Τα καλά νέα για τον κορωνοϊό

Σήμερα λέω να σας μεταφέρω τα θετικά μηνύματα από την καθημερινή μάχη που δίνεται στα ελληνικά νοσοκομεία και εργαστήρια, εναντίον του κορωνοϊού, να σας περιγράψω συγκεκριμένα πώς κατάφεραν οι γιατροί να αποφεύγουν τις διασωληνώσεις ασθενών στις ΜΕΘ, ποια είναι τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν και μπορούν να βελτιώσουν την κλινική εικόνα του ασθενή και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με αυτόν τον αόρατο, αλλά όχι ανίκητο, εχθρό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

***
Για να αποφεύγονται οι διασωληνώσεις

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος εξηγεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19 και που παρουσίαζαν χαμηλό κορεσμό οξυγόνου. Αντί να διασωληνωθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς τους χορηγήθηκε οξυγόνο σε μεγάλη ροή, με ενισχυμένη αναπνευστική υποστήριξη. Αποτέλεσμα; Παρουσίασαν βελτίωση στην αναπνοή (δεν είχαν δηλαδή δύσπνοια), δεν κουράστηκαν οι αναπνευστικοί τους μύες και το σημαντικότερο, όπως προαναφέραμε, δεν χρειάστηκε να διασωληνωθούν…

***
Οταν γνωρίζεις τον ιό

Ολο αυτό το διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας έως σήμερα, οι επιστήμονες έμαθαν πολλά πράγματα γύρω από τον κορωνοϊό, πλούτισαν τις γνώσεις, έμαθαν τα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας και κατέβαλαν πολλές προσπάθειες προκειμένου όχι μόνον να αντιμετωπίσουν τον Covid 19, αλλά και να μειώσουν τη διασπορά του. Φαίνεται (και το αποδεικνύουν τα γεγονότα) ότι πλέον τον έχουν γνωρίσει για τα καλά και όπως λέει ο πρύτανης έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η χορήγηση οξυγόνου και πλάσματος (που υπάρχει τώρα σε απόθεμα) βοήθησε πολλούς ασθενείς, όπως βοήθησε και η χορήγηση δεξαμεθαζόνης (είδος κορτικοστεροειδούς φαρμάκου): «Εχουμε θετικά αποτελέσματα», αναφέρει ο πρύτανης, όπως θετικά αποτελέσματα υπάρχουν και με τα αντιπηκτικά φάρμακά που χορηγούνται. Οσοι δίνουν τη μάχη εναντίον του κορωνοϊου στις ΜΕΘ γνωρίζουν ότι ο ιός προκαλεί ανάμεσα στα άλλα και θρομβώσεις. Με τη χορήγηση εγκαίρως αντιπηκτικών φαρμάκων μπορεί να προληφθούν οι θρομβώσεις.

***
Οι ηλικιωμένοι προσέχουν περισσότερο

Ετσι, παρά τη χαλάρωση των μέτρων και την εποχική αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται πως η βαρύτητα της νόσου μειώνεται. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτουμε περισσότερα μέσα αντιμετώπισής της. Αλλωστε, όπως παρατηρήθηκε τελευταίως περισσότερο προσβάλλονται οι πιο νέοι, παρά οι ηλικιωμένοι. Ηλικιακά δηλαδή το όριο έπεσε. Και τούτο γιατί οι ηλικιωμένοι προσέχουν περισσότερο, αποφεύγουν τους συνωστισμούς, κρατούν δηλαδή τα μέτρα προστασίας.

***
12 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους

Μέσα σ΄όλα αυτά τα θετικά νέα για την αντιμετώπιση του Covid-19 έρχεται και η προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση (και πολλαπλασιασμό) των ΜΕΘ σ΄όλη την Ελλάδα. Εως τέλος του χρόνου, με διαβεβαιώνει ο ομότιμος καθηγητής Εντατικολογίας Χαράλαμπος Ρούσος θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τον ίδιο αριθμό ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους που έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή 12 ΜΕΘ για 100.000 κατοίκους. Γιατί, θα πρέπει να ξέρετε, όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κατάσταση στις ΜΕΘ ήταν τραγική: Μόνον 5 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.

