«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα χαλάρωσης των πολιτών τονίζοντας ότι τώρα που έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις στις πόλεις και τα χωριά θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.

«Ο κοροναϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη», είπε χαρακτηριστικά

Επεσήμανε ότι τα πρόστιμα και οι παραβάσεις θα είναι πιο αυστηρά καθώς τίθενται σε εφαρμογή πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων.

Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα είπε και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ να πάρουμε οποιοδήποτε αναγκαίο μέτρο χρειαστεί.

Και το κάναμε αυτό για πολύ καιρό. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και μετά την άρση του στις 4 Μαΐου 2020. Κάναμε την Ελλάδα, όλοι μαζί, χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού. Και από τις 15 Ιουνίου και μετά ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής. Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού. Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «μέχρι στιγμής αυτό δουλεύει καλά. Σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 1η έως 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%».

Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας.

Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές.

Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι, όλοι, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα.

H τάση των κρουσμάτων στις χώρες της Βαλκανικής είναι ανοδική. Κίνδυνος τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά όχι ο κύριος, είπε ερωτηθείς σχετικά τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις συγκεκριμένες χώρες.

Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίσει, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε αυτό το πρόσθετο καθήκον που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της, για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους.

Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.

Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά.

Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά.

Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους.

Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές.

Θα είναι όμως πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κοροναϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές.

Και θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων.

Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!

Οικονομία

Η Κυβέρνηση αποκαθιστά μια αδικία σε βάρος 235.233 συνταξιούχων που ταλαιπωρήθηκαν με τον αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ.

Από χθες το βράδυ πιστώνονται τα ποσά των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων με το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό προ φόρων να φτάνει τα 142,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τις 2 Ιουνίου  αυξήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις  που είχαν περικοπεί με το νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Σε σχέση με τη φορολογία, μπήκε σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, τον εξορθολογισμό της φορολογίας των οχημάτων, την  εξώδικη επίλυση διαφορών που εκκρεμούν στα δικαστήρια φορολογικών διαφορών.

Ανάμεσα στα άλλα,  προβλέπονται:

– Θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 7% για το παγκόσμιο εισόδημα των συνταξιούχων αλλοδαπής που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

– Νέο πλαίσιο για τη δωρεάν παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.

– Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και μετά την παρέλευση πενταετίας από την ημερομηνία ένταξης στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

– Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών ταξινόμησης, με μείωση τελών για τα νέα καινούργια Ι.Χ. και αύξηση για όσα ΙΧ φέρουν πρώτη ημερομηνία ταξινόμησης έως τις 31 Αυγούστου 2018, έτσι ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκαλεί η εισαγωγή παλαιών – και πιο ρυπογόνων – μεταχειρισμένων ΙΧ από το εξωτερικό.

– Σύσταση επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων φορολογικών διαφορών. Κάτι που αποσυμφορίζει τα δικαστήρια, σταματά να κρατά σε ομηρεία πολλούς φορολογουμένους που είχαν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και φέρνει έσοδα ταχύτερα στο δημόσιο ταμείο.

Σημειώνεται ακόμη ότι ενεργοποιείται, για πρώτη φορά, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων  για την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παράκτιας αλιείας.

Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης των πληγέντων αλιέων από την υγειονομική κρίση ανέρχεται στα 15,2 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών εφόσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ και δραστηριοποιούνται στην παράκτια αλιεία. Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι ανοιχτή για την υποδοχή των αιτημάτων από χθες Τετάρτη 8 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020.

Παιδεία

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων  που παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το νομοσχέδιο που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του ιδιωτικού σχολείου.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:

α) απλοποίηση πλαισίου λειτουργίας, περισσότερη αυτονομία και ευελιξία στην οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων,

β) αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στήριξη των εκπαιδευτικών, και

γ) αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εκσυγχρονίζει τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, και χτίζει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης.

Από το συγκεντρωτισμό, τον κρατικό παρεμβατισμό, την ακαμψία και τον περιορισμό πρωτοβουλιών, περνάμε στην αποκέντρωση, την αυτονομία, την ευελιξία, την ενίσχυση καινοτομιών και τη συνεργασία.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση αργότερα μέσα στην ημέρα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιδορεί την Πατρίδα μας στο εξωτερικό.

Την ώρα που η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και αναγνωρίζεται διεθνώς, ως χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κοροναϊού, ο κ. Τσίπρας  προσπαθεί να την εκθέσει.

Είναι προφανές πως ο πανικός που τον κατέλαβε μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, τον σέρνει σε νέες πολιτικές αθλιότητες.

Φαίνεται ταυτόχρονα, ότι με ακρότητες και ακατάσχετο υβρεολόγιο, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να επιβάλει σιωπή στο εσωτερικό του κόμματός του, να πολώσει, να φανατίσει και να σπείρει τοξικότητα στο πολιτικό σύστημα.

Όταν, όμως, μιλά για «διεφθαρμένο κόμμα», ο κόσμος καταλαβαίνει. Και κοιτάζει στην αυλή του «μαγαζιού» και των «παραμάγαζων».

Όταν μιλά για επιθέσεις – έτσι τις χαρακτήρισε – που αφορούν το κόμμα και όχι ένα πρόσωπο, δεν αποκρούει, αλλά  διαχέει στους συντρόφους του τις ευθύνες για τα καταγγελλόμενα.

Όταν ταυτίζεται και ταυτίζει το κόμμα του με τον κ. Παππά, δεν τον καλύπτει. Αποκαλύπτει εξάρτηση και πολιτική συνενοχή.

Όταν αποφεύγει να απαντήσει για την ουσία, δεν απαλλάσσεται αλλά διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο που αναπτύσσεται σε βάρος του στην αντίληψη των πολιτών.

Αντί για προσχηματικές υπεκφυγές, αντί για ύβρεις και κραυγές σε βάρος της χώρας, περιμένουμε απαντήσεις για την ταμπακέρα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κέντρο προστασίας παιδιών «Η Μητέρα» στο πλαίσιο εκδήλωσης για το νέο σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας.

Όπως τόνισε, η  Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας, που μπορεί να συνδέσει γρήγορα παιδιά με γονείς που θέλουν να τους προσφέρουν τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα  που διαθέτει πλήρη βάση δεδομένων ώστε να συνδέει αποτελεσματικά παιδιά με γονείς και  έρχεται λίγους μήνες μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού – τον περασμένο Δεκέμβριο – ότι έως το τέλος του 2020 οι κοινωνικές υπηρεσίες θα είχαν αποκτήσει συνολικό έλεγχο της πληροφορίας, με την εγγραφή όλων των ανηλίκων που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας.

Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις.

Το απόγευμα θα παραστεί στην τελετή καθέλκυσης και ένταξης του νεότευκτου περιπολικού σκάφους RAFNAR 1100 στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προερχόμενο από την προσφορά της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί την Άρτα και την Κέρκυρα.