Με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίον της Ελλάδας το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την απόφαση και κάλεσε την Αγκυρα να επανεξετάσει την απόφασή της.

Από τα βασικά σημεία της δήλωσης του Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία προκύπτουν τα εξής:

  • Δεν υπήρξε απόφαση για να δοθεί εντολή για να γίνει διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
  • Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία αυστηρά στη βάση των κατά καιρούς σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
  • Με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίον της Ελλάδας ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.
  • Παράλληλα, να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.
  • Η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων θα συνεχιστεί στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) στο Βερολίνο τον Αύγουστο
  • Το Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την Απόφαση για την Αγία Σοφία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.