Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητη την πολιτική της, όπως αναμενόταν ευρέως, κάνοντας μία παύση μετά από σειρά μέτρων και έκτακτων κινήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κεντρική τράπεζα, όπως αναφέρει το Reuters, κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, επιβεβαιώνοντας τη στάση της να ενισχύσει εάν χρειαστεί την οικονομία.

«Το διοικητικό συμβούλιο συνεχίζει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα του τα εργαλεία, ανάλογα», είπε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι αναμένει τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η παύση των δράσεων της τράπεζας υποστηρίχθηκε και από τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία υποδηλώνοντας ότι η ύφεση στην ευρωζώνη ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο περίμεναν κάποιοι.

Με τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, η ΕΚΤ παραμένει σε τροχιά αγορών χρέους ύψους έως 1,35 τρισ. ευρώ μέχρι τον επόμενο Ιούνιο στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) και έως 1,8 τρις ευρώ εάν απαιτηθούν επιπλέον αγορές. Διατήρησε επίσης το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,5%.