Προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου καταβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, παρότι οι παρασκηνιακές εντάσεις που προκάλεσε η απουσία του πρώην πρωθυπουργού από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις δεν έχουν σβήσει ακόμη. Η στάση του κ. Παπανδρέου και η οργή της προέδρου αλλά και βουλευτών και στελεχών του Κινήματος Αλλαγής τροφοδότησαν ακόμη και σενάρια «διαζυγίου» στο κεντροαριστερό σχήμα, με αποτέλεσμα οι επιτελείς των δύο πλευρών να επιβάλουν γενικό σιωπητήριο, ώστε να σταματήσει η αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που άρχισε να παίρνει χαρακτηριστικά εμφυλίου.

Ενταση και καχυποψία

Παρά τις προσπάθειες σε επίπεδο κορυφής, το κόμμα εσωτερικά βράζει και ο συνδυασμός έντασης και καχυποψίας δυσκολεύει πολύ τους χειρισμούς της κυρίας Γεννηματά. Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό και ενόχληση στην πλευρά Ανδρουλάκη, στελέχη της οποίας επισημαίνουν ότι σε μια φάση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πολιτικό πλήγμα από τις αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνησε τη χώρα και από την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, και η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση με τα εθνικά θέματα και την οικονομία, το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν κατάφερε να αντεπιτεθεί πολιτικά αλλά βυθίστηκε σε έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας.

Πυρά στην έκτακτη ΚΟ

Επισήμως το ζήτημα που δημιουργήθηκε μετά την ψυχρολουσία που επιφύλαξε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Φώφη Γεννηματά και την ηχηρή διαφοροποίησή του στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις θεωρείται λήξαν. Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε τα πυρά όλων σχεδόν των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία αρχικά εμφανίστηκε με σκληρή γραμμή υπερασπιζόμενος τη στάση που κράτησε. «Εχω τις απόψεις μου» είπε και έριξε το γάντι στους υπόλοιπους προσθέτοντας: «Αν νομίζετε ότι εγώ είμαι το πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής, τότε διαγράψτε με!».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι δεν ήταν ενήμερος των διαδικασιών που προηγήθηκαν στο κόμμα για τη διαμόρφωση της στάσης που θα τηρούσε στη Βουλή. «Δύο φορές τηλεφώνησα εγώ ο ίδιος στη γραμματέα σου, πώς δεν ήσουν ενήμερος» του απάντησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τραβηγμένα σενάρια

Μετά την κρίση δεν υπήρξε, όπως μεταδίδουν και οι δύο πλευρές, καμία επαφή της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τον αιφνιδιασμό Παπανδρέου αφού ουδείς, ούτε η κυρία Γεννηματά, ήταν ενήμερος για την απόφασή του να ζητήσει απόσυρση του νομοσχεδίου κινούμενος σε τελείως διαφορετικό μήκος κόμματος από την επίσημη θέση του κόμματος. Ωστόσο απορρίπτουν την εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει την οδό της αποστασιοποίησης και της ρήξης με το Κίνημα Αλλαγής και θεωρούν τραβηγμένα τα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου χαρακτηρίζουν «αστειότητες».

Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες… παρεξηγήσεις αλλά και για να μην υπάρχει για καμία πλευρά το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε τη θέση της άλλης, αποφασίστηκε  στο εξής στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να παρευρίσκονται, σε περίπτωση αδυναμίας του κ. Παπανδρέου να παραστεί, στενοί του συνεργάτες ώστε να αποφεύγεται το μπλέξιμο των γραμμών.

Σε αναβρασμό η βάση

Παρά τις διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της συγκατοίκησης στο Κίνημα Αλλαγής, η βάση του κόμματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό. Πολλά στελέχη της πλευράς Παπανδρέου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το τελεσίγραφο της κυρίας Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεσμεύεται από τις κομματικές γραμμές και ότι πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τις απόψεις του. Από την πλευρά τους στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου μια νέα διαφοροποίηση του κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η κυρία Γεννηματά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έχει ακυρωθεί ως αρχηγός. Αλλωστε η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να μην ωθήσει τα πράγματα στα άκρα δεν ικανοποίησε αρκετά στελέχη του ΠαΣοΚ. «Η λογική ότι δεν μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε έναν πρώην πρωθυπουργό είναι σωστή» αναφέρουν, ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύει το ίδιο και για την περίπτωση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει πως θα συνταχθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας.

Ανδρουλάκης: «Δώσαμε ανάσες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ»

Το σκηνικό εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και τα σενάρια ενδεχόμενης μελλοντικής αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά από τον Γιώργο Παπανδρέου – τα οποία αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού – έχουν παράπλευρες συνέπειες στην πλευρά Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις εσωτερικές εξελίξεις. «Σε μια περίοδο που η ΝΔ πιέζεται από τις πολιτικές εξελίξεις και το φιάσκο της λίστας Πέτσα και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνεται στον λαβύρινθο των δραστηριοτήτων του Νίκου Παππά, εμείς καταφέραμε να τους δώσουμε μια βαθιά ανάσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρει σε συνομιλητές του. Αλλά και οι στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν στους συνομιλητές τους εντός και εκτός Κινήματος Αλλαγής ότι όλα όσα συνέβησαν θα είχαν αποφευχθεί αν το κόμμα λειτουργούσε με τρόπο θεσμικό. «Υπήρξε μια κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου και το θέμα δεν συζητήθηκε» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να συγκληθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. «Θα έλεγε η πρόεδρος τη θέση της, θα γινόταν συζήτηση, θα διαμορφώνονταν πλειοψηφίες και μειοψηφίες αλλά θα είχαμε μια συντεταγμένη στάση. Ετσι λειτουργούν τα κόμματα» αναφέρουν.