***
Τα πρώτα εμβόλια

Θετικά νέα έρχονται όμως, όπως με πληροφορεί ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος και από την Αμερική. Η εταιρία Βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι δημιούργησε σε πρώτη φάση εμβόλιο με έως τώρα καλά αποτελέσματα. Θα ακολουθήσει λίαν συντόμως και η δεύτερη (και δυσκολότερη) φάση, προτού αρχίσει η μαζική χορήγησή του. Το πιο σημαντικό νέο έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ισως και σήμερα (Πέμπτη) θα ανακοινωθεί ότι πέτυχε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και τίθεται σε δοκιμαστική εφαρμογή. Αυτοί που αναπτύσσουν το εμβόλιο είπαν πως έχουν ενθαρρυνθεί από την ανοσολογική απάντηση που έχουν δει μέχρι τώρα στις δοκιμές και αναμένουν ότι θα μπορέσουν να δημοσιεύσουν τα δεδομένα της Φάσης 1 μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Τα δεδομένα αναμένεται να δημοσιευθούν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

***
Δια νόμου οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Ολα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Κατά τον κ. Μόσιαλο στην Ελλάδα έχουμε τελευταίως «παρά- χαλαρώσει» και προτείνει στην κυβέρνηση να καθιερώσει με νόμο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Και μάλιστα να εφαρμόσει αυτό το μέτρο αμέσως. Στη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ζήτησε εφαρμογή των μέτρων χωρίς εκπτώσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ βάρος θα δίνεται στις τουριστικές περιοχές και στην εστίαση. Την ίδια ώρα ανακοινώνονταν 27 νέα κρούσματα, από τα οποία 4 στις πύλες εισόδου.

***
Ο Παυλόπουλος και η δεξίωση για τη Δημοκρατία

Σας έγραφα χθες για την μία άνευ προηγουμένου απρέπεια που είχε κάνει ο πρώην Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η οποία, όπως σχολιάστηκε στη Βουλή, δεν αρμόζει στη θέση που κατείχε. Η απρέπεια έχει να κάνει με το ότι δημιούργησε σάιτ- σφήνα στο επίσημο λογαριασμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Μαθαίνω λοιπόν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να παραστεί στη δεξίωση για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η ΠτΔ έστειλε προσκλήσεις προς όλους τους διατελέσαντες προέδρους της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος όμως απέρριψε την πρόσκληση και ειδοποίησε πως δεν πρόκειται να προσέλθει, με τη δικαιολογία ότι δεν πάνε οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας στις δεξιώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

***
Είναι η πρώτη δεξίωση που παραθέτει η κυρία Σακελλαροπούλου και λόγω του κορωνοϊού έκανε γενναίες περικοπές στις προκλήσεις. Από τα 1.500 άτομα που καλούσε ο προκάτοχός της κ. Παυλόπουλος κάλεσε μόνον 500. Κόπηκαν υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι κτλ, για να παραστούν όλοι αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού (ντελιβεράδες, υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, οδηγοί, οδοκαθαριστές κτλ). Παρά τις περικοπές αυτές η κυρία Σακελλαροπούλου έστειλε πρόσκληση και στον προκάτοχό της, οποίος όμως την απέρριψε.

***
Η περιπέτεια του Νικήτα

Περιπέτεια υγείας και μάλιστα αρκετή σοβαρή πέρασε, τελευταίως, όπως μαθαίνω, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακαλμάνης. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που έπαθε αποτελεί, σύμφωνα με τους γιατρούς, ένα από τα σοβαρότερα οφθαλμολογικά νοσήματα. Τώρα, βρίσκεται στο σπίτι του και αναρρώνει και οι φίλοι του θυμήθηκαν ότι κάτι παρόμοιο έπαθε και ο Αντώνης Σαμαράς. Μόνον που ο Νικήτας, λένε, το αντιμετώπισε εγκαίρως. Και βεβαίως οι φίλοι του Νικήτα δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν με χιούμορ το γεγονός λέγοντας ότι κάτι παθαίνουν τα μάτια των πρώην μελών Πολιτικής Άνοιξης, αλλά αυτό δεν πρόκειται να το σχολιάσω.

***
Το ωραιότερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Με πληροφόρησαν λοιπόν ότι λίγο πριν έρθει ο Αλέξης Τσίπρας από την Νάξο και πάει στην ταβέρνα, ένας από την παρέα με συγκεκριμένες κομματικές ανησυχίες ρώτησε τον κ. Τσάδαρη εάν δίνονταν τότε χαριστικά δάνεια στον Καλογρίτσα. Σου λέει μήπως και δίνονταν τέτοια δάνεια και τον βάλω τώρα στην παρέα με τον κ. Τσίπρα. Και αυτός απάντησε ότι τα δάνεια δόθηκαν με… τραπεζικά κριτήρια και έτσι έμεινε στην παρέα.