«Αισθανόμαστε βαθύτατη θλίψη και πικρία, τόσο εγώ προσωπικώς, όσο και όλοι οι Επίσκοποι της Αυστραλίας, όλος ο κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες και οι εκατοντάδες χιλιάδες Ορθοδόξων πιστών εδώ στην πέμπτη Ήπειρο και σε όλη την Ωκεανία με την, άνευ αναγκαιότητας, απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία, σε μουσουλμανικό Τέμενος».

Τα παραπάνω δήλωσε στο «Βήμα» ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος σχετικά με την απόφαση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

«Όπως δήλωσα από την πρώτη στιγμή του θλιβερού ακούσματος κάποιες αποφάσεις, ενώ για ορισμένους φαίνονται γενναίες, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν μικροψυχία, εμπάθεια, μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό, γι᾽ αυτό και γράφονται στην ιστορία με μαύρα γράμματα. Η απόφαση αυτή είναι άδικη πρωτίστως για το λαό της Τουρκίας και το μέλλον του, αφού έμπρακτα τόν οδηγούν 86 χρόνια πίσω και τον αποκόπτουν ενεργά από τον πολιτισμό και τη Δύση. Η απόφαση αυτή συνιστά ιεροσυλία σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, το οποίο παράλληλα αποτελεί και παγκόσμιο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Χριστιανισμού.

»Το όνομα «Αγία Σοφία», το οποίο θα χρησιμοποιήσουν και για την ονομασία του Τεμένους από μόνο του «μιλάει» και αποδεικνύει γιατί φτιάχτηκε αυτό το οικοδόμημα, από ποιους φτιάχτηκε και σε ποιους ανήκει», πρόσθεσε.