«Ραντεβού με την Ιστορία» δίνουν για άλλη μία φορά σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να στείλει ήδη από χθες τα κατάλληλα μηνύματα κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Δεσμεύθηκε μάλιστα να λάβει όσα μέτρα απαιτούνται για την τόνωση της ανάπτυξης και κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να πράξουν το ίδιο.

Το έργο τους δεν θα είναι εύκολο και πολλοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Σε σημαντικά θέματα υπάρχει διάσταση απόψεων. Οι τέσσερις φειδωλοί εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίτευξη συμβιβασμού – είτε τώρα, είτε στα τέλη Ιουλίου,  κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ και ο χρόνος πιέζει, καθώς τα πράγματα σε σχέση με την υγειονομική κρίση εξελίχθηκαν χειρότερα απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά με βραδύτερο ρυθμό απ΄ ό,τι αναμενόταν, ενώ παρά τις όποιες θετικές ενδείξεις, το πότε ακριβώς θα υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παραμένει άγνωστο.

Η Κομισιόν προβλέπει για φέτος ύφεση ιστορικών διαστάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Ο βαθμός αβεβαιότητας βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο, όσο κοινότοπο και αν ακούγεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ιστορική ευθύνη να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Ευρώπη αναμετράται και πάλι με την Ιστορία της.