Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και την περίπτωση μετατροπής της ή όχι σε τζαμί συντηρούν στα πρώτα θέματα των ειδήσεών της τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού πλησιάζει η ανακοίνωση της απόφασης για το μέλλον της, με πολλά τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα να αναφέρουν πως αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και αύριο, Παρασκευή, η Άγκυρα επιμένει στην απόφασή της να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αφήνοντας αυτή τη φορά πίσω την επιθετική ρητορική που είχε υιοθετήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, στο οποίο υπογράμμισε πως η μετατροπή της σε τζαμί δεν αφαιρεί από την αξία της.

Αφιερώνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης σε αυτό το θέμα, ο Καλίν είπε μεταξύ άλλων ότι «το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αφαιρεί από την αξία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς», ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να την επισκέπτονται».

Ανέφερε, δε, ότι τόσο το Μπλε Τζαμί, όσο και το Τζαμί Φατίχ και το Σουλεμανιγέ λειτουργούν τόσο ως τζαμιά, όσο και ως μουσεία, ενώ είπε ότι και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, τόσο ως εκκλησία όσο και ως μουσείο.

«Ρωτήστε τους εκπροσώπους των χριστιανικών και εβραϊκών κοινοτήτων μας, θα σας πουν ότι δεν υπάρχει διάκριση στην Τουρκία εναντίον κανενός» είπε παρακάτω.

Έντονες αντιδράσεις αμερικάνων, ρώσων και ελλήνων αξιωματούχων

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ αμερικανών, ρώσων και ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Πάντως και μόνο η πρόθεση από πλευράς της Τουρκίας έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις από χριστιανικούς συλλόγους, μητροπολίτες και ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά και διάφορα κράτη, τα οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους.

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν καλέσει την Τουρκία να μην μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ενώ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος, Πατριάρχης Κύριλλος, αλλά και Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έχουν μιλήσει ανοιχτά κατά μιας τέτοιας απόφασης. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις δεκάδες παρεμβάσεις, οι οποίες ενδέχεται να οδήγησαν την Τουρκία σε μια στροφή από τη συγκρουσιακή τακτική της.

Τουρκικά ΜΜΕ: Την Παρασκευή η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, υπήρχε έντονη κινητικότητα στα τουρκικά ΜΜΕ, με πολλά εξ αυτών -κυρίως φιλοκυβερνητικά- να προεξοφλούν την ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ, με κάποια να τονίζουν ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί το πιθανότερο την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλαν την οριστική απόφαση του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου σχετικά με την τύχη της Αγιάς Σοφιάς. Σύμφωνα με αυτά, πιστεύεται ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της επιστροφής του μουσείου της Αγίας Σοφίας, στην «πρότερη χρήση του» δηλαδή του μουσουλμανικού τεμένους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τουρκικό ανώτατο διοικητικό συμβούλιο προσανατολίζεται -και μάλιστα ομόφωνα- στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγιά Σοφιά μουσείο με απόφαση του τότε συμβουλίου Υπουργών και με την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ, και θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί, δηλαδή της συνέχισης του καθεστώτος του μουσουλμανικού τεμένους που είχε εφ’ όσον ανήκε στο ίδρυμα του Μωάμεθ του Πορθητή που είχε συγκροτηθεί από τον ίδιο μετά την Άλωση της Πόλης το 1453.

Σημειώνεται ότι αν επαληθευτεί η πληροφορία, θα σημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Εισηγητή του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου ο οποίος είχε κρίνει ότι αρμόδια να αποφασίσει για το θέμα είναι η εκτελεστική εξουσία δηλαδή τελικά ο Πρόεδρος Ερντογάν και επίσης είχε αποφανθεί ότι η υπογραφή του Ατατούρκ δεν ήταν πλαστή, όπως υποστήριζε η πλευρά των εναγόντων δηλαδή του Συνδέσμου Διαρκών Μνημείων και Βακουφίων.

Στα διάφορα άρθρα αναφέρεται ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή και πιθανότατα να οργανωθεί σχετική φιέστα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Αντιπρόεδρος του AKP: Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει για προσευχή πριν από τις 15 Ιουλίου

Νωρίτερα χθες.  ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, επέτειος του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

«Ελπίζω να ανοίξει πριν. Εάν με ρωτάτε, θα ήθελα να άνοιγε ακόμη και σήμερα. Τώρα είναι στα χέρια του ανώτατου δικαστηρίου. Ελπίζω η δικαιοσύνη να λάβει θετική απόφαση. Αναμένουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η εφημερίδα «Yeni Akit» με τίτλο «Ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή πληροφόρηση σχετικά με την Αγία Σοφία από τον Okan Müderrisoğlu: η απόφαση είναι έτοιμη να καθαρογραφεί», σημειώνει πως ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Sabah, Okan Müderrisoğlu δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή (NTV) πως έχει πληροφόρηση σχετικά με την Αγία Σοφία που αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως τέμενος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο αξιολογεί ομόφωνα πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο είναι παράνομη και πως θα επανέλθει στο πρότερο καθεστώς της ως τέμενος. Η δε δικαστική απόφαση –σύμφωνα με τον ίδιο- βρίσκεται στη φάση της σύνταξης.

«Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο, προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε.