Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου για την έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων από τα Βαλκάνια, φορώντας τη μάσκα του. Σε κλειστό χώρο βρισκόταν και θεώρησε αναγκαίο να φορά τη μάσκα του. Ηταν μαζί με τον Κίμωνα Δρακόπουλο (που βγάζει τον αλγόριθμο για τα μοριακά τεστ), οι μοναδικοί που φορούσαν μάσκα μέσα στο πρωθυπουργικό Μέγαρο. Κάθισε απέναντι από τον Πρωθυπουργό και απέφυγε να βάλει τα χέρια του στο τραπέζι όπου υπήρχαν αντισηπτικά και νερό. Μετείχε στην τηλεδιάσκεψη με όλους τους υπόλοιπους φορείς, που είχαν κληθεί σε αυτή την έκτακτη σύσκεψη…

***
Αφού ο κ. καθηγητής άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις από πολλούς, εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την κατάσταση στα Βαλκάνια λέγοντας μάλιστα ότι είναι αναγκαία η διαρκής επαγρύπνηση. Αντιθέτως, είπε, η κατάσταση στη Δύση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη. Σ΄αυτή την έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε ενίσχυση των ελέγχων και υποχρέωση να επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα. Υποχρεούνται δηλαδή να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν. Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων. Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε, καθ΄ ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ.

***

Οταν ο κορωνοϊός αναβάλλει ταξίδια, συναντήσεις και επαφές

Θα σας περιγράψω τώρα πώς ο Covid-19 (ή για να ακριβολογώ ο φόβος για τον Covid-19) επηρεάζει σημαντικά ραντεβού και αναβάλλει ή ακυρώνει προγραμματισμένες συναντήσεις και επαφές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Είχε επισήμως ανακοινωθεί και στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον ότι η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ μετά την υγειονομική κρίση και οι Αμερικανοί του ετοίμαζαν θεσμική υποδοχή (με αγήματα, παρουσιάσεις όπλων, ανάκρουση εθνικών ύμνων κτλ). Ενα από τα θέματα που θα συζητούσε ήταν και η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλά όλοι λογάριαζαν (όπως λέει η παροιμία) χωρίς τον ξενοδόχο και για να ακριβολογώ χωρίς τον… Covid-19. Και εξηγούμαι.

***
Οι Αμερικανοί είπαν στον Ελληνα υπουργό ότι είναι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ, αλλά εάν εξαιρέσει κανείς τη συνάντηση δια ζώσης που θα είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, οι περισσότερες των άλλων επαφών του θα γίνονταν με τηλεδιάσκεψη. Και όταν λέμε «υπόλοιπες επαφές», εννοούμε, συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, με γερουσιαστές, με βουλευτές, με υφυπουργούς και βοηθούς υπουργούς και με άλλους. Συναντήσεις δηλαδή σημαντικότατες, αν υπολογίσει κανείς και την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και γενικά τις προκλήσεις της Τουρκίας…

***
Τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα

Ετσι όλες αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη! «Δηλαδή θα μένω σ΄ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον και από εκεί θα κάνω τηλεδιασκέψεις; Δεν μπορώ να τις κάνω και από την Αθήνα, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα έξοδα (πρωθυπουργικό αεροπλάνο, καύσιμα κτλ;)» διερωτήθηκε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, για να προσθέσει: «Οι Αμερικανοί είχαν 65.000 κρούσματα, η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολη». Εντός της εβδομάδας ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναμένεται αν συναντηθεί με τον κ. Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν ελληνοαμερικανικά ζητήματα που εκκρεμούν.

***
Ασκήσεις Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη

Πάντως οι Αμερικανοί δεν τα βάζουν κάτω με τον κορωνοϊό. Προγραμματίζουν, μαθαίνω, στην Αλεξανδρούπολη άσκηση με ελικόπτερα, αλλά και με ταχύπλοα σκάφη. Τώρα θα πείτε τι γυρεύουν αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη στην Αλεξανδρούπολη; Πρόκειται για τα σκάφη MARK V των αμερικανικών SEALS, τα οποία θα μεταφερθούν από τη Σούδα στην Αλεξανδρούπολη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί σφόδρα ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στην άσκηση έχει προσκληθεί και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

***
Και η Φλοράνς ανέβαλε την επίσκεψη

Η δεύτερη αναβολή επίσκεψης που έγινε ήταν με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί. Επρόκειτο να επισκεφθεί την χώρα μας στα μέσα Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε και λόγω του κορωνοϊού, αλλά και γιατί Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν σε υψηλό επίπεδο να συντονίσουν τις κινήσεις τους εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου. Αναμένεται βεβαίως να συζητηθεί και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

***
Οι στρατιωτικοί γιατροί στη μάχη του Covid-19

Πάντως το ζήτημα του περιορισμού της διασποράς του ιού απασχολεί πολύ τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Εμφανίζεται προβληματισμένος από το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα: «Νομίζουν όλοι αυτοί ότι ο ιός πέρασε ή ότι δεν υπήρξε ποτέ. Δεν τηρούν τα μέτρα, έχουν χαλαρώσει επικίνδυνα. Εχω πολλές φορές προειδοποιήσει και τους πατριώτες μου στην Καβάλα. Τώρα που εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα στην Θάσο, σίγουρα θα το έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα με σχολαστικότητα». Εως τώρα 160 στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές/ νοσηλεύτριες έχουν διατεθεί για τα μοριακά τεστ του κορωνοϊού: «Συνεχώς μου ζητούν και άλλους γιατρούς και άλλους νοσηλευτές για ελέγχους στα σύνορα, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Θα πρέπει να κλείσω ένα ολόκληρο στρατιωτικό νοσοκομείο για να αποσπάσω και άλλους γιατρούς και νοσηλευτές στους ελέγχους», έλεγε.

