Ξεκίνησαν ήμερα, Τετάρτη, όπως είχε προγραμματιστεί οι απευθείας πτήσεις  από τη Μεγάλη Βρετανία με αποτέλεσμα οι πρώτοι τουρίστες να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Η αλήθεια είναι πως η υποδοχή τους δεν έγινε με μουσικές, χορούς και χειροκροτήματα, όπως όταν είχαν ανοίξει γενικά οι πύλες εισόδου της χώρας, ωστόσο δεν έλειψαν οι καθιερωμένες αψίδες νερού κατά τη διάρκεια της προσγείωσης των αεροπλάνων.

Κέρκυρα: Έφτασε η πρώτη πτήση από τη Μεγάλη Βρετανία με 90 περίπου επιβάτες

Έφτασε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας», η πρώτη πτήση για τη φετινή σεζόν, μετά από την άρση της απαγόρευσης αεροπορικών δρομολογίων, από τη Μεγάλη Βρετανία. Η πτήση ήταν από το Μπέρμιγχαμ με περίπου 90 επιβάτες.

Για σήμερα ήταν μία μόνο προγραμματισμένη πτήση με Βρετανούς ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας», ενώ αύριο αναμένονται δύο προγραμματισμένες πτήσεις, από το Ιστ Μίντλαντς και το Μάντσεστερ αντίστοιχα.

Οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στο νησί, ελέγχονται δειγματοληπτικά με βάση τις ενδείξεις που προκύπτουν από το ειδικό barcode το οποίο έλαβαν με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Έφτασαν οι πρώτες παρέες στη Ζάκυνθο

Στις 11:30 το πρωί έφτασε στη Ζάκυνθο ένα από τα συνολικά επτά αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τη Βρετανία. Οι υπόλοιπες πτήσεις θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του νησιού αργά το απόγευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνολικά στο νησί θα φτάσουν σήμερα 900 Βρετανοί τουρίστες, που θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τη χώρα μας από τα παρακάτω αεροδρόμια: Ιστ Μίντλαντς, Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ, Λιτζ, Στάνστεντ, Μάντσεστερ και Γλασκώβη.

Να υπογραμμιστεί πως στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου βρίσκεται υγειονομικό κλιμάκιο που έχει αναλάβει τη διενέργεια τεστ στους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού.

Πρώτοι Βρετανοί τουρίστες και στη Ρόδο

Οι πρώτες πτήσεις από τη Βρετανία θα καταφτάσουν εντός της ημέρας και στη Ρόδο.

Μέχρι το βράδυ θα φτάσουν στο νησί τέσσερις πτήσεις, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η εικόνα τις επόμενες ημέρες καθώς η Ρόδος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς.

Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ενώ γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό τουριστών καθημερινώς.

Πρώτη πτήση στο Ηράκλειο

Στις 12:00 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» αεροπλάνο από το Μπέρμιγχαμ με 124 επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται σύμφωνα με το cretalive.gr να αφιχθούν ακόμη τρεις πτήσεις στον αερολιμένα, ενώ και αύριο, Πέμπτη, δεν αναμένονται περισσότερες από τέσσερις πτήσεις.

Έλεγχοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε τονίσει προ ημερών πως «είμαστε μία από τις πολύ λίγες χώρες, αν όχι η μοναδική, που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών.

Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τους τουρίστες οι οποίοι θα υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξή τους».

Υπενθύμισε πως οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο «για τη διευκόλυνση του ελέγχου».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Για τη διευκόλυνση του ελέγχου αυτού, όλοι οι επισκέπτες της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν το έντυπο Passenger Locator Form (PLF), 48 ώρες πριν την άφιξή τους, ώστε να παίρνουν το QR Code. Έτσι νιώθουν και οι ίδιοι ασφάλεια, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έρχονται σε ένα κράτος που είναι οργανωμένο, που παρακολουθεί, εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κρούσμα και το απομονώνει, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα».