Σοκαριστικές χαρακτηρίζει, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, τις αποκαλύψεις σχετικά με τις προσπάθειες αλλοίωσης της έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι.

Δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σημειώνει ότι ουδείς δικαιούται να επεμβαίνει στην δουλειά των εμπειρογνωμόνων και στην δουλειά της δικαιοσύνης είτε είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση.

Προσθέτει ότι η ανευθυνότητα που επέδειξε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα την ακολουθεί για πάντα και αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση, επειδή εδώ μιλάμε για μια απόπειρα ωμής παρέμβασης σε μια έρευνα που θα φωτίσει μια σκοτεινή στιγμή της νεοελληνικής μας ιστορίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε και ευελπιστούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη εις βάθος και απόδοση ευθυνών κυρίως για τις 102 ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα και με βάρβαρο τρόπο».

«Απόπειρα ωμής παρέμβασης σε έρευνα»

Ειδικότερα, ο κ. Χρηστίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, αναφέρει: «Οι σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι πραγματικά σοκαριστικές και επειδή η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει περάσει πολλά -ειδικά την τελευταία δεκαετία- είναι σημαντικό να αναδεικνύονται ειδήσεις και ρεπορτάζ που ρίχνουν πραγματικό φως σε σκοτεινές στιγμές που σημάδεψαν την πατρίδα μας.

Τα γεγονότα που ζήσαμε στην τραγωδία στο Μάτι είναι πράγματι μια μαύρη στιγμή για τη χώρα μας. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που όλοι κουβαλάμε μέσα μας και ακόμη δεν έχουμε αναλύσει και βρει τις αιτίες της τραγωδίας αυτής, οι οποίες πρέπει να φωτιστούν άπλετα, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μάθουν ποιος/οι πραγματικά ευθύνονται για τις 102 ζωές που θρηνήσαμε και ζητούν δικαίωση.

Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει όμως με σαφήνεια να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δικαιούται κανένας να επεμβαίνει στην δουλειά των εμπειρογνωμόνων και στην δουλειά της δικαιοσύνης είτε είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση» σημειώνει ο κ. Χρηστίδης και προσθέτει: «Η ανευθυνότητα που επέδειξε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που θα τους ακολουθεί για πάντα.

Θυμόμαστε όλοι την θλιβερή εκείνη εικόνα του κ. Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, και τον μετέπειτα τρόπο, την απίστευτη ανευθυνότητα με την οποία κινήθηκε η τότε κυβέρνησή του. Θυμόμαστε όλοι ότι εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόταν καμία κριτική, είτε από δημοσιογράφους, είτε από την αντιπολίτευση και λειτουργούσε με υπεροψία και αλαζονεία. Επίσης όλοι θυμόμαστε, δυστυχώς, τι ειπώθηκε από μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο και πως αντιμετώπιζαν τη δικαιοσύνη και τις προκύπτουσες ευθύνες τους.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή εδώ μιλάμε για μια απόπειρα ωμής παρέμβασης σε μια έρευνα που θα φωτίσει μια σκοτεινή στιγμή της νεοελληνικής μας ιστορίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε και ευελπιστούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη εις βάθος και απόδοση ευθυνών κυρίως για τις 102 ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα και με βάρβαρο τρόπο. Χρειάζεται άμεσα η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τη δουλειά της και φυσικά να δούμε αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Είναι προφανές πως στην τραγωδία στο Μάτι κυριάρχησε η ανευθυνότητα και η παντελής έλλειψη προετοιμασίας από τους αρμόδιους και η εγκληματική ασχετοσύνη διοίκησης και διαχείρισης κρίσης από το πολιτικό προσωπικό», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Η ΕΕ μας έχει συνηθίσει σε καθυστερήσεις και αναβολές»

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Χρηστίδης, επισημαίνει ότι «Η Ευρωπαϊκή ένωση μας έχει συνηθίσει, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια σε καθυστερήσεις και αναβολές, και όλο αυτό συνήθως καταλήγει σε ένα κακό αποτέλεσμα, σε μια κακή συμφωνία, η οποία θα επιβαρύνει τους πολίτες της Ένωσης στο τέλος. Εάν, δυστυχώς, ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται συθέμελα και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Δεν θα αντέξει η ευρωπαϊκή ένωση αν έχουμε νέες καθυστερήσεις και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά αυτοί οι οποίοι φέρνουν τα εμπόδια οι οποίοι είναι υπεύθυνοι απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες και απέναντι στην Ιστορία. Είναι αυτονόητο πως εμείς επιθυμούμε να υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία άμεσα. Επιβάλλεται μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κοροναϊού και την οικονομική καταιγίδα που την συνοδεύει και γι΄ αυτό δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστεί η ΕΕ διχασμένη και αδύναμη. Είναι χρέος των ηγετών της ΕΕ (και έχουμε ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για αυτό) να πάρουν γενναίες αποφάσεις προς όφελος του συνόλου των πολιτών της Ένωσης.

Πρέπει όμως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και μια σειρά των λεγομένων «φειδωλών» χωρών, να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος που και οικονομικά στέρησαν πολιτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδυνάμωσαν τα άκρα (ακροδεξιά, λαϊκιστές) και τις ανισότητες από την λάθος στάση τους. Αν δεν δώσουν τώρα χρήματα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ένωσης μια σειρά χωρών που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, πότε θα το κάνουν; Τώρα το έχουμε ανάγκη που είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια κατάσταση πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στα χρονικά ένα παγκόσμιο lockdown σαν αυτό που ζήσαμε πριν λίγους μήνες και αυτό από μόνο του πρέπει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά κάποιον που πιστεύουν πως διαρκώς η οικονομία είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές», καταλήγει ο κ. Χρηστίδης.