Στη απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία της Αγίας Σοφίας, καθώς και στην εμβάθυνση της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς εστίασαν στη τηλεφωνική επικοινωνία τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επιμελώς δεν γίνεται αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και στα τελευταία γεγονότα με την τουρκική Navtex.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα τελευταία γεγονότα με την Τουρκία τον Ρώσο πρόεδρο, όπως ενημέρωσε η ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής», ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS