρόκληση. Εστειλε την Τετάρτη στην κυπριακή ΑΟΖ τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ (τύπου Ε-7Τ Peace Eagle AEW&C) για επιτήρηση της περιοχής. Την είδηση δημοσιεύει το Ajans Haber. Από τον χάρτη που δημοσίευσε βγαίνει αμέσως το συμπέρασμα  ότι η επιτήρηση γίνεται κοντά στην περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Αγκυρα με NAVTEX για έρευνες από το Oruc Reis.