Με μια σαφή προειδοποίηση που παράλληλα αποτελεί ευθεία αποδοκιμασία του Γιώργου Παπανδρέου απάντησε η Φώφη Γεννηματά στη χθεσινή εκτός γραμμής παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που δέχθηκε τα πυρά όλων σχεδόν των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, αν και βρέθηκε σε δεινή θεση σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι επιμένει στις απόψεις του που είναι διαχρονικές, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό κόμμα, ενώ κατά πληροφορίες προκάλεσε τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αλλά και τη Φώφη Γεννηματά λέγοντας διαγράψτε με.

Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει καμία διάθεση ηρωοποίησης του κ. Παπανδρέου ο οποίος αν θέλει μπορεί να φύγει.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι η Νάντια Γιανακοπούλου ζήτησε ευθέως τη διαγραφή του, όπως και αυτή του Χάρη Καστανίδη, ενώ αυστηρή κριτική ασκησαν στον πρώην Πρωθυπουργό ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, η Ευαγγελία Λιακούλη, η Χαρά Κεφαλίδου και άλλοι βουλευτές.

Ο Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι διαφωνεί με τη στάση των Παπανδρέου και Καστανίδη, σημειώνοντας ότι «και εγω διαφώνησα αλλά δεν θέλησα να δημιουργήσω πρόβλημα στην παράταξη, που ακόμα πληρώνει τη διαγραφή του Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου».

Απολογητικός στη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου. «Ισως να έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη

Απολογητικός διαβλέποντας πόσο βαρύ ήταν το κλίμα εναντίον του εμφανίστηκς ο Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες φέρεται να είπε ότι ήταν λάθος η διαγραφή Σημίτη από την ΚΟ του ΠαΣοΚ. «Τόσα χρόνια μετά, τώρα που το σκέφτομαι ίσως να ήταν λάθος η διαγραφή του Κώστα Σημίτη από την ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο, είπε ότι και ο ίδιος έχει παράπονα από την παράταξη, η οποία δεν τον υπερασπίστηκε όπως θα ήθελε σε αρκετες περιπτώσεις, αλλά όλα αυτά όπως τόνισε μπορούμε να τα συζητήσουμε χαλαρά πίνοντας ένα ουζάκι.

Ευθεία αποδοκιμασία από Γεννημάτα

Με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι υπονομεύει την αποφασισμένη από το συνέδριο αυτόνομη πορεία του κόμματος προσφέροντας υπηρεσία στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι οποίος βουλευτής, άρα και ο Γιώργος Παπανδρέου, βγει εκτός γραμμής αγνοώντας τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται, θα θέσει αυτόν εκτός κόμματος.

Το βέβαιο είναι ότι η μεταξύ τους σχέση μετά τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή έχει τραυματιστεί βαριά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής που για μια ακόμα φορά μπαίνει σε φάση περιδίνησης εξαιτίας, όπως λένε βουλευτές και στελέχη, της απροθυμίας του Γιώργου Παπανδρέου να αποδεχθεί το ρόλο του απλού στρατιώτη της παράταξης.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

Η συγκυρία είναι κρίσιμη για τη χώρα και την παράταξη.

Οι πολίτες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και τον φόβο. Για τη ζωή, για την υγεία, για τη δουλειά τους, για το μέλλον τους.

Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ επιτείνουν την ανασφάλεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βουλιάζει στην αναξιοπιστία, δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά το θεσμικό της ρόλο.

Ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται με τις αποκαλύψεις.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά Κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική.

Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να μεγαλώσουμε, να δυναμώσουμε τη δημοκρατική παράταξη ξανά και να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο.

Με μαχητική αντιπολίτευση αποτελεσματική, τεκμηριωμένη, δημιουργική.

Με την αυτόνομη πορεία που είναι απόφαση Συνεδρίου μας. Στρατηγική που έχει προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο και ουσία. Ξέρω ότι αυτή η αυτόνομη πορεία ενοχλεί.

Τα όσα συνέβησαν χθες, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο.

Λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον.

Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους.