Τεστ… μαλλιών δείχνει τη γυναικεία γονιμότητα

Μετρά τα επίπεδα της αντιμυλλερίου ορμόνης και φαίνεται να είναι ανώτερο από τα υπάρχοντα τεστ αίματος

Οι γυναίκες που επιθυμούν να γνωρίζουν πόσα ωάρια τους έχουν απομείνει θα μπορούν πιθανότατα στο μέλλον να υποβάλλονται σε ένα τεστ… τριχών το οποίο θα αποκαλύπτει τα επίπεδα της γονιμότητάς τους.

Το τεστ των μαλλιών θα μετρά τα επίπεδα μιας ορμόνης που αποτελεί δείκτη της γυναικείας γονιμότητας. Πρόκειται για την αντιμυλλέριο ορμόνη (ΑΜΗ) η οποία περιέχεται στον κεντρικό άξονα των τριχών όταν αυτές βρίσκονται ακόμη κάτω από το δέρμα. Ο έλεγχος των τριχών θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερο δείκτη της γονιμότητας των γυναικών σε σύγκριση με τα υπάρχοντα τεστ αίματος, όπως έδειξε νέα μελέτη.

Η ορμόνη ΑΜΗ εκλύεται από τα ωάρια, ο αριθμός των οποίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα συνδέονται με τον αριθμό των ωαρίων που έχουν απομείνει στη γυναίκα και τελικώς με το πόσο χρόνο γόνιμης ζωής έχει ακόμη μπροστά της.
Συχνά κάθε γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος υποβάλλεται σε τεστ αίματος που μετρά τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης – αν και επιστήμονες αναφέρουν ότι η ΑΜΗ δεν αποτελεί καλό δείκτη για τις πιθανότητες σύλληψης στον γενικό πληθυσμό.

Δείτε επίσης:

Τα μαλλιά δείχνουν αν θα πετύχει η εξωσωματική

Προγνωστικό εργαλείο

Ωστόσο, για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η μέτρηση της ΑΜΗ στο αίμα μπορεί να προβλέψει ποιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκριθούν καλά στη διέγερση ωοθηκών η οποία αποτελεί μέρος της διαδικασίας της εξωσωματικής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Στο μέλλον εκτιμάται ότι οι γυναίκες θα μπορούν να αποστέλλουν ένα δείγμα τριχών για μέτρηση της ΑΜΗ, αντί να υποβάλλονται σε τεστ αίματος. Μελέτη σε 152 γυναίκες ηλικίας 18-65 ετών έδειξε ότι τα επίπεδα της ΑΜΗ στις τρίχες των μαλλιών ήταν αντίστοιχα με εκείνα που προέκυπταν από το τεστ αίματος καθώς και ότι αντιστοιχούσαν στον αριθμό των ωαρίων που υπήρχαν στις ωοθήκες όπως αυτός προέκυπτε από τη διεξαγωγή υπερήχου. Ωστόσο τα επίπεδα της ορμόνης στις τρίχες φάνηκε ότι μπορούν να δώσουν πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Και αυτό διότι αποτελούν καλύτερο δείκτη των μακροπρόθεσμων μέσων επιπέδων της ΑΜΗ σε σύγκριση με το τεστ αίματος που διεξάγεται μόνο σε μια δεδομένη στιγμή, εξήγησε ο Σάρθακ Σαβαρκάρ από την αμερικανική εταιρεία MedAnswers που διεξήγαγε τη μελέτη. «Τα μαλλιά μπορούν να συσσωρεύσουν βιοδείκτες επί αρκετές εβδομάδες ενώ τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα μπορούν να αλλάξουν ταχέως αποκρινόμενα σε διαφορετικά ερεθίσματα» δήλωσε ο Σαβαρκάρ.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο online συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk