Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετακόμισε στο νέο του στρατηγείο. Ισως ποτέ άλλοτε στην ιστορία των υπουργείων σ΄αυτήν τη χώρα δεν υπήρξε τέτοιο ογκώδες και συνάμα λειτουργικό κτίριο που μετατράπηκε σε υφυπουργείο.  Αξιοποιήθηκε πλήρως (και με ελάχιστα χρήματα)  ένα ολυμπιακό ακίνητο (αυτό του ξένου Τύπου) δίπλα ακριβώς από το Golden Hall, που χρόνια τώρα μαράζωνε.

***
Στο κτίριο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όποτε και να έρθει το δεύτερο κύμα πανδημίας, σ΄αυτό έχουν εγκατασταθεί οι υπηρεσίες ιχνηλάτησης, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι υπηρεσίες έκτακτων καταστροφών κτλ. Ενα πραγματικό ετοιμοπόλεμο στρατηγείο για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού κινδύνου.

***

Τάδε έφη Τζον Κένεντι

Εκείνο που περισσότερο εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο ο όγκος του ακίνητου που στεγάζει το υφυπουργείο, αλλά η έξυπνη λειτουργικότητά του, την οποία επιμελήθηκε, όπως έμαθα, προσωπικά ο υφυπουργός. Εκτός του γεγονότος ότι το σήμα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται παντού, ακόμα και ανάγλυφο πάνω στα τζάμια, υπάρχουν, βλέπετε και οι… επιγραφές. Στην είσοδο φιγουράρει μία επιγραφή με υπογραφή του Προέδρου John F. Kennedy στα αγγλικά: «Η ηγεσία και η μάθηση απαραίτητες μεταξύ τους». Λίγο πιο κάτω άλλη επιγραφή  με υπογραφή  Donald McGannon: «Η ηγεσία δεν είναι θέση ή τίτλος, είναι δράση και παράδειγμα». Εν συνεχεία τρίτη επιγραφή, εκεί κοντά στα ασανσέρ,  με υπογραφή Brian Tracy: «Το πραγματικό τεστ της ηγεσίας είναι πόσο καλά λειτουργεί σε μια κρίση»…

***

Ολες αυτές οι επιγραφές είναι ανάμεσα σε εντυπωσιακές φωτογραφίες, από τις γυναίκες και τους άνδρες  που έδωσαν και δίνουν τη μάχη για τον Covid-19, για την πυροπροστασία, για την ασφάλεια της χώρας. Ο κ. Χαρδαλιάς τιμά με αυτόν τον τρόπο όλους αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.  Το μάτι πέφτει αμέσως σε μια φωτογραφία μιας νεαρής  πιλότου στα Σινούκ από το 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού. Φωτογραφία βγαλμένη από μια αποστολή αεροπυρόσβεσης. Δεν λείπουν βεβαίως οι φωτογραφίες των νοσηλευτριών από τις εντατικές κλινικές, των πυροσβεστών, των αστυνομικών, όλων αυτών που φροντίζουν για την προστασία της χώρας.

***

Ο κορωνοϊός, τα μέτρα και η χαλάρωση

Εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης, τότε να είστε βέβαιοι, ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα.  Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε από το Βήμα της Βουλής: «Η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ή και να χαλαρώσει μέτρα που έχουν ληφθεί», είπε συγκεκριμένα. Τι είδους όμως μέτρα;

***
Οχι μέτρα όπως αυτά που ζήσαμε στη διάρκεια του lockdown, αλλά θα πρέπει να αναμένονται περισσότεροι έλεγχοι, επιβολή ίσως αυστηρότερων προστίμων σε παραβάτες, αλλά και απαγορεύσεις σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, όπως με διαβεβαιώνει το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, οι επιστήμονες μέλη της Επιτροπής πρότειναν την απαγόρευση όλων των πανηγυριών που έχουν προγραμματιστεί τον Ιούλιο και Αύγουστο. Ολων ανεξαιρέτως. Η απόφαση βεβαίως θα τη λάβει η κυβέρνηση.

***
«Δεν πρόκειται να την πληρώσει όλη η χώρα για μερικούς επιπόλαιους που νομίζουν ότι η πανδημία είτε πέρασε είτε δεν υπήρξε ποτέ», λένε οι λοιμωξιολόγοι, οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα εισαγόμενα κρούσματα. Περισσότερο ωστόσο φαίνεται πως προβληματίζονται με τον συνωστισμό που παρατηρείται σε μπαρ, πανηγύρια και πλαζ. Οσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων.

***

Οχι ξανά στην ενημέρωση των 6

Περίπτωση να επαναληφθεί η τηλεοπτική ενημέρωση των 6, τώρα που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας και καταγράφονται εισαγόμενα κρούσματα  αποκλείεται κατηγορηματικά. Ούτε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ούτε ο Νίκος Χαρδαλιάς το επιθυμούν. Αφήστε, όπως λένε, ότι θα φέρει μεγαλύτερη αναστάτωση εάν  εμφανιστούν και πάλι ένα μήνα μετά την τελευταία (αισιόδοξη) εμφάνισή τους. Αλλωστε, μου εξήγησαν, δεν χρειάζεται, τώρα. Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, τότε βλέπουμε. Εκείνο ωστόσο που έμαθα είναι ότι η Επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει την Τετάρτη το απόγευμα (με τηλεδιάσκεψη) για να εξετάσει την ένταση των κρουσμάτων σε χώρες απ΄όπου περιμένουμε τουρίστες. Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπαίνει τώρα η Βρετανία και η Σουηδία. Στην Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) μου λένε έχει πέσει η καμπύλη, στη Σουηδία όμως  ακόμα.

