Κάπως ηλίθιοι

Ζέστη – εδώ στα πεδινά έχει έρθει για καλά το καλοκαίρι, ημερολόγιό μου· μια ημέρα έβρεξε βέβαια, αλλά ήταν περαστικό βαρομετρικό χαμηλό που ερχόταν από Λιβύη και πήγαινε Τουρκία. Ηταν κανονικά τα χαρτιά του, διαβατήριο και τέτοια, το αφήσαμε να περάσει.

Αλλη όμως είναι η ζέστη του χωριού, άλλη της πρωτεύουσας. Οπως κατά τον ΣΥΡΙΖΑ άλλη ήταν η λάσπη που έριχνε αυτός τόσα χρόνια στους αντιπάλους του, άλλη αυτή που του ρίχνουν τώρα. Εκείνη, την έριχνε η Αριστερά που έχει «ήθος και ιστορία», ενώ αυτή τη ρίχνει το σάπιο «παλαιό πολιτικό σύστημα».

Αυτό όμως που μου φαίνεται ότι κοστίζει πολύ στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τη λάσπη τη ρίχνουν οι συνεταίροι του: ο ευνοημένος Ιωάννης Καλογρίτσας, που πήρε 15 εκατομμύρια δάνεια από την Τράπεζα Αττικής – όπου έκαναν κουμάντο Δραγασάκης και Σπίρτζης – για να ιδρύσει συριζαϊκό κανάλι, πληρώνει χρέη και δικές του υποχρεώσεις με αυτά και προσπαθεί να πάρει άδεια με τα παροιμιώδη βοσκοτόπια!

Επιπλέον, κατηγορεί τώρα το μαγαζί Μαξίμου πως τον έβαλε να πάρει δάνειο 3 εκατομμύρια για να αποκτήσει το κανάλι αλλά τελικά αυτά δόθηκαν στον άσπιλο και αμόλυντο ροβεσπιέρο του Τύπου Κώστα Βαξεβάνη – τον Κουρή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να είναι κάπως ηλίθια η συριζαϊκή «Δρακογενιά», ημερολόγιό μου. Χαρίζουν 28 εκατομμύρια στον Ιβάν Σαββίδη που αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ, αλλά αυτός δίνει μόνο 10 για να αγοράσει τον ΔΟΛ. Δίνουν 15 εκατομμύρια στον Καλογρίτσα, του δίνουν και μερίδιο στην Πατρών-Πύργου – αυτός τους κάνει βούκινο για τα τρία ψωροεκατομμύρια των Λιβανέζων που κατέληξαν στον Βαξεβάνη.

Λογοκλοπή καραμπινάτη

Τους «πιάνουν κότσους» οι υποτιθέμενοι φίλοι τους. Πληρώνουν την απληστία τους, τη βουλιμία να εξοντώσουν όλους τους άλλους, όλο το «παλαιό πολιτικό σύστημα» και να μονοπωλούν την εξουσία. Πληρώνουν και τη μεγάλη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους, την Illusion de grandeur που προσωποποίησή της είναι ο Ανήλικος Βαρουφάκης – αλλά δεν είναι μόνος.

* A, καλά που το θυμήθηκα: o Ανήλικος κλέβει τις ιδέες μου! Κάποιοι από τους hipster hackers που τον περιτριγυρίζουν έρχονται στον υπολογιστή μου, ανοίγουν τις σελίδες σου και τις διαβάζουν – από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι θα πάρουμε 32 δισεκατομμύρια είπα: Τι επενδύσεις και κουραφέξαλα; 3.200 ευρώ στον καθένα να μοιράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερχεται τρεις εβδομάδες μετά το ανήλικο-θαύμα, που θα πεθάνει ως πολλά υποσχόμενος νέος, και προτείνει σαν δική του ιδέα τα 750 δισεκατομμύρια του Ταμείου Πωστολένε να μοιραστούν σε όλους τους κατοίκους της Ενωσης! Λογοκλοπή καραμπινάτη.

* Ημερολόγιό μου, υπάρχει κάποιο είδος ανθρώπων που δεν έχει χιούμορ, δεν καταλαβαίνει από καλαμπούρια, δεν τους επιτρέπει ο ναρκισσισμός τους να μην είναι όσα σκέπτονται απολύτως σοβαρά και οι ίδιοι εξαιρετικά σπουδαίοι.

Παραδείγματα τέτοια είναι οι ξεναγοί που παίρνουν τους εαυτούς τους για μνημεία, οι πολιτικοί που νομίζουν πως είναι η ίδια η χώρα, οι οικονομολόγοι που πιστεύουν πως είναι η ενσάρκωση του χρήματος. Προς τιμήν τους ζωγράφισε πριν 90 χρόνια ο Σαλβαδόρ Νταλί τον πίνακα «El gran masturbador» – αθάνατο έργο.

* Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: «Παρατηρούμε πράγματα στον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο που δεν τα έχουμε δει σε άλλους ιούς στο παρελθόν», δηλώνει στον «Guardian» ο Μάικλ Ζάντι, που ύστερα από κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι ο SARS-CoV-2 επηρεάζει το νευρικό σύστημα και όχι μόνο τα πνευμόνια.

Τι έγραφα εγώ εδώ στις 17 Μαΐου; Oτι κατά τον Εμμανουήλ Γλυνζώνιο «στον εγκέφαλό μας θέλει να εγκατασταθεί ο ιός! Δεν θέλει να μας εξοντώσει αλλά να συμβιώσει με τους νευρώνες της φαιάς ουσίας, να βλέπει και να αισθάνεται τον κόσμο με τα δικά μας αισθητήρια»!

Homo Sars-Cov-ensis

Τηλεφώνησα στον Γλυνζώνιο, μου εξήγησε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση: ο ιός θα καταφέρνει σιγά σιγά να ελέγξει τους εγκεφάλους κάποιων ανθρώπων – αυτοί θα πάψουν να είναι σαν τους υπόλοιπους, εμάς δηλαδή. Θα μας θεωρούν τρελούς, ότι έχουμε παραισθήσεις – και εμείς θα θεωρούμε ότι αυτοί είναι τρελοί, ότι έχουν παραισθήσεις· θα είμαστε κάπως όπως κάποτε οι Homo sapiens και Homo neanderthalensis.

Τώρα θα είμαστε δύο είδη: ο γνωστός Homo sapiens και ο νέος Homo Sars-Cov-ensis. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχουμε μεταξύ μας φιλικές σχέσεις.

Και τι κάνουμε, Γλυνζώνιε; // Φεύγουμε. // Πού να πάμε; Παντού υπάρχει πλέον ο SARS-CoV-2. Παντού θα γίνονται πλέον αυτές οι μεταλλάξεις. // Θα πάμε σε άλλον κόσμο, που δεν θα υπάρχουν ιοί και άνθρωποι. // Τρελός είσαι; Τι να κάνουμε εκεί; Θα πεθάνουμε από μοναξιά και πλήξη… Ακόμα και στην Αθήνα με κορωνοϊό και διαδηλώσεις σε ζαρντινιερένια φοινικοδάση καλύτερα θα είναι. // Δεν θα πάμε μόνοι μας, θα πάρουμε όσους θέλουμε, θα είναι σαν την Κιβωτό του Νώε αλλά με ανθρώπους μόνο, αυτούς που θέλουμε να σώσουμε. // Και πώς θα γίνει αυτό; // Το οργανώνουμε… Ο Μπούφος θα βοηθήσει.

* Ο Μπούφος! Ξέχασα να γράψω, ημερολόγιό μου, πως εμφανίστηκε αμέσως μόλις ήρθα. Ηρθε και κάθισε εκεί που τον είχα πρωτοϊδεί, στην κουφάλα της εξηντάχρονης λεύκας στην αυλή, και με παρακολουθούσε. Ούτε μιλούσε ούτε απαντούσε όταν του μίλαγα. Βρε καλέ μου Μπούφε, βρε χρυσέ μου Μπούφε – τίποτα αυτός. Με παρατηρούσε ώρα πολλή και ξαφνικά πέταγε και χανόταν. Το ίδιο ξαφνικά εμφανιζόταν.

Νύχτα πάντα. Πρέπει να πηγαίνει στο Κάστρο την ημέρα για να κουρνιάζει.

* Κάτι πρέπει να κάνω: όλα αυτά τα σπουδαία που σκέπτομαι, όλες οι ανακαλύψεις που κάνω πρέπει κάποια στιγμή να δημοσιοποιηθούν, δεν επιτρέπεται να μένουν μυστικές στις σελίδες σου, ημερολόγιό μου. Από τη μια φτωχαίνει η ανθρωπότητα, από την άλλη εγώ παραμένω άσημος και φτωχός γραφιάς.

Και μοναχικός. Πρέπει να το λύσω αυτό· στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν αντέχω πια να είμαι μοναχικός.

Γραμματοκιβώτιο

Εχω μπερδευτεί, Διόδωρε: Ο Μπιλ Γκέιτς κατασκεύασε τον κορωνοϊό για να αποδεκατίσει ή για να ελέγξει με τσιπάκια τον παγκόσμιο πληθυσμό;

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΠΟΡΩΝ ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΣ

***

Ας αποχαιρετήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ τραγουδώντας Ζαμπέτα: «Είσαι σκέτο παρακράτος, είσαι σκέτο παρακράτος και προβοκατόρισσα – γι’ αυτό σε χώρισα».

ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ

***

Με τίποτα δεν διασκεδάζεται αυτή η παλιοκατάσταση. Ηθελα να ‘μουνα μερακλής βουλευτής να πάω στο πανηγύρι του χωριού μου να χορέψω την  «Παπαλάμπραινα», που λέει  «στου Παπαλάμπρου την αυλή / είναι μια μάζεψη πολλή». Θα ήταν μια ανάσα..

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΟΛΙΓΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ

***

Διόδωρε, στοχάζομαι από ποιους ένα έτος πριν απαλλαχτήκαμε, ποιους ως λαός πρόθυμα κι αστόχαστα εμπιστευθήκαμε, πώς τέσσερα χρόνια αντέξαμε και ολοσχερώς δεν καταστραφήκαμε!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ

***

Αντιδρούν κάποιοι φιλομπάχαλοι στο νομοσχέδιο για τις πορείες. «Οι Ελληνες δυο δίκαια ασκούν φιλελευθέρως» γράφει ο Γιώργος Σουρής· «Ουρείν τε και συνέρχεσθαι σε όποιο θέλουν μέρος».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

***

Διαχρονικά: παρακράτος, παραμάγαζα, παραεμπόριο. Πλούσιο υλικό για σίριαλ ονόματι «Υπόγεια Ελλάδα».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ

***

Ο Θεός κάθε θρησκείας χρειάζεται και τον «Παππά» του για να εδραιωθεί και μια άμωμη περιστέρα για να λατρευτεί.

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

***

– Ποιο είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, μπαμπά;

– Ομορφος κόσμος ηθικός Παπα-αγγελοπουλικά πλασμένος, παιδί μου!

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

***

Φοινικόδασος θα καταστεί η Πανεπιστημίου… Στις θυσανωτές κορυφές θα κελαηδούν φοίνικες αέναα -αναγεννώμενοι γαρ. Σε εξωτικό περιβάλλον θα λαμβάνουν χώρα οι «περίπατοι»!

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

***

Μετά το δημοψήφισμα στη Ρωσία, θα αναθεωρούσε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Τρία, και όχι δύο, πράγματα είναι σίγουρα στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και ο Βλαδίμηρος Πούτιν.

ΧΑΡΗΣ ΠΡΟΝΟΪΤΗΣ, @KTH.SE

***

Ο Αλέξης Τσίπρας ως καρικατούρα του Ανδρέα πασχίζει με φιλότιμες προσπάθειες να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Κάποιοι ανεγκέφαλοι του κλίματος Γεωργιάδη φαίνεται να του δίνουν ελπίδες.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

***

Ξέραμε την Παναγία την Γοργοεπήκοο, μάθαμε και την Περιστέρα την Γοργοεπίκουρο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