Οταν τα μέτρα χαλαρώνουν ο αριθμός των νοσηλευόμενων από τον κορωνοϊό διπλασιάζεται. Σήμερα θα σας παρουσιάσω επίσημα στοιχεία από την ημερομηνία που αποφασίστηκε να χαλαρώσουν τα μέτρα και να ανοίξουν τα σύνορα για τον τουρισμό, έως σήμερα. Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημειώστε:
***
Πριν χαλαρώσουν τα μέτρα και προτού ανοίξουν οι πύλες της χώρας μας προς το εξωτερικό οι νοσηλευόμενοι  με Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας ήταν 42. Σήμερα διπλασιάστηκαν και έφθασαν τους 84.  Να σημειώσω εδώ, ότι όταν  στην αρχή της επιβολής του lockdown οι νοσούντες ήταν 228 με τρεις θανάτους. Τα στοιχεία αυτά τα δίνει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και προέρχονται από παρατηρήσεις και ελέγχους απ΄όλη την χώρα. Αλλά δεν είναι μόνον ότι διπλασιάστηκαν αυτοί που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, είναι και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.
δ
***
Μάχη για ζωή στις ΜΕΘ
 Την 1η Ιουλίου οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν 9. Σήμερα είναι 13. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 4. Στις ΜΕΘ όλης της χώρας δεν υπάρχουν άλλοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός από τους 13 διασωληνωμένους. Δηλαδή όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι.  Επιπλέον τον Ιούλιο μειώθηκε και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων. Αυτό ίσως να είναι το πλέον ανησυχητικό στοιχείο αφού ο φονικός ιός φαίνεται τελευταίως να «κτυπά» νεότερες ηλικίες. Οι μεγαλύτερες ηλικίες προσέχουν περισσότερο, έμαθαν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς, να κρατούν αποστάσεις να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Τα στοιχεία πάντως είναι σοκαριστικά. Οπως με πληροφορούν από το συντονιστικό κέντρο της νοσηλείας Covid-19 ανάμεσα, στους 84 νοσηλευόμενους σ΄όλα τα νοσοκομεία, βρίσκονται άτομα ηλικίας 21 έως 40 ετών.  Οι ειδικοί (επιστήμονες και Λοιμωξιολόγοι) αναμένουν όμως και άλλα στοιχεία…
***
 Για παράδειγμα, όπως με πληροφορεί ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος υπάρχουν περίοδοι λανθάνουσες για την εξέλιξη της νόσου. Μπορεί φερ΄ειπείν η νόσος να εμφανιστεί σε μία εβδομάδα από τη στιγμή που κάποιος κόλλησε τον ιό. Εάν για παράδειγμα κάποιος τουρίστας που ήρθε σήμερα στην χώρα μας είναι μολυσμένος με τον ιό και δεν έχει άμεσα συμπτώματα, δεν αποκλείεται αυτά να εμφανιστούν  στο διάστημα μιας εβδομάδας.
***
Η επιστροφή του Χαρδαλιά
 Το ότι έχουμε χαλαρώσει δεν το αποδεικνύουν μόνον τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και η επιστροφή του Νίκου Χαρδαλιά για τα κρούσματα κορωνοϊού κάθε Τρίτη. Τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα αφυπνίσει τους πολίτες που έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό και θα τους κάνει να είναι εκ νέου προσεκτικοί. Εάν ρωτάτε γιατί από την ενημέρωση θα απουσιάζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, την απάντηση δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είπε ότι σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να μείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα για τα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά και μόνον.
***
Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν και άλλα νέα μέτρα, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων με στόχο την αναχαίτηση της διασποράς του ιού. Λόγω αύξησης των κρουσμάτων, συνεδριάζουν σχεδόν καθημερινώς. Ετσι ανάμεσα στα άλλα εισηγούνται:
***

Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο, 50 άτομα προσκεκλημένοι σε γάμους και βαφτίσια, πλαφόν 50 ατόμων για κάθε συγκέντρωση, αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα στους παραβάτες, αυστηρότερους ελέγχους σε μπαρ, καφετέριες μπιτσόμπαρα. Δεν εισηγούνται ωστόσο το κλείσιμο των μπαρ, αλλά εάν οι ιδιοκτήτες τους  «συλληφθούν» ότι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και υπάρχει σ΄αυτά συνωστισμός τότε, όπως προβλέπουν τα ισχύοντα, θα αναστέλλεται η λειτουργία τους (πέρα από το πρόστιμο που θα τους επιβάλλεται).
***
Χαμηλός ακόμα ο επιδημιολογικός δείκτης
Ωστόσο η ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό στο διάστημα 8-15 Ιουλίου και βάσει των στοιχείων, έδειξε ότι ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Παρατηρείται ωστόσο  αύξηση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων. Διαμορφώνεται πλέον στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση. Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου των δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα.
***
Κανείς στη Βουλή δεν φορά μάσκα
Πώς όμως να είναι οι πολίτες πιο προσεκτικοί τη στιγμή που βλέπουν από τις τηλεοράσεις κυβερνητικές συσκέψεις χωρίς τους μετέχοντες να κάνουν χρήση της μάσκας αν και βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον; Στη Βουλή, για παράδειγμα, μάσκα φορούν μόνον οι σερβιτόροι και ουδείς άλλος. Το να αφήσουν τις πόρτες ανοιχτές στην αίθουσα της Ολομέλειας  δεν σημαίνει ότι ο χώρος έπαψε να είναι κλειστός. Ή να τοποθετήσουν αντισηπτικά παντού, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις είτε στο καφενείο, είτε στους διαδρόμους, είτε στο περιστύλιο του Περικλέους, ή ακόμα στο εντευκτήριο βουλευτών; Την Πέμπτη μόνον δύο βουλευτές φορούσαν μάσκα. Και οι δύο βουλευτές προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ: Η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος φόρεσε αναγκαστικά μάσκα για να δώσει αίμα (στην αιμοδοσία της Βουλής). Μάσκα φόρεσε και μάλιστα πράσινη και ο Κ. Μπογδάνος αλλά όταν βγήκε από το Κοινοβούλιο για να πάει σε μια διαδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας.
***
Ρότσιλντ μαινόμενος
Είναι καλή και άγια η ανάπτυξη της περιφέρειας και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει κάθε τόπος, αρκεί τα εργοτάξια, που αναπόφευκτα θα στηθούν, να μην διαταράσσουν τη… νιρβάνα μας. Τότε «ξυπνούν» τα περιβαλλοντικά μας αισθήματα, κεντρίζονται οι φυσιολατρικές μας ευαισθησίες και αδρεναλίνη μπόλικη ενεργοποιεί τη διάθεσή μας για επαναστατική γυμναστική, ή κρτική. Όλα αυτά φαίνεται πως συνέβησαν στο βρετανό τραπεζίτη και επιχειρηματία Ναθάνιελ Ρότσιλντ, ο οποίος καταφέρθηκε μέσω Twitter κατά της τουριστικής επένδυσης των 120 εκατ. ευρώ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και κατά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που επισκέφθηκε προ ολίγων ημερών την περιοχή.
***
Και τι δεν «έσουρε» ο γόνος της εμβληματικής οικογένειας στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ότι «είναι ανόητος που υποστηρίζει ένα τέτοιο φιάσκο», ότι «συμβάλλει στην απόλυτη καταστροφή της περιοχής» και άλλα πολλά. Είναι αλήθεια ότι η επένδυση, κυρίως στη φάση της υλοποίησής της, ίσως αυξήσει λιγάκι το θόρυβο και τη σκόνη στην ευρύτερη περιοχή της πολυτελούς βίλας που διατηρεί ο Νατ Ρότσιλντ στην Κασσιόπη…
***
Άλλο business, άλλο Κασσιόπη
Look who’s talking, θα αναφωνούσαν, ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τις προσωπικές του επενδύσεις. Διότι δεν είναι μόνο πρόεδρος της εισηγμένης στο Λονδίνο κατασκευαστικής εταιρείας Volex Plc. Είναι μεγαλομέτοχος της γιγαντιαίας ενεργειακής Glencore, που ακόμα και ο ΟΗΕ έχει κινητοποιηθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυχείων της, αλλά και συναλλακτικές πρακτικές της στην Αφρική. Είναι επίσης μέτοχος (με 3 δισ. δολ.) τεράστιων ανθρακωρυχείων στην Ινδονησία, ενώ έχει συμφέροντα ακόμα και στη μεγαλύτερη τουρκική ενεργειακή Genel Energy. Όλα αυτά είναι όμως business μακριά από την Κασσιόπη. Εκεί πηγαίνει τα καλοκαίρια για να ησυχάσει ο άνθρωπος.
***
Οταν ο Πρωθυπουργός πήγε στην ΕΛΒΑΛ
Ξέρετε τι εντυπωσίασε περισσότερο απ΄όλα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη νέα επένδυση της ΕΛΒΑΛ (Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου) στα Οινόφυτα Αττικής; Το μέγεθος του εργοστασίου. Καλύπτει επιφάνεια 174.000 m2.. Να σκεφτείτε του έκαναν  ξενάγηση με αυτοκίνητο και όπως μου είπαν δεν είδε όλο το εργοστάσιο. Ειδικά για να δει τη ξενάγηση ο Πρωθυπουργός πήγε στα Οινόφυτα μισή ώρα νωρίτερα.  Το εργοστάσιο  θεωρείται, όπως ειπώθηκε, στα εγκαίνια, το πιο σύγχρονο και το πιο ανταγωνιστικό απ΄όλα όσα υπάρχουν. Βάζει την ΕΛΒΑΛ, όπως είπε το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Viohalco Μιχάλης Στασινόπουλος, στην ελίτ του κλάδου της βιομηχανικής θερμής έλασης παγκοσμίως.
***
 Ο Πρωθυπουργός έδειξε στα Οινόφυτα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ρόλους  αλουμινίου και για τα φύλλα χάλυβα που παράγει το εργοστάσιο, ενώ στάθηκε σε δύο μονάδες. Σ΄αυτή της ανακύκλωσης που παράγει νέα προϊόντα τα οποία μπορούν και πάλι να χρησιμοποιηθούν και στη μονάδα επεξεργασίας υδάτινων αποβλήτων. Εμεινε στο εργοστάσιο αρκετή ώρα και ζήτησε να πληροφορηθεί για τα επενδυτικά σχέδια με τον κ. Στασινόπουλο να του εξηγεί ότι θα αξιοποιήσουν πλήρως τις διεθνείς δυναμικές αύξησης της χρήσης του αλουμινίου ως ενός υλικού που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα πράσινη οικονομία. Μαζί του ήταν και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Και οι δύο πήραν δώρο από ένα λευκό  κράνος  με το λογότυπο της εταιρίας.
***
Η  δίωξη της εισαγγελέας Διαφθοράς
Κατηγορούμενη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα είναι, πλέον, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, για αδικήματα που αφορούν τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis. Η δίωξη έγινε με βάση την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή ο οποίος διενέργησε την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στο μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της υγείας. Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε δίωξη εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη είναι: Κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Βέβαιον θεωρείται ότι θα αντικατασταθεί από τη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα ορίσει αντικαταστάτη της.