Ο έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε με δηλώσεις του την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης και του τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Χρηστάκου στο MEGA, η Αθήνα βλέπει την Άγκυρα να τορπιλίζει την  προσπάθεια διαύλων επικοινωνίας και ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 μέρες υπήρξε τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν στο οποίο είχε συμφωνηθεί να κρατηθεί ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας υπήρξε επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Ερντογάν γυρίζει την πλάτη στη Δύση

Με τη χτεσινή του απόφαση για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί μια ακόμη αποφασιστική τομή με το κεμαλικό παρελθόν του τουρκικού κράτους.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του τούρκου προέδρου για την εμφάνιση της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη και δημιουργεί νέα μεγάλα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς απομακρύνεται η προοπτική του διαλόγου.

Με το άκουσμα της απόφασης φανατικοί ισλαμιστές προσήλθαν μπροστά στην Αγία Σοφία και φώναξαν συνθήματα για την μετατροπή της σε τζαμί.

Μετά το κάλεσμα του ιμάμη από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας έκαναν την προσευχή την ώρα ακριβώς που ξεκινούσε ο Ταγίπ Ερντογάν το διάγγελμα του.

O πρόεδρος της Τουρκίας με την άμεση απόφασή του έβαλε ουσιαστικά την υπογραφή του στην διαγραφή του κεμαλικού καθεστώτος και από την παρέμβασή του στην Αγία Σοφία που την είχε κάνει μουσείο.

Μάλιστα, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κατηγόρησε την μονοκομματική περίοδο για παρεμβάσεις στις οθωμανικές προσθήκες στην Αγία Σοφία αφού ανακοίνωσε την ημερομηνία που θα λειτουργήσει ως τζαμί.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες. Πάντως ο Ερντογάν στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι η χρήση του βυζαντινού ναού είναι «θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας».

Το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας άμεσα ανέστειλε την ιστοσελίδα της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και ανήρτησε νέα αφίσα που την δείχνει ως τζαμί.

Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων της Τουρκίας με εξαίρεση το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χαιρέτισαν την απόφαση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με μηνύματα που εξέδωσαν.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: