Χρηματοδότηση ύψους 125 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Μυτιληναίος από την ΕΤΕπ για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της , επένδυση που θα ανέλθει στα 322 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα θα έχει ισχύ 826 MW και θα συμβαλει στη μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.

«Η σημασία και το όραμα της μονάδας του Αγίου Νικολάου να συνεισφέρει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον για την Ελλάδα αναγνωρίζονται με αυτό το πρώτο δάνειο της ΕΤΕπ προς την Μυτιληναίος. Το νέο μακροπρόθεσμο δάνειο της ΕΤΕπ δείχνει πως η Τράπεζα της ΕΕ στηρίζει επενδύσεις μετασχηματισμού σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και είναι ένας πολύτιμος εταίρος που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να καταργήσει σταδιακά έως το 2028 τη χρήση του λιγνίτη. Καλωσορίζουμε την αναγνώριση από την ΕΤΕπ της σημασίας της στήριξης της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και τη νέα χρηματοδότηση για τη μονάδα του Αγίου Νικολάου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών.

Ο Aντριου Μακντάουελ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει ενεργά την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Μέρος της χρηματοδοτικής πολιτικής μας στον τομέα της ενέργειας που συμφωνήθηκε το 2019, είναι η δέσμευση να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια σειρά από έργα φυσικού αερίου, τα οποία ήταν ήδη υπό αξιολόγηση, μέχρι την πλήρη μετάβαση σε αποκλειστική χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΤΕπ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαθέσει 125 εκατ. ευρώ στην Μυτιληναίος Α.Ε. για να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Η ΕΤΕπ προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία με τη Μυτιληναίος Α.Ε. και άλλους συνεργάτες που έχουν ηγετική θέση στον τομέα της ενέργειας οι οποίοι θα στηρίξουν μελλοντικές επενδύσεις για να προωθήσουν την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα».