Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αποσύρει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών από κοροναϊό χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια και δεν συζήτησε καν να συμπεριλάβει τις ΗΠΑ, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων εκεί, ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ενέκριναν σήμερα μια πρόταση της Γερμανίας, η οποία ασκεί σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, να αφαιρεθεί η Σερβία και το Μαυροβούνιο από την εν λόγω λίστα λόγω εξάπλωσης των μολύνσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters.

Η ενημερωμένη λίστα θα δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Ο κατάλογος αυτός αποτελεί μόνο μια σύσταση προς τα 27 κράτη μέλη και ενημερώνεται τακτικά.

Οι 27 συζήτησαν επίσης να αποσύρουν την Αλγερία και το Μαρόκο από τον κατάλογο ασφαλών χωρών, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19, αλλά οι περισσότερα κράτη μέλη αντιτάχθηκαν στην κίνηση, καθώς οι αριθμοί εκεί είναι ακόμη σχετικά χαμηλοί. Επομένως, οι δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής πρόκειται να παραμείνουν προς το παρόν στον κατάλογο αυτόν.

Η Γαλλία, ο κύριος υποστηρικτής της αφαίρεσης της Αλγερίας από τον κατάλογο, δήλωσε στη συνάντηση των διπλωματών ότι θα υιοθετήσει εθνικά μέτρα για τον αποκλεισμό των αφίξεων από το κράτος της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνάντηση.

Μετά τον αποκλεισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, 13 χώρες παραμένουν στην ευρωπαϊκή λίστα: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα περιλαμβάνεται στον κατάλογο, τα ταξίδια από εκεί θα επιτραπούν μόνο αν οι κινεζικές αρχές επιτρέψουν επίσης την είσοδο σε επισκέπτες χωρών της ΕΕ. Η απαίτηση αμοιβαιότητας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση άλλων χωρών της λίστας.

«Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να ανοίξει τα σύνορά της στην ΕΕ», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης σχετικά με τις συζητήσεις με το Πεκίνο.

Σε μια συνάντηση χθες Δευτέρα, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος στήριξαν την προσθήκη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον κατάλογο με τις ασφαλείς από κοροναϊό χώρες με βάση στοιχεία που παρείχε η Κύπρος, αλλά άλλες χώρες αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