Με τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ να καλύπτονται πίσω από κουρτίνες θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια.

Ψηφιδωτά που είναι στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς την Μέκκα στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι δεν είναι εμπόδιο, δήλωσε ο Καλίν στο τουρκικό δίκτυο ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καλυφθούν ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τμ εκ των οποίων τα 2.000 τμ είναι έτοιμα.

Τα χαλιά θα έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ μετά από σχετική εντολή του Ερντογάν θα είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε με το επιτελείο του και με τον μικρό εγγονό του χθες την Αγία Σοφία προκειμένου να δει από κοντά πως προχωρούν οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί.

Τοποθετούν στην Αγία Σοφία το τιρκουάζ χαλί επιλογής Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του τιρκουάζ χαλιού έγινε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ενώ είχαν συζητηθεί και άλλα χρώματα. Μάλιστα, στη διάρκεια της επιθεώρησης που έκανε, εξέτασε και το χαλί καθώς ένα μέρος του είχε ήδη τοποθετηθεί.

Στην πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία αναμένεται να βρεθούν εντός του ναού περίπου 1.000 άτομα, ενώ πολλοί θα είναι και εκτός.