***
Ο Παπανδρέου, η Μαργαρίτα και το Γυναικείο Κίνημα

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετακόμισε μαζί με την Ολλανδή σύντροφό του. Εφυγε από το σπίτι όπου διατηρούσε στα Δικαστικά και εγκαταστάθηκε στο Φάληρο. Ο λόγος; Για να βρίσκεται πιο κοντά στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου, μένει τώρα στο Φάληρο μαζί με τη μητέρα του Μαργαρίτα, η οποία τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 97 της χρόνια. Αποφάσισε, λόγω ηλικίας, να εγκαταλείψει το κτήμα της στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης όπου έμενε μόνη της και να μείνει μαζί με τον μεγάλο γιο της. Ο έτερος γιος της ο Νίκος Παπανδρέου γράφει μαθαίνω το 11ο βιβλίο του για το Γυναικείο Κίνημα και για τον Φεμινισμό. Περιγράφει με μυθοπλασία (αλλά με πραγματικά πρόσωπα) ιστορίες για το πώς οι γυναίκες του ΠαΣοΚ, όπως η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η Καλλιόπη Μπουρδάρα, η Ντιντή Γιαννοπούλου, η Κάκια Γεννηματά και άλλες μετείχαν ενεργά στο Γυναικείο Κίνημα. Μάλιστα περιγράφει και μια σκηνή όταν η Ντιντή Γιαννοπούλου είπε στη Μαργαρίτα Παπανδρέου ότι «εγκαταλείπω για λίγο τον φεμινισμό γιατί θα πρέπει να πάω σπίτι μου και να μαγειρέψω στον άνδρα μου». Να σημειώσω ότι ο σύζυγός της ήταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος και αδελφός της ο Κίτσος Τεγόπουλος και ότι η ίδια έως το τέλος στήριξε με όλες τις δυνάμεις το Γυναικείο Κίνημα. Να σημειώσω επίσης, ότι κατά παράδοξο τρόπο, ούτε η Μελίνα Μερκούρη ούτε η Αμαλία Φλέμινγκ αναφέρονται στο Γυναικείο Κίνημα: «Οσο κι αν έψαξα δεν βρήκα συμμετοχή τους», μου είπε ο Νίκος Παπανδρέου.

***
Το ΚΙΝΑΛ στην αίθουσα Τροπαίων

Και αφού έγινε αναφορά για τον Γιώργο Παπανδρέου έχω να σας πω και τούτα: Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν μετέχει ποτέ στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, παρέστη (φορώντας μάσκα) την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, η οποία συνεκλήθη επειδή δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις (απείχε μαζί με τον Χάρη Καστανίδη). Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ συνεδρίασε στην επιβλητική αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, εκεί όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο.  Η Φώφη Γεννηματά απείλησε ευθέως ότι όποιος δεν τηρήσει από εδώ εμπρός τις αποφάσεις της ΚΟ «θέτει τον εαυτό του εκτός» ή όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου «θα κατέβει από το τρένο».

***
Η απρέπεια της Ραλλίας Χρηστίδου

Θα πρέπει να ξέρετε ότι τη χείριστη εντύπωση και πολλά σχόλια προκάλεσε (και ακόμα προκαλεί) μία αναφορά της Ραλλίας Χρηστίδου στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, με την οποία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστή τραγουδίστρια, υποστήριξε ότι «οι τραπεζίτες φίλοι της ΝΔ ευθύνονται για τους νεκρούς της Marfin». Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και συνάδελφοι τους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήριζαν «αδιανόητα» όσα είπε η κυρία Χρηστίδου από το βήμα της Βουλής για τον θάνατο τριών εργαζομένων της τράπεζας από μολότοφ που πέταξαν κουκουλοφόροι που συμμετείχαν σε πορεία.

***
Οι Συριζαίοι βουλευτές στη διαδήλωση

Περίπου 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν στο κομματικό κάλεσμα διαμαρτυρίας κατά του νέου πλαισίου για τις πορείες και μετείχαν στη διαδήλωση. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμούσε περί τα 300 άτομα, ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος γύρω στις 7.30 και διαλύθηκε 40 λεπτά αργότερα στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αφού στην πάνω είχε στηθεί η εξέδρα του ΚΚΕ, συνεπώς οποιαδήποτε σκέψη… «συγχρωτισμού» μπορεί να κατέληγε σε ένταση. Η γενική εντύπωση ήταν ότι κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος το είχε προαναγγείλει μέσες – άκρες στην ομιλία του νωρίτερα στη Βουλή. Ωστόσο, όπως έμαθα, οι πιο υποψιασμένοι, τον απέτρεψαν, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία της φιέστας.

***
Το εμβόλιο…

Διαβάζοντας το Time, έπεσα πάνω σε μια είδηση που αφορά τον 58χρονο Αλβέρτο Μπουρλά, οποίος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Είναι σύμβουλος της Pfizer και δηλώνει πεπεισμένος ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα δώσει έγκριση τον Οκτώβριο για την παραγωγή του εμβολίου Covid-19. Οπως αναφέρει ο κ. Μπουρλάς οι προβλέψεις της Pfizer για τον αριθμό δόσεων που θα παράγει εφέτος φτάνουν τα 100 εκατ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η εταιρία του έχει ξεκινήσει συνομιλίες με κυβερνήσεις σ΄όλον τον κόσμο για το πόσες δόσεις θα λάβουν.