Παράταση έως την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να δώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ελληνικού Κτηματολογίου» στη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα. Η προθεσμία για τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 3 Αυγούστου (και την 1η  Οκτωβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού) ωστόσο, η συμμετοχή των πολιτών είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η απόφαση για δίμηνη παράταση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (έως τις 15 Ιουλίου),  έχουν γίνει 47.823 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 10.572 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος.  Μάλιστα, από αυτές τις αιτήσεις ηλεκτρονικά είχαν υποβληθεί 2.408 για διόρθωση κτηματολογικών στοιχείων και 8.637 για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος.  Για αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου (έχουν υποβληθεί 11.134 αιτήσεις) υπάρχει πια, από τις 22 Ιουνίου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής, με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet.

Συνολικά, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων κατά την αρχική φάση της κτηματογράφησης, είχαν υποβληθεί 1,22 εκατ. δηλώσεις ιδιοκτησίας σε σύνολο 729.223 ακινήτων.  Σε 10.979 ο ιδιοκτήτης προέκυψε μέσω δηλώσεων ιδιοκτησίας των γειτονικών ιδιοκτησιών και 1.999 γεωτεμάχια ήταν αγνώστου ιδιοκτήτη. Επίσης, οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για  περίπου 30.000 ιδιοκτησίες  απορρίφθηκαν είτε διότι δεν εντοπίστηκαν είτε διότι προκρίθηκε άλλος ιδιοκτήτης.

Τώρα που η κτηματογράφηση βρίσκεται στη φάση της ανάρτησης, όσοι πολίτες έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα εντός του Δήμου Αθηναίων, με τους κωδικούς του TAXIS μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των κτηματολογικών χαρτών και διαγραμμάτων και να ελέγξουν την  ορθότητά τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου  (ktimatologio.gr).   Θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία της ιδιοκτησίας τους, τα αποσπάσματα του κτηματολογικού πίνακα (περιγραφή ακινήτου και νομική κατάσταση) αλλά και του κτηματολογικού διαγράμματος (θέση και όρια). Αν δεν είναι σωστά, ή εάν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο  το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα (είτε διότι δεν το είχαν ποτέ δηλώσει είτε γιατί η δήλωσή τους είχε απορριφθεί) τότε πρέπει να  επικοινωνήσουν με το κτηματολογικό γραφείο τηλεφωνικά στο 210-01.01.010 ή μέσω email (ktimatologio@anartisi-athina.gr). Βεβαίως μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση διόρθωσης στοιχείων και ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στη σχετική ιστοσελίδα.

Η φάση της ανάρτησης κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς για τελευταία φορά οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας και να διορθώνουν εγκαίρως σφάλματα και παραλείψεις, δίχως να τους κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.  Μελλοντικά, οι διορθώσεις σφαλμάτων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω της δικαστικής οδού.