Κούνια μπέλα, κούνια μπέλα, πέφτει κάτω η κορδέλα. Η Ούρσουλα προσπάθησε απεγνωσμένα να συγκρατήσει το πολύτιμο, μεταξένιο ύφασμα. Στην αρχή κυλούσε στο deck. Το μικρό όμως κομμάτι κεντημένο με χρυσοποίκιλτες κλωστές πέταξε τελικά μακριά. Οι ισχυροί άνεμοι του Αιγαίου παρέσυραν στο πέρασμά τους το δημιούργημα του Elie Saab σε εκτυφλωτικό τιρκουάζ. Το χρώμα της θάλασσας, έτσι όπως αστράφτει με μαγικό τρόπο κάτω από τις αχτίδες του ήλιου, χαρίζει κινηματογραφικό θέαμα. Το όνομα του mega yacht που έχει αγκυροβολήσει ανοιχτά της Σαντορίνης είναι επίσης «Turqoise». Η παιδική μου φίλη, η οποία επισκέπτεται χρόνια το νησί του ηφαιστείου (πάντα φιλοξενούμενη σε πλωτά βασίλεια μεγαλοεπιχειρηματιών φίλων της), γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο οι δυνατοί άνεμοι που δημιουργούν προβλήματα. Το πέρασμα της υπερπολυτελούς, τεράστιας θαλαμηγού του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από τα κρυστάλλινα νερά μοιάζει με… σεισμική δόνηση. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης, ο οποίος δεν τρέφει καμία εκτίμηση για τον άκρως γοητευτικό αλλά ιδιαίτερα σκληρό και επικίνδυνο prince (στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για «βίαια περιστατικά», ενώ υπήρξαν πολλοί οι οποίοι υποστήριζαν ότι βρίσκεται πίσω από την πολυσυζητημένη δολοφονία δημοσιογράφου) λέει ότι το κιτς σκάφος του θυμίζει το… θωρηκτό Ποτέμκιν. Η αλήθεια είναι ότι στο κακόγουστο αυτό yacht φιλοξενούνται μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο. Οι μουσικές φθάνουν στα αφτιά μου μέσα από το κυρίως σαλόνι της θαλαμηγού «Turqoise». Περνούν πάνω από τους λευκούς καναπέδες και τα τιρκουάζ μαξιλάρια για να «πετάξουν» πάνω από το ηφαίστειο. Είναι οι μουσικές από κορυφαίο κινηματογραφικό soundtrack του Ενιο Μορικόνε. Αυτό εδώ το weekend τα soundtracks του μεγάλου συνθέτη και μαέστρου έπαιξαν παντού, ως φόρος τιμής σε μια τεράστια προσωπικότητα της τέχνης.

Γλυπτές τουλίπες, η συλλογή Δαυίδ, ο… συνωστισμός

Λατρεύω τα έργα του Frank Stella, μένω όμως πάντα εκστατική μπροστά σε ένα μικρογλυπτό στο σχήμα τουλίπας του Matthew Solomon. Οι σημαντικοί συλλέκτες σε ολόκληρο τον κόσμο γνωρίζουν τη σημασία τους. Ο Ντίντης Ευπαλίδης υποστηρίζει ότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει να εκθέσει τους διεθνείς (και ελληνικούς) εικαστικούς θησαυρούς του. Πίνακες και γλυπτά τα οποία βρίσκονται στα σπίτια του στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη αλλά και στα σκάφη του. Ο παιδικός μου φίλος με πληροφορεί ότι ο Χάρης Δαυίδ, της γνωστής επιχειρηματικής οικογενείας, θα παρουσιάσει έργα της πλούσιας συλλογής του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Φιξ. Αν όλα πάνε καλά και η παγκόσμια πανδημία δεν «χτυπήσει» και πάλι με σκληρό τρόπο το φθινόπωρο. Το κουδούνισμα του κινητού τηλεφώνου διακόπτει τις σκέψεις μου. Παρέα φίλων έχει ήδη φτάσει στο Πόρτο-Beverly-Χέλι. Μου λένε ότι αυτοί οι οποίοι συνήθιζαν να φιλοξενούνται σε βίλες φίλων τους, τώρα νοίκιασαν δικά τους σπίτια, έναντι αδράς αμοιβής. Ο «συνωστισμός» απαγορεύεται. Τα περίφημα «σπιτάκια», οι καμπάνες των guests, παραμένουν άδειες αυτό το δύσκολο, αλλιώτικο καλοκαίρι.

