Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων μετά τις αποκαλύψεις για τα «παιχνίδια εξουσίας» στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 102 ανθρώπων από τη φωτιά στο Μάτι.

Μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου των συνομιλιών Ματθαιόπουλου και Λιότσιου, ο τελευταίος προχώρησε σε μήνυση, την οποία κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στην οποία καταγράφονται όσα σοκαριστικά φέρεται να άκουσε από τον προϊστάμενό του.

Η μήνυση αποκαλύπτει και τα όσα ειπώθηκαν, τις απειλές και τους εκβιασμούς εναντίον του για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Εν τω μεταξύ, ουδεμία νύξη περί άνωθεν πιέσεων και προσπάθειας συσκότισης έκανε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής Δημ. Λιότσιος στην πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε για το Μάτι, την οποία παρέδωσε στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.

Παρότι μάλιστα στις 182 σελίδες της πραγματογνωμοσύνης του, ο κ. Λιότσιος περιγράφει αναλυτικά τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνεννοησία των αρμοδίων αρχών, δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο που μπορεί να ευθύνεται για όσα έγιναν.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΠΣ, Γιώργος Βιντζηλαίος οι αρνητικές εξαιρέσεις δεν είναι ο κανόνας για το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ υπογράμμισε πως και οι ίδιοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι συνέβησαν αυτές οι καταστάσεις.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική αυτών των πρακτικών» συμπλήρωσε ο κ. Βιντζηλαίος, ενώ υπογράμμισε πως τους προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως κάποιοι από τους υπεύθυνους εκείνης της ημέρας αργότερα προήχθησαν στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το γεγονός πως «δεν υπήρξαν τραυματίες πυροσβέστες, γιατί απλά δεν επιχείρησαν καθόλου στο Μάτι», σημείωσε ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Μάκης Πολλάτος, ισχυρισμό με τον οποίο συμφώνησε και ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς. «Η Πυροσβεστική είχε άποψη και εικόνα για την έκταση της πυρκαγιάς, αλλά δεν επιχείρησε ούτε το βράδυ που καίγονταν τα σπίτια» πρόσθεσε ο κ. Μπουρνούς.

Στα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος ανέφερε πως λόγω της απουσίας των εναέριων μέσων κάηκε το 12% του νησιού. «Θα κινηθούμε νομικά, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είχε εκφράσει τις αντιθέσεις του για το σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή.

Στην απουσία και η απραξία των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων εστίασε και ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος «μπήκε» στον οικισμό για να σώσει τους συνανθρώπους του. «Εγώ βρισκόμουν εκεί μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα και δεν υπήρχε κανείς. Όταν ζήτησα από τους αστυνομικούς να με ακολουθήσουν για να σώσουμε τους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι, μου είπαν ότι είχαν εντολή να μείνουν στον κεντρικό δρόμο και να κάνουν τους τροχονόμους» πρόσθεσε ο κ. Ανδρονόπουλος.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Οι αποκαλύψεις για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και πολιτική θύελλα προκάλεσαν και τη παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της «Καθημερινής».

Παράλληλα ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία λεπτομερώς αναφέροντας τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.