Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσε το ραντεβού με τους ηγέτες της ΕΕ για την Κυριακή το μεσημέρι.

Το Σάββατο, δεύτερη μέρα της συνόδου, επιτεύχθηκε πρόοδος σε όλα τα ανοικτά θέματα χάρις την συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ, ο οποίος επιχείρησε να ικανοποιήσει περισσότερο τις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και εν μέρει η Φινλανδία), που προβάλλουν και τις αντιρρήσεις σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η προτεινόμενη μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων του ταμείου, δηλαδή από τα 500 στα 450 δισ. Ευρώ, χαρακτηρίστηκε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από τις παραπάνω χώρες, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα, πάντα σε σχέση με το ταμείο.

Στη διάρκεια της ημέρας ο κ. Μισέλ είχε πολυμερείς συναντήσεις τόσο με τους ηγέτες των χωρών του Βορρά όσο και με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία), που επωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πλαισίωναν όποτε χρειάστηκε η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή ο γαλλογερμανικός άξονας που έχει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Όπως επισημαίνουν  κοινοτικές πηγές, το γεγονός ότι ο κ. Μισέλ κρατάει για τρίτη συνεχόμενη μέρα τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, αφενός μεν δείχνει ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία σε αυτήν την σύνοδο και αφετέρου φαίνεται ότι έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος, που δίνει καλές πιθανότητες να βγει «λευκός καπνός» από το Justus Lipsius (το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ) στη διάρκεια της Κυριακής ή ακόμη και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες