Κι ενώ το προηγούμενο διάστημα η αντίδραση του ρωσικού κράτους για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν ιδιαίτερα χλιαρή, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, μια νέα δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου έρχεται να «ταράξει τα νερά».

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτίμησε ότι οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ, προχωρώντας έτι περαιτέρω, προέβη σε μια προκλητική δήλωση.

«Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό» φέρεται να δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Avtoradio, όπως αναδημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δεν θα βλάψει τις σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας

Παράλληλα, ο ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, γιατί η επίσημη ρωσική γραμμή είναι ότι αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.

«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι σε οποιαδήποτε απόφαση, οι τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός είναι ιερός για πολλούς Χριστιανούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτό σημαίνει ότι οι ρώσοι τουρίστες που πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να μπορούν να επισκεφθούν τον ναό.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές σέβονται την αρνητική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το θέμα. «Σεβόμαστε τη στάση του Πατριάρχη μας ως Ορθόδοξοι πιστοί (…) διαφέρει από την κρατική θέση».