Με κουρτίνες θα καλύπτονται τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Αγιίας Σοφίας κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Οι αρχές της γείτονος είχαν ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα πως κατά την πρώτη προσευχή της Παρασκευής τα ψηφιδωτά θα καλύπτονταν είτε με κουρτίνες, είτε θα χρησιμοποιούνταν λέιζερ.

Όπως ανέφερε ο Καλίν στο τουρκικό δίκτυο NTV, τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, θα καλυφθούν από κουρτίνες.

Τα άλλα ψηφιδωτά, του Ιησού και άλλων χριστιανικών μορφών – όπως σημείωσε στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με το Reuters – δεν αποτελούν εμπόδιο για τις μουσουλμανικές προσευχές καθώς δεν βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν θα παραμείνουν ακάλυπτα ή αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και σε αυτά.

Η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί έχει ξεσηκώσει παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων, με πρώτη την Ελλάδα να την κατακρίνει εντόνως και να επαναφέρει το ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Επιθεώρηση Ερντογάν στην Αγία Σοφία ενόψει της 24ης Ιουλίου

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το ναό για να επιβλέψει τις εργασίες μετατροπής του σε τζαμί, ενώ το «δεξί του χέρι», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε στο CNN ότι η Άγκυρα απηύθυνε πρόσκληση στον ποντίφικα για να επισκεφθεί την Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τέμενος.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για τις εργασίες και τις προετοιμασίες που γίνονται στο ιστορικό μνημείο, ενόψει της πρώτης προσευχής.

Ο ίδιος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.