Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να αποφύγουν μία ουσιαστική συζήτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Πατρίκ Μεζονάβ.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας επισημαίνει ότι ο παρεμβατισμός της Αγκυρας στη Λιβύη «συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει και την ίδια την ΕΕ», καθώς μάλιστα «η Τουρκία θίγει την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών» της Ενωσης.

Παράλληλα, ο κ. Μεζονάβ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η στρατηγική συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας «θα σφραγιστεί σύντομα», ενώ και οι συνομιλίες για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξελίσσονται καλά. Τέλος, τονίζει ότι η ΕΕ δεν έχει περιθώρια για καθυστερήσεις για τη λήψη αποφάσεων επί του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις είναι παραδοσιακά στενές τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόσφατα όμως, βλέπουμε έναν πρωτοφανή συντονισμό σε πολλά θέματα και τομείς, στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Πώς το εξηγείτε; 

«Η πολιτιστική εγγύτητα ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ελλάδα είναι παλαιότατη και βαθιά. Πιστεύω ειλικρινά ότι ζούμε στιγμές όπου η εγγύτητα αυτή καθίσταται απτή. Εχουμε φθάσει σε κοινή θεώρηση των ευρωπαϊκών προκλήσεων και προτείνουμε, για να τις αντιμετωπίσουμε, συγκλίνουσες απαντήσεις. Παράδειγμα είναι η ανθρωπιά για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων αλλά επίσης η περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τις χώρες πρώτης υποδοχής και τελικού προορισμού. Ή ακόμη η ενίσχυση της αλληλεγγύης απέναντι στη νόσο Covid, η οικονομική ανάκαμψη και η κοινή ανάληψη χρέους ώστε να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της υγείας και στους τομείς του μέλλοντος. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες επί της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που αναμένεται να υπογραφεί; Ποια είναι η φιλοδοξία; Θα εξέταζε η Γαλλία το ενδεχόμενο ενίσχυσης του στρατιωτικού αποτυπώματός της στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανόν στην Ελλάδα; Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι η προμήθεια δύο φρεγατών Belh@rr@ από το ελληνικό Ναυτικό προχωρεί καλά;

«Ναι, οι συζητήσεις προοδεύουν καλά και έχω την ελπίδα ότι η στρατηγική συνεργασία άμυνας και ασφάλειας όπως την επιθυμούν ο πρόεδρος Μακρόν και ο κ. Μητσοτάκης θα σφραγιστεί σύντομα. Το επίπεδο φιλοδοξίας είναι υψηλότατο, θα επιτρέψει δε την ελληνογαλλική σύγκλιση στον αμυντικό τομέα. Το σχέδιο απόκτησης γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα και τα προγράμματα τεχνολογικής και βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας που το συνοδεύουν πρόκειται, ελπίζω, να σφραγίσουν αυτή την εξαιρετική σχέση για πολλά χρόνια».

Παρατηρούμε πολύ υψηλή ένταση αυτές τις ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος Μακρόν έβαλε κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο μεταξύ τουρκικών και γαλλικών φρεγατών πριν από μερικές εβδομάδες. Αύριο, Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τι πιστεύει η Γαλλία; Θα έπρεπε η ΕΕ να εγκαταλείψει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και να αρχίσει να σκέφτεται τη διαμόρφωση ειδικής σχέσης ή χρειάζεται ένας διάλογος επί μιας συμφωνίας-πακέτο, όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα;

«Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία ζητεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, την απαραίτητη διευκρίνιση της τουρκικής πολιτικής σε πολλά θέματα, ειδικότερα στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο.  Με την Τουρκία έχουμε δεσμούς στο ΝΑΤΟ και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που μας επιτρέπουν να ζητούμε διευκρινίσεις όταν ο τουρκικός παρεμβατισμός στη Λιβύη συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει και την ίδια την ΕΕ ή όταν η Τουρκία θίγει την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών. Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ πρέπει να αποφύγουν μια εξήγηση με την Αγκυρα και ακόμη λιγότερο μια συζήτηση μεταξύ των «27» επί της πολιτικής μας απέναντι στην Τουρκία. Είναι θέμα ευρωπαϊκής ευθύνης να διαπιστώσουμε τι δεν ταιριάζει στη σχέση μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν τη σθεναρή προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων».

Η Λιβύη εξελίσσεται σε έναν ατελείωτο «πόλεμο διά αντιπροσώπων» με την ανάμειξη μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η Γαλλία δεν έχει συνδράμει σε μία συντονισμένη λύση στη βορειοαφρικανική χώρα και συνεχίζει να «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Τι πιστεύει το Παρίσι για το μέλλον της Λιβύης και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν;

«Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την παραπληροφόρηση και μια κάποια μορφή αμνησίας να παραμορφώσουν τον ρόλο της Γαλλίας στη Λιβύη, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ. Δεν συμβαίνει αυτό. Ανέκαθεν, στόχος της Γαλλίας στη Λιβύη ήταν να κάνει τα πάντα, προκειμένου να βοηθήσει την ανάδυση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης, ενώ άλλες δυνάμεις διεξάγουν πόλεμο διά αντιπροσώπων, εις βάρος της ασφάλειας των γειτονικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2017, οι πρώτες συσκέψεις των κ.κ. Σάρατζ και Χαφτάρ με τους υπευθύνους του ΟΗΕ έλαβαν χώρα με γαλλική πρωτοβουλία. Το 2018, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της Λιβύης συναντήθηκε στο Παρίσι για να δρομολογήσει εκλογές. Τον Απρίλιο του 2019, οι στρατιωτικές πρωτοβουλίες του στρατηγού Χαφτάρ έγιναν παρά τη θέληση της Γαλλίας και χωρίς γαλλική στρατιωτική βοήθεια. Τέλος, μαζί με τη Γερμανία, η διάσκεψη του Βερολίνου είναι μια νέα συλλογική προσπάθεια για πολιτική λύση στη Λιβύη».

Την προσεχή εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, για να συζητήσουν επί του κοινοτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι να περιμένουμε; Είστε αισιόδοξος για πρόοδο; Πόσο ανησυχείτε από πιθανές καθυστερήσεις σε περίπτωση που οι επονομαζόμενοι «Φειδωλοί» επιμείνουν στις απόψεις τους;

«Για το καλό όλων, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς μια απόφαση και να ξεκινήσουμε χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα ανάκαμψης που δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Τα ποσά είναι πολύ σημαντικά, ενώ οι επιχειρήσεις και οι συμπολίτες μας αναμένουν τη βοήθεια. Η αρχή της αλληλεγγύης – που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση προ πενταετίας χωρίς επιτυχία – έχει πλέον ενταχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στηρίζεται με τη σειρά της στη γαλλογερμανική πρόταση. Ο πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησαν την υιοθέτηση συμφωνίας ήδη από τον Ιούλιο. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κρίση να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ανισορροπίες. Είναι θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ακόμη και για τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες. Ζούμε μια ιστορική στιγμή και δεν έχουμε το δικαίωμα να προξενήσουμε απογοήτευση».