***

 Το άδειασμα στον Ευκλείδη

Από τη γεμάτη ένταση συνεδρίαση της Βουλής (για το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις και διαδηλώσεις) παρατήρησα και τούτα: Το απίστευτο σκηνικό ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο  έπειτα από αναφορά του Πρωθυπουργού στον Ρόναλντ Ντουόρκιν. Δανείστηκε τον τίτλο από ένα βιβλίο του Αμερικανού αυτού στοχαστή, ο οποίος απέρριπτε το ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας: «Να πάψουν κάποτε οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να τις καταχρώνται εις βάρος των πολιτικών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τότε ακούστηκαν φωνές από τα έδρανα των Συριζαίων με τον πρωθυπουργό να λέει «Συγχαρητήρια, υπάρχει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει τον Ντουόρκιν. Μπράβο κ. Τσακαλώτε». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ φώναξε: «Εγώ τον έχω διαβάσει, εσύ τον έχεις διαβάσει;» Ο ενικός που χρησιμοποίησε  ενόχλησε πολλούς: «Εδώ είναι Βουλή δεν είναι φροντιστήριο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο του είπε: «Στη Βουλή μιλάμε στον πληθυντικό κ. Τσακαλώτε. Τον ενικό να τον αφήσετε για τις δικές σας εσωτερικές συγκεντρώσεις, όταν τσακώνεστε μεταξύ σας. Εδώ είναι Κοινοβούλιο και θα μάθετε ότι υπάρχουν κανόνες».

***

Στην υγειά σας

Εκεί όμως που πραγματικά αιφνιδιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν όταν πήγε να πιει  μια γουλιά νερό ενώ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής. Είχε προηγηθεί σκληρή κρητική του προς τον κ. Μητσοτάκη: «Στη υγειά σας»,  του φώναξε από τα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας δεν το περίμενε. Πρώτη φορά συνέβαινε στα χρονικά της Βουλής κάτι τέτοιο. Να επιτίθεται στον Πρωθυπουργό και αυτός να του εύχεται «στην υγειά σας», όταν πήγε να πιει νερό.  Πέταξε κάπως αμήχανα ένα «ευχαριστώ» με τον  Πρόεδρο της Βουλής, να ενθουσιάζεται για τον πολιτικό πολιτισμό και  να λέει και στους δυο τους «μπράβο- μπράβο».

***

Μηχανικός στο… γκρέμισμα

Το νομοσχέδιο για τις πορείες έχει πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τους πολιτικούς αρχηγούς να μπαίνουν από νωρίς στη «μάχη» εντός του κοινοβουλίου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια της τοποθέτησής του επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως είναι ειδικός στο γκρέμισμα και αυτό το γνωρίζει ως μηχανικός. Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως ναι μεν ο κ. Τσίπρας γνωρίζει από γκρέμισμα αλλά όχι ως μηχανικός αλλά ως πρώην πρωθυπουργός αφήνοντας υπονοούμενα για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Μετακόμιση

Μία «μετακόμιση» προκάλεσε έκπληξη χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Την ώρα που στο βήμα της Βουλής ήταν η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ο Χάρης Καστανίδης – εκ των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που αντιδρούν στο νομοσχέδιο και στέκονται κριτικά και στην πρόταση του κόμματος του να το υπερψηφίσει – προφανώς σε μια συμβολική κίνηση, σηκώθηκε από τα έδρανα του ΚΙΝΑΛ και πήγε και έκατσε στα έδρανα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Όχι πίσω από τους βουλευτές του ΚΚΕ αλλά ανάμεσά τους, στη δεύτερη σειρά πίσω από τον Θανάση Παφίλη.

***

CCC, Τοξότης και Attica Bank

Μια άγνωστη λεπτομέρεια της εικονικής συναλλαγής της Διοίκησης της CCC και του Χρήστου Καλογρίτσα για τη διασφάλιση των 3 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκαν  αρχικά ως εγγύησή για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και εν συνεχεία ως μετοχικό κεφάλαιο στο Documento έχει να κάνει με το πώς έφθασε το χρήμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με χθεσινές αποκαλύψεις των Νέων τα δανεικά της οικογένειας Χούρυ προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, με αποστολέα την Consultants Construction Engineering Products, με έδρα το Αμπου Ντάμπι. Τα δε χρήματα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Αττικής μέσω της HSBC στις 29/8/2016. Ξέρετε ποιος ήταν τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής; Κανένας. Και εξηγούμαι…

***

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο τέως CEO είχε εξωθεί σε παραίτηση στις 26/07/2016 μετά από πιέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για κακώς κείμενα εντός του ιδρύματος. Το διάστημα δε εκείνο ήταν σε εξέλιξη μια σφοδρή διελκυστίνδα μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και των Χρήστου Σπίρτζη και Γιάννη Δραγασάκη για το ποιος θα αναλάμβανε τα ηνία της λεγόμενης και Τράπεζας των Μηχανικών. Τελικά για το καλό της τράπεζας επικράτησε η γραμμή Στουρνάρα και το Σεπτέμβριο του 2016 ανέλαβε νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank ο Θεόδωρος Πανταλάκης. Οπότε, οι εμπλεκόμενοι στην εικονική συναλλαγή εκμεταλλεύθηκαν και το διοικητικό κενό στην Τράπεζα Αττικής για να πετύχουν τα σχέδια τους…