Ιζαμπέλ Γκουλάρ

Οι προσωπικότητες, και το Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή

Τα σκάφη λικνίζονται πάνω στα νερά του Αιγαίου. Ο Ντίντης Ευπαλίδης λέει ότι η Ντονατέλα Βερσάτσε, η γόνος της οικογένειας Ασερ (του οίκου με τη μοναδική κοπή διαμαντιών) και η Λιζ Χάρλεϊ θα επιστρέψουν (παρά τις δυσκολίες που κουβαλάει μαζί της η παγκόσμια πανδημία) στο Πόρτο-Beverly-Χέλι. Ακριβώς όπως ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Χασέμ Χοροσβάνι και οι βασιλείς της Ολλανδίας. Κάποια πολυτελής θαλαμηγός αναχωρεί από τη Σαντορίνη. Την ακολουθούν άλλες δύο. Πληροφορούμαι ότι κατευθύνονται στην Ανδρο με αφορμή την παρουσίαση της σημαντικής έκθεσης με τίτλο «Αφαιρετικές Προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Πρόκειται για έργα της συλλογής του ζεύγους Γουλανδρή. Το Ιδρυμα φέρνει κοντά στο ελληνικό κοινό σπουδαίες πάντα εκθέσεις και προγράμματα με διεθνές κύρος και ενδιαφέρον. Το Ιδρυμα προγραμματίζει επίσης την έκθεση «Η παιδική φαντασία αντίδοτο στον εγκλεισμό». Το Mega, το One Channel και το in.gr θα είναι χορηγοί επικοινωνίας στα δύο σημαντικά αυτά πολιτιστικά γεγονότα.

Γαλάζια νερά, «Coya» και μία… μπομπονιέρα

Σαντορίνη – Ανδρος – Μύκονος. Στο Νησί των Ανέμων δεν καταλήγουν άλλωστε οι περισσότεροι; Η Ούρσουλα υποστηρίζει ότι, παρά τις φήμες και τα κακόβουλα σχόλια, το νησί παραμένει όμορφο, μοναδικό. Οταν μάλιστα δεν υπάρχει όλος αυτός ο τρελός συνωστισμός, το τοπίο δείχνει ασύλληπτα γοητευτικό. Τα γαλάζια νερά, οι παραλίες, τα beach bars, όπως το «Nammos» με τα γαλάζια «καλύμματα» και τις μαξιλάρες του «Loro Piana» να χαρίζουν αυτό το αίσθημα γαλήνης. Ετσι γίνεται πάντα με το γαλάζιο χρώμα. Το βράδυ στο κέντρο του νησιού και το trendy «Coya» τα χρώματα γίνονται πιο δυνατά. Εκεί γιόρτασε τα γενέθλιά της μία από τις προηγούμενες βραδιές η Κατερίνα Λαναρά. Σε ένα από τα τραπέζια, δοκιμάζοντας περουβιανή κουζίνα, και η Μαριάννα Λάτση με την οικογένειά της. Στυλιστικά άψογη. Ο διάσημος τούρκος σεφ Νουσρέτ επανακάμπτει στο νησί, οι βίλες του Santa Marina αρχίζουν να γεμίζουν, όπως και τα δωμάτια. Το πλέον καλλίγραμμο μοντέλο, η Βραζιλιάνα Ιζαμπέλ Γκουλάρ, επιλέγει το night club «Bonbonniere».

Μαριάννα Λάτση

Braque, Stella, «Annabel’s» και… Πόρτο Χέλι

Οι «δονήσεις» τις οποίες δημιουργεί το «Serene» κάνουν ακόμα και αυτές του ηφαιστείου της Σαντορίνης να μοιάζουν…. ανύπαρκτες μπροστά του. Ο Ντίντης Ευπαλίδης φυσάει μακριά τον καπνό του πούρου του. Δεκάδες γκρίζα «συννεφάκια» κυκλοφορούν πάνω από το Ralph Lauren ολομέταξο πουκάμισό του.

«Serene yacht»

Προχωράμε στο εσωτερικό του yacht, νέου αποκτήματος του πολυπράγμονος Ντίντη, το οποίο όμως, αν και υπερπολυτελές, μοιάζει σχεδόν μικρό μπροστά στο ογκώδες, αγαπημένο του «Blue Lion». Ο πλοιοκτήτης μού δείχνει έναν εξαιρετικό πίνακα του Georges Braque. Τα σκούρα του χρώματα έρχονται σε αντίθεση με το λευκό και τιρκουάζ σκηνικό. Μου αποκαλύπτει ότι το «κέρδισε» στη διάρκεια μιας σκληρής «μονομαχίας» που έδωσε με τον Σαλμάν σε πασίγνωστο βρετανικό οίκο. Τελικά ο γοητευτικός σαουδάραβας πρίγκιψ αγόρασε έργο του υπέροχου Claude Monet. Ο Ντίντης όμως «ξαναχτύπησε», αγοράζοντας σε τρελή τιμή έναν Frank Stella. Οι δύο άνδρες συνήθιζαν να «κονταροχτυπιούνται» με φόντο τη Γηραιά Αλβιώνα. Πίνακες, ιπποδρομίες, ωραίες γυναίκες. Ενας ατέλειωτος ανταγωνισμός. Φίλοι από το Λονδίνο με πληροφορούν ότι εδώ και λίγες ημέρες έχει ανοίξει το αγαπημένο των Ελλήνων «Cipriani» (για μεσημεριανό κυρίως φαγητό), το «George’s» και το «Annabel’s». Οι περισσότεροι όμως συμπατριώτες μας επιστρέφουν τώρα στην Ελλάδα. Η ενοικίαση πολυτελών κατοικιών στο Πόρτο Χέλι είναι σε πρώτο πλάνο…